Det går inte att ta Stenevi på allvar

Språkröret vill ha kaos när MP inte får som de vill

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi förtjänar inte att tas på allvar längre.

En seriös ledare för ett riksdagsparti kan nämligen inte ha som mål att skapa kaos.

Men det säger hon att det är.

Det var i sitt inledningsanförande under Miljöpartiets valupptakt i helgen som språkröret Märta Stenevi sade så här:

– Vi ska in i alla rum där beslut fattas och göra kaos med alla som försöker hindra klimaträttvisan.

Uttalandet fick applåder av den gröna publiken. Det var tråkigt.

Ännu tristare är att uttalandet inte var förfluget, hastigt tillkomet i talarstolens hetta. Det spreds i alla händelser vidare via Miljöpartiets officiella Twitterkonto i något modifierad form:

– Vi ska in i alla rum där beslut fattas och göra KAOS med alla som tänker stå i vägen för klimaträttvisa!

Märta Stenevi ser alltså ett egenvärde i att skapa kaos. En mycket märklig inställning som gör att man inte kan ta språkröret på allvar. Man kan möjligen ursäkta en tonåring som tycker att extrem turbulens har ett egenvärde. Men inte en vuxen människa som gör anspråk på att leda landet.

Märta Stenevi.

Särskilt anmärkningsvärt är uttalandet i ljuset av att den när mandatperioden sannolikt varit den hittills mest kaotiska i svensk politik. Budgetar har röstats ner, regeringen har suttit kvar ändå, regeringen har röstats bort på grund av ett förslag som de inte hade med att göra och regeringen har spruckit. Statsministerstöd har köpts med de mest invecklade, och för medborgarna svårförklarade förslag. En del av den har för säkerhets skull inte genomförts.

Men denna anmärkningsvärda, och för Sverige ovanliga, oreda är inte tillräcklig för Märta Stenevi. Hon vill ha kaos. I alla fall om det inte går Miljöpartiets väg i klimatfrågan.

I en demokrati får man sällan som man vill. Det är ovanligt att ett parti får mer än 50 procent av rösterna och kan köra över alla andra.

Miljöpartiet stöddes i senaste valet, 2018, av 4,4 procent av väljarna. Inte ens en tjugondel. Ändå vill Stenevi ”göra kaos” om hennes parti inte får sin vilja fram i klimatfrågan. På vilket sätt är det ett utslag av omsorg om demokratin? Jag bara undrar.

Det märkliga är dock att Märta Stenevi också talar sig varm för en stabil majoritetsregering där hon förutom sitt eget parti också ser Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Så får man saker gjorda, säger hon.

Det är inget fel på det resonemanget. Stabila majoriteter kan absolut få saker gjorda. Men inte om de ingående partierna beter sig som Märta Stenevi tycker. Att partierna inom den stabila majoriteten gör sitt yttersta för att skapa kaos så fort de inte får precis som de själva vill i en för partiet viktig fråga.

Jag hoppas att Märta Stenevi ångrar vad hon sade. Eller att hon, mot förmodan, inte menade det.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.