När Elgiganten kom till Almedalen

Politikerveckan är på väg att dö

Magdalena Andersson var på politikerveckan en kort stund.

Här kommer en spaning som kan vara fel. När Elgiganten kom till Almedalen inleddes politikerveckans definitiva svanesång.

I veckan som gick hölls den första Almedalsveckan sedan coronapandemins restriktioner avvecklades. För många var det efterlängtat.

Politikerveckan hade i år krympts från åtta till fem dagar. Nästa år bantas den ytterligare, till fyra dagar.

Trots att det är valår, då temperaturen borde vara på topp, var den inte särskilt het. Statsminister Magdalena Andersson plockade ihop en del förslag som redan röstats ner av riksdagen och presenterade dem i uppfräschat skick. Temat i hennes tal var föga upphetsande. Hon älskar, i likhet med de flesta andra, Sverige.

S-ledaren var inte den enda som inte lagt ner lika mycket möda på att tänka ut något nytt som varit brukligt. Det gäller nästan alla talare.

Almedalens mesta anhängare drömmer sig tillbaka till en tid som sedan länge är över. Då de många gratisseminarierna och närheten till toppolitikerna gjorde politikerveckan i Visby till demokratins tummelplats. Massor av intressanta diskussioner och samtal som vem som helst kunde delta i.

Men så är det alltså inte längre.

• Det är för dyrt. Ingen vanlig människa utan en arbetsgivare som står för fiolerna kan tycka det är värt att lägga ner tusenlapp efter tusenlapp på resa hit, boende i närheten av Visby och löjligt överprisad mat.

• Partierna verkar inte själva tycka det är så viktigt. Flera har inga seminarier alls. Partiledaren flyger in och flyger ut men tillbringar så lite tid som möjligt på plats.

Stefan Löfven, den förre S-ledaren, struntade själv i Almedalen under flera år. Han skickade en ersättare.

• Intresseorganisationer, som man kan betraktas som en del av demokratins fundament, är närvarande i allt lägre grad. I stället blir det fler och fler och fler företag bland seminariearrangörerna.

I Almedalen uppgraderas de till något annat än de är. Ragnsells är ett företag som tjänar pengar på att ta hand om sopor. Men I Almedalen ger de sken av att vara något mer och bjuder in miljöminister Strandhäll och andra till samtal.

Trenden mot fler företag och färre intresseorganisationer vare sig de är politiska partier, vill hjälpa Ukraina eller något ammat, är tydlig. Liksom att publiken sviker. Vimlet på Donnersplats har aldrig varit så glest som i år.

En nykomling bland tältinnehavarna är Elgiganten. Man kunde fatta om de var på plats för att sälja sladdar och adapters. Men som en demokratins banérförare? Knappast.

Almedalen har gjort sitt. Det håller på att dö.

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin i Almedalen.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Blå hyllning

I dag firas att ett stycke svensk ingenjörskonst fyller 200 år. Det är Göta kanal, vattenvägen tvärs genom mellansverige. Kungaparet är på plats. Tyvärr hann Baltzar von Platens skapelse knappt bli klar innan den blev omodern. Men det bryr sig inte dagens semesterfirare på kanalen om.

Ingen rast ingen ro

Vid halvårsskiftet tog Tjeckien över ordförandeskapet i EU efter Frankrike. Men än har inte sommarvilan inställt sig i unionens arbete, den kommer först under den heta augusti. På onsdag träffas miljöministrarna, från Sverige Annika Strandhäll som öppnat upp för mer kärnkraft.

Victoria 45 år

På Frankrikes nationaldag på torsdag fyller kronprinsessan Victoria, Sveriges blivande statschef, 45 år. Vid samma ålder hade hennes pappa redan varit kung i 18 år. Som traditionen bjuder firas födelsedagen på Öland med idrottsstipendiat och uppträdanden. Väderutsikterna är goda.

Även andra ministrar

Inte bara miljöministrarna träffas i Bryssel utan även EU-ministrarna. De förbereder sina regeringschefers möten och tillför även i andra sammanhang olja till det komplicerade EU-maskineriet. Veteranen Hans Dahlgren, 74, som var med redan på Olof Palmes tid, är svensk deltagare.

Sommartal = ute?

Ännu har ingen inbjudan till sommartal setts till. Så sent som förra året hölls partiledarnas första sommartal redan före midsommar. Förra året höll Ulf Kristersson sitt sommartal i mitten av höstmånaden september. Min spaning är att sommartalen är på väg bort. Liksom jultalen.

Veckans citat

”Det är svårt att regera ett land”

Ulf Kristersson, oppositions- och M-ledare i en i en intervju

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.