Fler länder borde våga trotsa Kina

Tjeckiske talmannen Milos Vystrcil gör coronahälsningen med Taiwans utrikesminister Joseph Wu.

Kina vill att världen ska låtsas som att verkligheten inte existerar.

Åtminstone ingen annan verklighet än de potemkinkulisser som Pekings ledare bygger upp.

Därför borde fler göra som Tjeckien och våga trotsa Kina.

Kinas utrikesminister Wang Yi skummar just nu av raseri. Skälet är att talmannen i Tjeckiens parlament haft fräckheten att tillsammans med en delegation från hemlandet besökt ön Taiwan.

Taiwan är visserligen sedan årtionden en i praktiken självständig stat och numera dessutom en blomstrande demokrati men ledarna i Peking anser fortfarande att ön är en provins i Kina.

Därför har det länge varit tabu för världens länder att på något sätt ge Taiwan en officiell ställning genom att exempelvis skicka högnivåbesök till ön eller ha normala diplomatiska förbindelser.

I rätt många har världen accepterat denna parodi för att inte förarga Kina. Och givetvis också för att inte störa de viktiga handelsförbindelserna för vad som varit världens största fabrik.

Men den underförstådda dealen var då att Kina inte skulle hota att inta Taiwan med våld.

Trump bröt mot oskrivna regeln

Den dealen har Kinas president Xi Jinping brutit genom att upprepade gånger slå fast att Kina tänker ta över Taiwan, med våld om så krävs. Han har dessutom trappat upp aggressiva militärtövningar i vattnen och i luftrummet kring ön.

USA är ett av få länder som vågat utmana Kina.

USA är ett av få länder som vågat utmana Kina. Inte minst sedan Donald Trump blev president. Han bröt direkt mot den oskrivna regeln att inte utmana Kina genom att ta emot ett gratulationssamtal från Taiwans president Tsai Ing-wen när Trump vann valet.

Det uppskattades inte av Xi Jinping som inte gjort någon hemlighet av att han vill förvandla Kina till den nya supermakten.

Ledarna i Peking chockade

Lika förvånande och chockade som ledarna i Peking var då är man förmodligen nu när lilla Tjeckien tar sig ton och har skickat en hög delegation med talman Milos Vystrcil i spetsen till Taiwan för ett fem dagar långt besök.

Snabbt följde en ursinnig reaktion från Kina.

– Det kommer att stå honom dyrt, säger utrikesminister Wang Yi.

Kinas utrikesminister Wang Yi skummar just nu av raseri.

Samme utrikesminister som förra veckan var på en officiell rundresa i Europa. När han besökte Oslo sade Wang Yi att Kina inte skulle acceptera ett fredspris till demokratirörelsen i Hongkong. Utrikesminister Ine Eriksen Søreide stod bredvid och sa inte ett ord.

Hon vill inte riskera att Kina på nytt ska frysa ut Norge som man gjorde efter att människorättsaktivisten Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010.

Sedan länge böjer sig de flesta länder för Kinas hot även när det gäller att inte ta emot besök av Tibets religiöse ledare Dalai lama.

Exakt hur Tjeckien kommer att straffas återstår att se.

Men det rimliga vore om fler länder i protest mot Kinas aggressiva politik mot Taiwan gjorde som Tjeckien. Om tillräckligt många agerar har Kina mer att förlora än att vinna på att straffa de olydiga.

Sätt ner foten

Världen befinner sig i en brytningspunkt där USA alltmer abdikerar från sin roll som demokratins försvarare i världen. Det är inte en förändring som kommer att märkas över en natt. Men om utvecklingen fortsätter i den riktningen kan världen om några årtionden befinna sig i en situation när det inte längre är liberala värden som styr utan Kinas kommunistparti som dikterar villkoren även för oss som bor i den fria världen.

Det är hög tid att sätta ner foten och visa att vi inte accepterar en sådan utveckling.

Taiwan är en av flera röda linjer där världen bör dra en gräns och vägra böja sig.
En annan är Sydkinesiska sjön.

Kina anser att man har rätt till i princip hela området trots att granländerna Filippinerna, Vietnam, Taiwan och Malaysia också gör anspråk på de tillgångar av gas och olja som finns på sjöbotten inom deras territorialvatten.

Kina gav domstolen fingret

Internationella skiljedomstolen i Haag kom 2016 med en dom som tydligt markerade att Kina inte har ensam rätt till området. Kina gav domstolen fingret och bygger konstgjorda öar med militära befästningar för att markera sin överhöghet.

Så gott som alla fördömer Kinas agerande i strid mot internationell rätt men det är bara USA som har de militära musklerna att utmana Peking. Amerikanska krigsfartyg och luftstridskrafter färdas regelbundet genom de områden som Kina gör anspråk på. Varje gång hotas de av Kina.

Än så länge har det inte kommit till direkta militära konfrontationer men förr eller senare sätts saken på sin spets.

Då gäller det att inte låta Kina diktera villkoren.