Längre straff för brott mot äldre – något för Sverige?

 Paul Pelosi, 82,  väcktes av att en okänd man kom in i hans sovrum och skrek: ”Var är Nancy?”.

Världen chockades av attacken på Nancy Pelosis man.

82-åringen blev slagen i huvudet med en hammare.

Gärningsmannen kan få högre straff på grund av offrets ålder.

Vilket drama som utspelade sig i huset i San Francisco natten mot 28 oktober. Nancy Pelosi, 82, talman i Representanthuset och en av USA:s mäktigaste politiker, var i Washington DC.

Ensam hemma var jämnårige maken Paul, fastighets- och finansman och gift med Nancy sen 59 år tillbaka. Han väcktes av att en okänd man kom in i hans sovrum och skrek: ”Var är Nancy?”.

Paul Pelosi lyckades slå larmnumret till polisen. När en patrull kom dit åtta minuter senare såg de 82-åringen kämpa med inkräktaren David DePape, 42, om en hammare.

DePape ryckte till sig hammaren och slog Paul Pelosi i huvudet så han föll ihop medvetslös.

Bakgrunden verkar vara högerkonspirationer som DePape varit besatt av, och det mångåriga hatdrevet mot demokraten Nancy Pelosi. 

Distriktsåklagaren i San Francisco häktade den misstänkte gärningsmannen för mordförsök, attack med ett dödligt vapen, inbrott och – håll i er, ”elder abuse”.

 

Paul Pelosis mod, handlingskraft och styrka var beundransvärd. Med linjen öppen talade han i kodspråk så att larmoperatören skulle förstå allvaret.

Det gjorde att polisen snabbt var på plats och räddade Paul Pelosis liv. DePape säger själv att hans plan var att binda Nancy Pelosi och slå sönder hennes knän med hammaren.

Distriktsåklagaren i San Francisco häktade den misstänkte gärningsmannen för mordförsök, attack med ett dödligt vapen, inbrott och – håll i er, ”elder abuse”.

Det kan översättas med ”övergrepp på äldre”, och är en särskild brottsrubricering i Kalifornien (finns även i andra amerikanska stater och andra länder).

Varje county (mindre region) i Kalifornien har en skyddskonsulent för äldre, dit man kan rapportera ”elder abuse”, som omfattar fysiskt våld, sexuella övergrepp, vanvård, psykiska övergrepp, stöld och bedrägerier.

De vanligaste gärningspersonerna är anhöriga och vårdgivare. Men även en politiskt motiverad vansinnesattack räknas in. Det är helt enkelt mer allvarligt att ge sig på en 82-åring. 

 

Svenska Brottsförebyggande rådet gav 2018 ut en rapport där det lyfts fram tre viktiga faktorer som särskiljer vad de kallar ”åldringsbrott”.

Det är brott där personens höga ålder utnyttjas av förövaren. Brott där risken för fullbordan är större på grund av offrets nedsatta förmåga att försvara sig. Och brott som får större konsekvenser för äldre jämfört med yngre.

Paul Pelosi har fått lämna sjukhuset, och den senaste rapporten från hans familj, som omfattar förutom hustrun fem barn och nio barnbarn, är att rehabiliteringen kommer att ta lång tid. 

Gärningsmannen som angrep Pelosis hem förväntade sig säkert att möta äldre och försvarslösa offer. Han säger att han velat skada Nancy Pelosi så att hon skulle tvingas återvända till Representanthuset i rullstol.

Nu blir det ett långvarigt fängelsestraff för honom i stället. Paragraf 368 i Kaliforniens brottsbalk säger att äldre ”förtjänar särskild omtanke och skydd”. Om den man åsamkar stora kroppsliga skador är 70 år eller äldre läggs fem år till på straffet.


FN har utsett 2021-2030 till decenniet för hälsosamt åldrande, och en särskild dag varje år, 15 juni, är World Elder Abuse Awareness Day, då fokus ska vara på att bekämpa övergrepp på äldre. 

Enligt Brå har var sjätte svensk i åldern 65-84 uppgett att de utsatts för brott 2016. ”Det är anmärkningsvärt, i synnerhet då mörkertalet kan antas vara stort när det gäller de mest sårbara äldre”.

Vad tänker regeringen och äldreminister Anna Tenje göra? Enligt Tidöavtalet ska brott mot äldre räknas som försvårande omständigheter och ”påverka straffmätningsvärdet i större utsträckning än i dag”.

Följ ämnen i artikeln