Mejla

Wolfgang Hansson

Mycket talar för Biden

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

WILMINGTON, DELAWARE. Ännu går det inte att utropa någon segrare.

Men en tydlig trend talar för Joe Biden.

Samtidigt som Trump riskerar att förvandla USA till en bananrepublik.

Utgången av presidentvalet kommer att bestämmas av poströsterna i tre delstater, Michigan, Wisconsin och Pennsylvania.

Där räknar man poströsterna sist. I dessa delstater fick man inte ens öppna kuverten med poströster förrän på valdagens morgon. Eftersom det var en större anstormning än vanligt av poströster tar de extra lång tid att räkna.

Under tidiga valkvällen såg det ljust ut för Biden. Skälet var att vågmästarstater som Florida, Ohio och Texas räknar poströsterna redan före valdagen. De resultaten redovisades först. Därför tog han stora ledningar som Trump åt in när de som röstat i vallokalen på valdagen räknats in.

Den matematiska fördelen har nu förbytts till en nackdel för Trump. Bit för bit knappar Biden in på hans försprång i Pennsylvania, Michigan och Wisconsin. I några av dem har Biden gått om med knapp marginal.

Då återstår en rad poströster i normalt starka demokratfästen kring storstäder som Detroit, Milwaukee och Philadelphia.

Trenden är att Bidens rösttal ökar i jämförelse med Trump.

Det innebär inte att det är mer eller mindre klart att Biden blir USA:s 46:e president men han ligger just nu bättre till än Trump.

Ta Pennsylvania som exempel. Trump leder stort men valexperterna anser att Biden mycket väl kan ta in det försprånget när storstädernas förorter har räknats in.

Överklaga resultatet

Om Biden dessutom lyckas ta hem Arizona med sina 11 elektorsröster så får han en extra fördel. Då behöver han inte ens vinna Pennsylvania för att bli president förutsatt att han tar hem Michigan och Wisconsin där han just nu leder.

Alla de tre nordliga och traditionellt demokratiska delstaterna som Trump vann med ytterst små marginaler 2016, Michigan med bara 11 000 röster, räknar långsamt.

I Pennsylvania räknar man in poströster som avgivits på valdagen men som kommer in så sent som fredag.

Det är alltså fullt möjligt att vi inte ens får ett resultat i dag utan får vänta till torsdag eller fredag beroende på hur jämt det är.

Under valnatten gjorde Donald Trump klart att han tänker överklaga valresultatet om han förlorar. Han anklagade motståndarsidan för att försöka stjäla valet när allt som händer är att man räknar alla röster, bara att det tar tid.

Det har aldrig tidigare hänt, åtminstone inte i modern tid, att en sittande president försökt utropa sig till segrare innan han nått de nödvändiga 270 elektorsrösterna. Dessutom uppmanade Trump till att man skulle sluta räkna röster innan alla röster räknats.

Det är sådant som brukar hända i diktaturer som Belarus.

Genom sitt uppträdande riskerar Trump att förvandla USA till en bananrepublik. Dessutom kanske helt i onödan. Han har fortfarande chansen att vinna. Han har redan gjort ett väldigt mycket bättre val än opinionsmätningarna förutspådde. Hans slutspurt var imponerande och fick uppenbarligen hans anhängare att gå till vallokalerna i större skaror än väntat.

Hetsar anhängare

För demokraterna är det en stor besvikelse att det inte blev en storseger för Biden. I stället väcker det jämna resultatet obehagliga minnen från 2016 då Hillary Clinton överraskande förlorade. En förlust som partiet ännu inte kommit över.

Skulle Biden förlora blir det ett nytt trauma för partiet.

Men med sitt beteende riskerar presidenten att hetsa både sina egna anhängare och motståndarsidans att ge sig ut på gatorna och protestera. Än så länge har inga tendenser till våld synts till men vi vet att det finns våldsamma krafter på båda sidor. Särskilt beväpnade miliser som stöttar Trump.

Exakt vilka möjligheter Trump har att överklaga om han förlorar är inte klart just nu. Det måste finnas konkreta misstankar om fusk eller oegentligheter i de vågmästarstater där det nu ser ut som Biden kopplat ett visst grepp.

Att hitta motståndarröster som går att ogiltigförklara i en juridisk process verkar vara Trumps taktik nu. Han har redan begärt en omräkning i Wisconsin.

I natt hotade Trump med att gå till Högsta domstolen för att stoppa rösträkningen men de juridiska experterna säger att hans chanser att lyckas är små. Rösträkningen fortsätter sakta men säkert.

Det är extremt jämt i de avgörande delstaterna. I Georgia och Pennsylvania leder Trump. Nevada är otroligt jämt . I Arizona, Michigan och Wisconsin leder Biden knappt.

Vem som till slut får jubla återstår att se men just nu ser det bättre ut för Biden än för Trump.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE