Trumps ”kompisar” terrorstämplas

När Kanada terrorstämplar Proud Boys är det en fingervisning om framtiden.

Proud Boys är gänget som Donald Trump bad "hålla sig redo" inför presidentvalet.

Terrorstämpeln är en indikation om att hotet kvarstår och rentav ökar nu när vit makt-rörelserna förlorat sin älsklingspresident.

När jag nyligen träffade en av Proud Boys ledare i Florida i USA avfärdade han allt tal om gruppens farlighet som "fake news". Istället beskrev Bobby Pickles dem som en öldrickande, politiskt intresserad herrklubb vars enda medlemskrav var att förutom att vara man också vara "patriot".

Jag antar att man kan lägga in väldigt olika saker i det ordet.

Pickles utlovade att Proud Boys skulle göra livet surt för Joe Biden de närmaste fyra åren men bedyrade att det skulle ske genom fredliga protester och inte våld.

Som alltid är det bättre att se hur olika grupper agerar i praktiken än att bara lyssna på retoriken.

Proud Boys, som finns bland annat över hela USA och i Kanada klassas av människorättsgruppen Southern Poverty Law Center i USA som en hatgrupp. Skälet är att deras medlemmar ofta uppträder beväpnade på ett hotfullt sätt och varit inblandade i ett stort antal våldsamma sammandrabbningar både med polis och motdemonstranter på vänsterkanten. Senast spelade medlemmar av Proud Boys en central roll i stormningen av Kapitolium. Ett antal ledande medlemmar är åtalade för allvarliga brott i samband med attacken.

Gruppen delar Donald Trumps världsbild om att den vita befolkningen i Nordamerika och Europa är på väg att förlora sitt herravälde. Att deras traditionella livsstil är hotad av nya grupper när antalet invandrare från andra kontinenter ökar och de vita snart är i minoritet.

Skifte om farlighet

Donald Trump har upprepade gånger försvarat vit makt-grupper. I en debatt inför presidentvalet vägrade han fördöma våldet från högerextrema grupper. I stället verkade det som att han med sina ord "stand down and stand by" uppmanade Proud Boys att hålla sig redo för att försvara Trumps rätt att sitta kvar i Vita huset.

Kanadas terrorstämpling visar att hotet från de högerextrema på intet sätt försvunnit därför att Donald Trump inte längre är president. Tvärtom kan hotet istället öka när missnöjda högeraktivister vill visa att det inte gett upp sin kamp. Särskilt som de fortfarande anser att Trump, och därmed de själva, blev bestulna på valsegern.

Under lång tid har USA:s och världens fokus legat på islamistiskt motiverad terrorism. Grupper som Islamiska staten och al-Qaida har stått för många av de mest spektakulära och blodiga terrordåden i Nordamerika och Europa. Nu kan vi ana ett skifte där högerterrorism ses som minst lika potent och farlig.

Vid sidan av Proud Boys finns det en hel flora av grupper i framförallt Nordamerika som blivit alltmer aktiva under Trumps tid vid makten men även före den. Bland dessa finns nynazistiska Atomwaffen Division och vit makt-gruppen The Base som Kanada terrorstämplade samtidigt.

Den amerikanska tankesmedjan Center for Strategic and International Studies, CSIS, redovisade förra året en studie över utförda terrordåd i USA mellan åren 1994 och 2020. Av 893 dåd stod vad man definierade som högerterrorism för 57 procent. Vänsterterrorister stod för 25 procent och religiös terrorism för 15 procent.

Ny taktik

När det gäller antalet dödsoffer står den religiösa terrorn under samma period för ett större antal, främst på grund av terrordåden den 11 september 2001 då närmare 3 000 människor dödades.

Ser man bara på de fem senaste åren är det mycket tydligt hur högerterrorismen helt dominerar i USA.

Samtidigt pågår en diskussion om det är rätt väg att gå att stämpla exempelvis Proud Boys som terrorister. Tanken är givetvis att det ska avskräcka presumtiva supportrar från att gå med. Men risken finns också att de som redan är medlemmar radikaliseras ytterligare.

Men enligt Bobby Pickles är en av Proud Boys strategier att få fram politiker som kan kandidera till folkvalda uppdrag lokalt och nationellt för att på så sätt få direkt inflytande.

Redan ser vi hur exempelvis politiker som Marjorie Taylor Greene från Georgia, anhängare av konspirationsteorin QAnon valts in i den amerikanska kongressen. Detta trots att hon gett uttryck för åsikter som att ledande demokratiska politiker borde skjutas.

Om Proud Boys taktik lyckas kommer vi snart att se fler liknande folkvalda politiker.