Mejla

Wolfgang Hansson

Två saker en ovanligt statsmannamässig Trump INTE pratade om

Publicerad:
Uppdaterad:

NASHUA, NEW HAMPSHIRE. Talet om tillståndet i nationen var ett av de mer statsmannamässiga jag sett president Trump hålla. Samtidigt var det väldigt tydligt ett valtal.

Intressant var också de två saker han inte pratade om.

Allt annat än statsmannamässigt var samspelet mellan president Trump och demokraternas talman i kongressen Nancy Pelosi. I inledningen vägrade Trump skaka den hand hon sträckte fram. Kanske såg han den inte. Kanske gjorde han det medvetet.

De två är som hund och katt och har inte talat med varandra på månader. När Trump talat klart tog Pelosi den kopia av talet som Trump i början gav henne, rev det i småbitar och slängde bitarna på skrivbordet. Rakt framför tv-kamerorna.

– Det var det artigaste jag kunde göra om man tänker på alternativet, sade hon efteråt.

Under hela talet satt hon med sammanbitna käkar. Då och då skakade hon på huvudet. Hon log aldrig och reste sig bara upp vid enstaka tillfällen och applåderade.

Flera andra demokrater lämnade lokalen i protest under talet.

Visar att det finns två Trump

Talet visade väldigt tydligt att det finns två Trump. För några dagar sedan såg jag honom framträda i Des Moines inför tusentals anhängare. Då var det Trump stå upp-artisten som uppträdde. Han hånade sina demokratiska utmanare och använde ett mustigt språkbruk.

I Kapitolium fick vi se en sällsynt statsmannamässig sida av Trump. Inte en enda gång gick han utanför manus och började veva mot motståndarna.

Den första halvtimmen av talet ägnade han åt att räkna upp allting han lyckats med på ekonomins område. Arbetslösheten är den lägsta någonsin. Arbetarklassen har det bättre än någonsin. USA:s stolthet är återupprättad. Ingen kan längre utnyttja USA.

När det gäller Trump finns det aldrig några nyanser. Det är bara superlativer hela vägen. Oavsett verkligheten.

Foto: AP

Överdrifter och osanningar

Just när det gäller ekonomin så han Trump faktiskt visst fog för sitt skryt. Under honom blomstrar USA:s ekonomi. Om det sedan beror på besluten Trump fattar eller om han bara har tur med sin tajming låter jag vara osagt.

Många av hans påståenden är överdrifter eller direkta osanningar. Men för en gångs skull framförde han dem med viss stil.

Han ville lägga fram sitt case för det amerikanska folket inför presidentvalet i november. Ge dem en katalog över allt han lyckas med i hopp om att de ska rösta på honom.

Det var väldigt tydligt att han också försökte övertyga svarta väljare att lägga sin röst på honom.

Först presenterade han en 100-årig svart stridspilot som deltagit i andra världskriget och Vietnamkriget och nu reste sig på läktaren för att ta emot åhörarnas ljudliga uppskattning.

Därefter presenterade han en ensamstående svart mamma och hennes dotter som går i fjärde klass. Inför publiken i kongressen och framför tv-apparaterna delade han ut ett stipendium till henne så att hon kan välja en bättre skola än den statliga där hon går nu.

För att vinna i november behöver Trump sträcka ut en hand till andra än sina kärnväljare. I valet 2016 var det mycket få svarta som röstade på honom.

Lite såpopera

Det hade heller inte varit Trump om det inte hade varit lite show över föreställningen. Presidenten presenterade en mamma och hennes två barn som också satt på läktaren därför att hennes man och barnens pappa en längre tid tjänstgjort utomlands som militär. En uppoffring Trump hyllade.

När maken plötsligt dök upp som en överraskning var det lite såpopera över det hela.

Men åhörarna var tagna och jag är övertygad om att det gick hem hos många amerikaner runtom i USA.

Smart att ignorera rättegången

Inför talet var det mycket diskussion här i USA om Trump tänkte kommentera riksrättsrättegången mot honom på något sätt. Presidenten har varit mycket aggressiv i sitt totala fördömande av hela processen som han omväxlande kallat skämt eller häxjakt. Det sägs att han först hade med det i sitt tal men att rådgivare övertygade honom att ta bort det.

I vilket fall var det smart av presidenten att ignorera rättegången. Han kunde också göra det i förvissningen om att han i dag kommer att bli frikänd av senaten.

Han utnyttjade inte heller sin tillgång till miljontals tv-tittare till att håna demokraterna för det oerhört pinsamma valfiaskot i Iowa.

Båda de här sakerna bidrog till att ge talet en mer statsmannalik inramning.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE