Våldsspiralen i Södertälje kan pågå länge

Den dödliga våldsspiralen i Södertälje är det sista en redan hårt pressad polis behöver.

Liknande hämndaktioner i Stockholm och Göteborg har lett till konflikter som pågått i ett årtionde och lett till drygt 40 mord.

Två mord, fyra skjutningar.

Polisen misstänker att tre av skjutningarna hör ihop och att hämnd har lett till att det ena våldsdådet följt på det andra.

Detta i en stad som har upplevt förhållandevis lugna år sedan ett antal dödliga uppgörelser i staden för ett drygt årtionde sedan:

Blodbadet resulterade i att ett nätverk krossades och 17 personer dömdes till fängelse i allt från några år till livstid.

 

Det är ingen överraskning att polisen i Södertälje har fått förstärkning från Stockholm och från Nationella operativa avdelningen, NOA.

Dels för att de tidiga insatserna i en mordutredning ofta är avgörande. Till dörrknackning, förhör, brottsplatsundersökningar, spårsäkringar och inre spaning krävs personal.

Dels för att polisen vet hur det kan sluta om inte den pågående konflikten snabbt kyls ner.

Poliser på plats vid den fritidsgård där en ung man ska ha skjutits ihjäl på fredagskvällen den 30 september.

 

Det finns i den moderna svenska kriminalhistorien ohyggliga exempel på vad hämnd kan leda till.

I Biskopsgården i Göteborg började det med ett svartsjukedrama 2012. En före detta flickvän till en fängelsedömd man blev ihop med en annan ligaledare. Tre mord följde i snabb takt.

Attacken mot Vår bar och krog 2015, två döda och åtta skadade, var ett svar på de morden.

Även barn mördades i konflikten. En fyraårig flicka som färdades i en bil som sprängdes och en åttaårig pojke efter att en handgranat slängs in genom ett fönster.

Sedan dess har ett av gängen som var inblandat i uppgörelsen splittrats i två grupper som beskjuter varandra och inte många minns längre hur och varför hatet uppstod.

Runt 20 människoliv har blodsfejden krävt.

Ännu fler, 25, har mördats i en vanvettig mordepidemi på Järvafältet i Stockholm.

Rånet mot Forex-kontoret i Täby i juli 2015 gav två miljoner kronor, men väckte också vrede hos några ynglingar som ville vara med på stöten och som kände sig lurade på pengar.

En 19-åring som hade pekats ut som kuppens regissör sköts till döds. Hämnden kom redan ett dygn senare. En 17-åring dödades på en bensinmack.

Morden fortsatte att avlösa varandra. De två mest uppmärksammade skedde i Herlev i Danmark sommaren 2019.

Gäng med namn som Dödspatrullen och Shottaz nådde rubrikerna och spred fruktan.

Än vet vi inte exakt vad som har utlöst den pågående vendettan i Södertälje. Det kan vara narkotika. Makten över narkotikaförsäljningen är ofta en ingrediens i dessa strider.

Personer kontrolleras av polis i Ronna efter lördagskvällens skjutning.

 

Men historien lär oss att bakgrunden kan vara hur banal som helst. Svartsjuka. Tjafs om ett rånbyte. Det krävs inte mycket.

För polisen i Södertälje kan motivet vara viktigt. För att bilda sig en uppfattning om vad det är som pågår, för att veta vilka som ska punktmarkeras, för att försöka förutse utvecklingen.

Men befolkningen i denna så hårt drabbade stad, en stad som i början på 2000-talet plågades av organiserad brottslighet, utpressningar, narkotika, mord, en kriminalitet med förgreningar in i myndigheter och politiska församlingar, är nog måttligt intresserade av orsakerna.

 

För Södertäljes invånare torde det viktigaste vara att det besinningslösa våldet inte eskalerar ytterligare.