Mejla

Peter Kadhammar

Amy dog för att hon var en missbrukare

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

När berömda artister­ super eller knarkar­ sig till döds blir det dödliga beroendet­ heroiskt. Spyorna, de sönder­­stuckna armarna och den sönderfrätta näsan är inte längre missbrukarens kännetecken utan den känsliga själens revolt och flykt, beviset på att konstnären inte stod ut i vår förljugna samtid.

Melodin upprepas gång på gång av journalister med så dålig inlevelseförmåga att de nöjer sig med utslitna klichéer.­ Kolleger och vänner till den avlidne förstärker gärna myten, för då faller en del av glansen på dem själva.
Senast såg vi det när sångerskan Amy Winehouse dog. Kulturnytt i Sveriges Radio sände en lång dikt av serietecknaren Liv Strömquist. Hon jämför knarkaren Amy Winehouse med ”helylle­sångerskan” Duffy.

Självklart utfaller den ­moraliska jämförelsen till Amys fördel. Duffy är enligt Strömquist populär hos personer som bor i bostadsrätt och som promenerar för att bli smala. Det säger allt. Amy däremot är till besvär. Hon är svag och bär på en outhärdlig smärta.

”Ingen gillar en ledsen tjej, det är sant men trist

Det är därför det är så

populärt att vara folkpartist

Man vill ge henne läxor, privatisera hennes bostad

Och sen ligga med henne­ när hon blivit glad

Amy hade faktiskt

kunnat vara gullig i stället

Man kan inte ha denna smärta mitt i samhället”
Är det populärt att vara folkpartist? Gillade ingen Amy Winehouse? Förljugna, romantiska texter som denna gör världen obegriplig. Den är en del av nöjesindustrins mytologisering och exploatering av artister som Amy Winehouse, som gjorde karriär i en miljö där det är okej att knarka och supa.

Människor som anser sig vara vänster tycks ha en ­särskild benägenhet att svälja­ myterna. Det är för­underligt.

Den trista sanningen brukar ju vara att Jeppe super för att Jeppe har tillgång till sprit och inte kan ­sluta dricka. ­Supen tog Jeppe. Knarket tog Amy.
Glimtar av hennes sista konsert finns på Youtube. En påtänd ung kvinna raglar på en scen i Belgrad. Hon är en världsartist men kan inte sjunga. Resten av turnén ställs in. 35 dagar senare är hon död.

Det finns ingen romantik och sällan något djup i  missbruket.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN