​Löfvens svettigaste fråga​

Här ser oppositionen chansen att komma åt honom

Coronakrisen kommer självfallet att dominera även den politiska hösten.

Men lag och ordning kan segla upp med ny intensitet när politiken sparkar igång igen efter sommarstiltjen. Det kan bli svettigt för Löfven.​

I dag öppnar kungen riksdagen efter sommaruppehållet, ett nytt riksdagsår tar sin början. Samtidigt läser statsminister Stefan Löfven upp regeringsförklaringen, ett arbetsprogram för de kommande tolv månaderna.

Men det blir, som så mycket annat, inte som vanligt. Ur kungafamiljen är enbart kungen och drottningen på plats. I bänkarna sitter 130 av 349 ledamöter, 60 får plats på läktaren. Resten får titta på tv.

Gästerna, de flesta ur den diplomatiska kåren, är få. Det stora minglet efter högtidligheterna i kammaren är inställt.

Det man med säkerhet kan säga om den politiska hösten är att den kommer att domineras av den internationella coronakrisen. De ekonomiska aspekterna av krisen liksom de hälsomässiga kommer fortsatt att vara de viktigaste i svensk politik. På den punkten skiljer vi oss inte åt från andra drabbade länder.

Möjligen skulle man kunna säga att de är extra tunga för ett litet exportberoende land som Sverige som är mer beroende av den internationella efterfrågan och handeln än de flesta andra länder.

Lena Mellin: Den politiska hösten kan bli svettig för Stefan Löfven.​

Men en fråga som är under uppsegling är den om brott och straff. Intresset för den dalade under coronavåren men nu ökar det igen. Orsaken är bland annat dödsskjutningen av den 12-åriga flickan i Stockholmsområdet, vägspärrar upprättade av kriminella gäng i Göteborg och förekomsten av ett 40-tal brottsliga klaner där hela släkten ägnar sig åt kriminalitet.

Det kan bli en besvärlig fråga för regeringen. Inte bara för att det är hemmaplan för oppositionens båda största partier, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Utan också för att koalitionspartnerna Miljöpartiet och Socialdemokraterna har olika syn på hur problemet ska tacklas. Grovt förenklat är Socialdemokraterna för batong medan de gröna vill satsa på förebyggande åtgärder.

Dels finns alltså flera möjliga skäl till att brott och straff åter kan segla upp i topp bland väljarnas viktigaste frågor. Dels för att de tycker att det är så, dels för att delar av oppositionen inte kommer att låta väljarna glömma den.

En fjärde fråga, som inte är en sakfråga men som ändå kan få stor tyngd, är att Jonas Sjöstedt slutar som Vänsterpartiets ledare efter åtta år. Hans efterträdare väljs på en kongress i månadsskiftet oktober och november.

Sjöstedt är en mycket skicklig oppositionspolitiker som lyckats ena vänster- och högeroppositionen mot regeringen och dess partier vid ett flertal tillfällen under det senaste året. Eftersom dessa fyra partier, M, KD, SD och V, har fler mandat i riksdagen än de fyra som samarbetar om statsbudgeten har de kört över dem åtskilliga gånger. En del av manglingarna har varit smärtsamma.

Att Sjöstedts efterträdare på kort tid skulle bli en lika durkdriven oppositionspolitiker som sin företrädare förefaller inte sannolikt. Det krävs några års inskolning innan dess.

Det innebär att regeringen, och därmed statsminister Stefan Löfven (S) kommer att få en enklare resa än de annars skulle ha fått. Oppositionen kommer, vad än Ulf Kristersson (M) tror och tänker, att bli tamare utan Sjöstedt.

Men i själva verket kommer kanske inget av det jag nu räknat upp bli höstens hetaste, eller mest intressanta, fråga. Det som blir det har en benägenhet att dyka upp från ingenstans utan att någon har förberett sig alls.

Oavsett vilket har oppositionen i dagsläget omkring 58 procent av väljarna bakom sig, enligt Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer. Stödet för regeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna drygt 41. Regeringen ligger alltså under. I en verksamhet där makt och framtida makt är viktiga komponenter är det en faktor som väger tungt – tyngre än de flesta tror.

 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.