En rättshaverist kan vara mycket farlig

Möjligen är det en rättshaverist som ligger bakom sprängningen i Göteborg.

En av de där udda figurerna som det fnittras och suckas över, men som i undantagsfall kan vara mycket farlig.

Jag har under mina drygt 30 år i nyhetsbranschen varit en del av det gång på gång på gång.

Febern som bryter ut på en redaktion då ett genombrott tycks ha skett i ett stort kriminalfall, reportrar med stigande puls, chefer som skriker av upphetsning rakt ut.

Men den rödhårige figuren vi trodde var Lasermannen var snart släppt, Palmemördare har kommit och gått och terroristen som jagades häromåret checkade lyckligt ovetande om medieståhejet in på Ica Boliden på Facebook.

Mannen som nu har anhållits i sin frånvaro för sprängningen i ett hyreshus i Göteborg kan vara avförd från utredningen i morgon.

Men det kan ju givetvis också ligga till på det viset att han är den skyldige och att brottet redan är på väg att klaras upp.

 

Så vad vet vi om denne person?

En anhörig till honom bor i huset, det pågår en vräkningstvist, han är åtalad för att ha ofredat och jagat en chef på en släktings äldreboende.

Han tycks ha blivit argare och argare över coronarestriktioner och har de senaste åren drivit rättsprocesser mot myndigheter.

Ett beteende som för tankarna till en sorts figur som redaktioner och domstolar är bekant med.

Mannen som misstänks för sprängningen i Göteborg beskrivs av utredare som ”lite av en rättshaverist”.

Rättshaveristen, det är nästan alltid en man, som har fastnat i en orättvisa han anser sig ha utsatts för och som driver alla i sin omgivning till utmattningens rand.

En man som inte skulle erkänna det ens för sig själv, men som trivs utmärkt i ett land med generös offentlighetsprincip och där tjänstepersoner på myndigheter och verk har serviceplikt.

Mannen som missbrukar den enskildes rätt att få ut allmänna handlingar. Som slänger sig över varje utfärdat bygglov och kräver att få ta del av varje dokument, som beställer mötesprotokoll och platsansökningar och som tjatar hål i huvudet på varenda journalist han kommer i närheten av.

 

En kommun fick tillsätta en heltidstjänst för att hantera alla klagomål och krav från en enda person. En myndighet fick i uppdrag att skriva ut nästan 20 000 handlingar till en typ som gjorde klart att han inte var särskilt intresserad av innehållet.

Rättshaveristen har inte sällan någon gång blivit felaktigt behandlad på ett eller annat sätt. Det finns ofta en kärna som är sann.

Men medan de flesta efter ett tag borstar av sig en upplevd orättvisa och går vidare biter sig de här personerna fast.

Ofta finns psykisk ohälsa med i bilden. Trauman, ångest, vanföreställningar, eventuellt en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

 

I enstaka fall kan denne person utvecklas till någonting mycket farligt.

Ett för läsare som har varit med ett tag i livet känt exempel är Lars Tingström, känd i pressen som Bombmannen.

Tingström dömdes 1979 till fyra års fängelse för en brevbomb han skickat till en affärskompanjon efter att bolaget han investerat i gått i konkurs.

I början på 1980-talet utsattes myndigheter och myndighetspersoner för attentat.

En person dödades av en bomb i Skatteskrapan i Stockholm. Ytterligare en mördades då en åklagarvilla sprängdes. Ett tredje sprängattentat drabbade kronofogden i Nacka.

Tingström dömdes för attentaten i tingsrätten och hovrätten fastställde livstidsstraffet, även om han i den instansen friades för Skatteskrapan.

Bombmannen hatade staten och ansågs vara så farlig att han inte ens benådades på sin dödsbädd.

 

Det saknas inte ytterligare exempel i svensk kriminalhistoria på haverister som drivs av hat. Kanske är den nu jagade mannen ännu en av dem.

Om han visar sig vara den skyldige kommer diskreta suckar att höras i de kretsar där det applåderas då partiledare vevar om att sätta in militär mot den egna befolkningen och där ingen än riktigt har återhämtat sig från att det inte var en islamist som sprängde en bomb i regeringskvarteret i Oslo.

Det är alltid klokt att vänta med politiska slutsatser och utspel tills bilden har klarnat.

Explosionen i Göteborg orsakade stora skador och flera personer skadades.