Medan omvärlden pratar bygger Nordkorea nya farliga vapen

Det vilar en obehaglig känsla av deja vu över Nordkorea.

Medan världen pratar och muntligt fördömer kommunistdiktaturen så fortsätter Kim Jong-un hela tiden att utveckla nya, avancerade vapen.

När FN:s säkerhetsråd samlades i går för att reagera på Nordkoreas senaste robotuppskjutning var stormakterna som vanligt oeniga. Medan västvärlden kraftigt fördömde landets vapentester och uppmanade till fortsatta sanktioner var Kina, Nordkoreas enda verkliga allierade, och Ryssland tysta efteråt.

Fortfarande vet vi inte med hundraprocentig säkerhet vad Nordkorea senaste tester innebär. Men enligt landets egna uppgifter, som i viss mån verifieras av utländska experter, har man både lyckats avfyra en raket från en ubåt och testat ett hypersoniskt vapen, en robot som rör sig med extremt hög hastighet och är svår att upptäcka.

Skulle detta visa sig stämma innebär det att det potentiella hotet från Nordkorea mot USA och andra länder ökat.

Nordkoreanska ubåtar skulle kunna ta sig nära den amerikanska kusten och avfyra sina vapen från undervattensläge.

Tv-rapportering i Japan om Nordkoreas robottester. Roboten på bilden är dock inte den senast testade.

Japans nya premiärminister har redan sagt att om det visar sig att Nordkorea har denna kapacitet måste Japan också skaffa sig den. Med andra ord ökar risken för en rustningsspiral.

Omvärlden har enorma problem med hur man ska hantera Nordkorea som ständigt bryter mot förbuden att testa robotar och provspränga kärnvapen. Genom åren har en rad olika strategier prövats men i slutänden har utvecklingen bara gått åt ett enda håll.
Nordkorea har hela tiden utvecklat och utökat sin arsenal av kärnvapen och robotar.

Under Donald Trumps fyra år som USA:s president provades en helt ny taktik. Att släppa in diktatorn Kim Jong-un i finrummet i förhoppningen att Trump skulle lyckas charma diktatorn till att ge upp sina kärnvapen.

Utgången blev istället att det var Trump som blev charmad och trots två toppmöten kom världen inte ett enda steg närmare ett kärnvapenfritt Nordkorea.

Livförsäkring

President Joe Biden verkar inte ha några innovativa idéer om hur Nordkorea ska hindras från att utveckla nya vapen. USA erbjuder sig att möta Nordkorea var som helst och när som helst för samtal "utan förhandskrav". Dock inte i form av toppmöte med Biden.

Nordkoreanerna verkar inte särskilt lockade. Inga tecken finns på förestående samtal.
I stället går frågan om Nordkorea och dess kärnvapen i ett till synes evigt kretslopp där samma mönster upprepas gång på gång.

Nordkoeras ledare Kim Jong-un talar under en vapenkonferens Pyongyang den 11 oktober.

Världen vill bli av med det hot man anser att oberäkneliga Nordkoreas kärnvapen utgör. Medan Nordkorea gång på gång tydligt visar att man inte är beredd att ge upp sina vapen av den enkla anledningen att de ses som en garanti för att ingen ska våga mucka med den stalinistiska diktaturen.

Kärnvapnen är den nordkoreanska regimens livförsäkring. Regimens överlevnad bygger på att man kan fortsätta förtrycka sitt folk och samtidigt avskräcka USA och andra från att försöka störta Kim-dynastin.

Så det spelar ingen roll vad omvärlden lockar med. Att ge upp kärnvapnen finns inte på kartan.

Istället har Kim Jong-un visat att han vill satsa på att utveckla sina vapensystem så att de kan undgå USA:s missilförsvar. Om kärnvapnen kan nå USA är det inte troligt att supermakten vågar slå till mot Nordkorea.

Omvärldens enda motvapen så långt har varit sanktioner. Men trots att stränga ekonomiska sanktioner varit i kraft mot Nordkorea under stora delar av de senaste årtiondena har landet kunnat fortsätta utveckla sina vapen.

Kringgår sanktionerna

Kina och Ryssland är några av dem som hjälpt Nordkorea att kringgå sanktionerna. Det finns också internationella brottsyndikat som tjänar pengar på att agera sanktionsbrytare.

Nordkorea har alltid isolerat sig. Men under pandemin har det tagit sig extrema former. Landets gränser har i princip varit helt stängda. Så gott som samtliga utländska diplomater och biståndsarbetare har lämnat landet. Det finns nästan inga oberoende ögon och öron kvar på marken. Redan tidigare var det svårt att veta vad som händer i landet. Nu är det nästan omöjligt.

Men de återkommande robottesterna är ett tydligt bevis att trots alla ansträngningar att hindra dem så fortsätter Nordkorea att utveckla nya, farliga vapen.

Enda trösten är att det är osannolikt att de kommer att angripa USA, Sydkorea eller Japan så länge regimen i Pyongyang inte känner att dess existens är hotad.