Sverige går inte med i Nato utan Finland

Turbulensen i riksdagen saknar praktisk betydelse

Publicerad 2020-12-09

Det blåser orkanvindar i riksdagen och frågan gäller svenskt medlemskap i Nato.

Men trots det höga tonläget är en sak solklar.

Sverige kommer inte att gå med i den västliga försvarsalliansen. Inte förrän Finland gör det.

Soldater på Utö under den Natoledda övningen Baltops 2016.

​Man kan tycka det är ett sällsynt illa valt tillfälle att mitt under brinnande coronakris börja bråka i riksdagen om svensk alliansfrihet och medlemskap i Nato.

Men även om man tycker att det är korkat, och kanske lite vid sidan av fokus, så har det hänt.

I det sammansatta försvars- och utrikesutskottet har Sverigedemokraterna anslutit sig till Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiets linje om att kräva in en option, en möjlighet, att söka svenskt medlemskap i Nato.

Däremot vill partiet inte att Sverige ska gå med i Nato nu.

Uppståndelsen är stor och de heta känslorna svallar. Utrikesminister Ann Linde (S):

– Detta är en betydelsefull negativ händelse för säkerheten för oss i Sverige, säger hon

Moderatledaren Ulf Kristersson:

– Vi förväntar oss att regeringen nu ställer sig bakom riksdagens säkerhetspolitiska linje.

Men det har regeringen ingen som helst avsikt att göra, enligt utrikesminister Linde:

– Sveriges regering fastställer den säkerhetspolitiska linjen i regeringsförklaringen (som kom i september, red:s anm.) och i utrikesdeklarationen (som kommer i februari), säger hon.

Det kan lätt förefalla som att regeringen trotsar riksdagen. Men riktigt så illa är det inte. Regeringen råder över utrikespolitiken, dock i samråd med övriga partier i risdagen.

Men nu backar vi bandet till själva sakfrågan. Vad har hänt? En majoritet i riksdagen vill att en option, möjlighet, skrivs in Sveriges säkerhetspolitiska dokument. Det skulle göra det möjligt för regeringen att snabbt söka medlemskap i Nato.

Fempartier är för optionen. Fyra vill att Sverige inte stannar där utan går med i Nato: M, L, C och KD. Resten av partierna är emot svenskt deltagande i Nato.

Sverige och Finland har i modern tid alltid hållit varandra i hand i Natofrågan. En inofficiell sanning är att Sverige aldrig kommer att gå med i Nato utan grannlandet Finland med lång gräns mot Ryssland.

Men Finland har sedan flera decennier en liknande option, att gå med i Nato, formulerad i sin säkerhetspolitiska linje.

Det betyder inte att de tänker ansöka om medlemskap i den västliga försvarsalliansen Nato under överskådlig framtid..

Det kommer därmed inte Sverige heller att göra. Det är varken aktuellt eller skulle få få stöd i riksdagen.

I en opinionsmätning som Aftonbladet publicerade 2018 och som gjordes av vår dåvarande samarbetspartner Inizio ökade det folkliga stödet för ett svenskt medlemskap i Nato med sex procentenheter till 43 procent. Motståndet minskade med fem procentenheter till 37 procent.

En paragraf i Natostadgan kräver att medlemmarna ömsesidigt ställer upp för varandra vid ett eventuellt väpnat angrepp på landet. Den så kallade försvarsgarantin är ett bärande argument för svenska Nato-motståndare.

Tumultet i riksdagen kanske inte saknar motstycke men är mycket ovanligt. Sällan eller aldrig har riksdagen talat om för regeringen vilken utrikes- och säkerhetspolitik som ska gälla.

Men regeringen kommer alltså inte att lyda. Och heller inte gå med i Nato – så länge inte Finland gör det.

Trots de hårda orden har alltså i praktiken ingenting hänt. Utom ett våldsamt meningsutbyte.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.