Medier och politiker tävlar i att svartmåla Sverige

M-ledaren Ulf Kristersson under sitt tal i Almedalen.

Det faktum att hårdare straff inte leder till ett tryggare samhälle och minskad brottslighet uppfattas av många som en personlig förolämpning. Eller kommunistpropaganda. Det framgick med nedslående tydlighet i min mejlbox efter min förra text.

Det finns ingen forskning som tyder på att generellt hårdare straff leder till minskad brottslighet. Följaktligen, påpekade jag, finns heller ingen politiker som hävdar just det. Att våra tre största politiska partier tävlar om vem som vill ha hårdast straff har helt andra förklaringar. Dessa politiker menar snarare att längre fängelsestraff utgör ökad rättvisa.

Samhällets hämnd bör skärpas. 

Att SD, S och M slagit in på denna föråldrade hämndfilosofi beror på att de är överens om analysen att detta är vad en majoritet av valmanskåren anser eller tror. Att hårdare straff leder till ökad kriminalitet och därmed ett sämre samhälle blir för de tre lag och ordningpartierna ett pris vi alla får betala för att de skall få fler röster. Regeringsmakten är alltså värd ökad brottslighet.

 

Tron på nödvändigheten av hårdare straff är svår att komma till rätta med. Inte minst därför att medier och politiker tävlar i svartmålning och framställer Sverige som ett land på gränsen till kollaps inför en överväldigande brottslighet.

Men letar vi efter fakta snarare än åsikter i frågan borde en kort blick på tillståndet i USA kunna kyla ner den mest överhettade strafförespråkare.

År 1972 när president Nixon inledde utvecklingen mot hårdare straff fanns det 300 000 fångar i landet. 1990 passerades första miljonen. Idag är den amerikanska fångpopulationen 2,2 miljoner, störst i världshistorien. Återfallsprocenten i USA är 75 procent (i Sverige omkring 30 procent). De extremt hårda tagen i USA har inte minskat brottsligheten. Tvärtom, vilket återfallsprocenten visar.

Detta är inte mina eller någon annans åsikter. Det är fakta.

 

De svenska politiker som agiterar för hårdare straff kan alltså inte luta sig mot fakta. I stället hemsnickrar de statistik och överdriver tillståndet i Sverige in i det absurda. I veckan stod moderatledaren Ulf Kristersson i Almedalen och talade om ett land i krigstillstånd med brottslighet i världstopp. Han syftade på de tre senaste årens gängskjutningar.

Det dödliga våldet är lättast att mäta. I Sverige har det minskat med ungefär 25 procent under de senaste 25 åren. Men ökat under de tre senaste åren eftersom det blivit en innovation bland unga förortsgangstrar att skjuta varandra. Ändå har vi inte nått upp till 1990 års nivå.

Mord är ett sällsynt brott i Sverige, bara något hundratal om året. Låg vi på samma nivå som USA, 30 000 mord om året, eller Brasilien 60 000 om året, skulle vår modesta mordsiffra tiofaldigas eller mer.

Gatuvåldet har definitivt minskat i Sverige, liksom inbrott och bilstölder. Bedrägeribrotten har ökat och hur det förhåller sig med sexualbrotten är oklart. Denna röra av svårtolkad och osäker brottsstatistik skapar stora möjligheter för oseriösa politiker och nätagitatorer att önsketänka och gissa och tycka fram en alternativ verklighet, exempelvis att brottsligheten ökar och beror på invandringen.

Det enda som är säkert är att brottsligheten inte minskar med hjälp av straffskärpningar.

 

Återigen, det är inte en åsikt. Det är en statistiskt säkerställd vetenskaplig erfarenhet.

Som emellertid väcker starka aggressioner bland vissa politiker och nätagitatorer som önskar att sanningen vore en helt annan och politiskt mer gynnsam och därför ersätter kunskap med åsikter. Det som sen några år med Donald Trump kallas ”alternativa fakta”.

Och här, tror jag, hittar vi förklaringen till högerns till synes gåtfulla hat mot journalistik och framför allt journalistik i public service. Om högern fick som man ville, nedlagd public service och helt privatiserade medier, blev det desto lättare att ersätta politiskt olämpliga fakta med alternativa fakta, det vill säga tyckande.

Det här sista var faktiskt en åsikt.


För övrigt anser jag att…

… även om Sverige bevisligen kan besegra Italien i fotboll är det lite väl naivt att tro att vi skulle kunna tävla mot Italien i sporten att ­muta gamla idrottspampar i Internationella olympiska kommittén.
… att Leif GW nog har helt rätt i bedömningen att skådespelaren Örjan Ramberg har goda möjligheter att få SVT:s program om Josefin Nilsson fällt i Granskningsnämnden. Jag tror till och med att han skulle kunna vinna ett förtalsmål i domstol. Vilket inte gör honom till en hedervärd man.
… straffskärpningen gällande olaga vapeninnehav var nyttig och undantaget som bekräftar regeln.