USA kan stå inför problem som de aldrig skådat förr

HOLLYWOOD
Det är en evighet sedan vi på nätterna stod på taket i West Hollywood och såg LA brinna.

Men när liknande scener just nu utspelas på flera håll i det här landet känns det som i går.

USA har fortfarande inget lärt.

Jag var ny i stan då. Hade precis skaffat min första egna lägenhet. Det var långt ifrån någon lyx. En minimal etta med kokvrå på Larabee Street. Men den låg på andra våningen och hade balkong med utsikt över både bananplantor och den gemensamma poolen. För en vintertrött svensk var det paradiset – i ett par månader. Sedan exploderade Los Angeles i våldsamma raskravaller som krävde 63 dödsoffer och skadade 2 383.

Den gången tändes krutdurken när tre poliser friades från att ha misshandlat en svart man, Rodney King, så svårt att han fick bestående hjärnskador. De hade gått lös på honom med batonger i vad de trodde var skydd av mörkret. Men dådet intill 210:ans motorväg fångades på film. I Minneapolis i förra veckan verkade inte polismannen Derek Chauvin ens bry sig att mobiltelefoner dokumenterade när han tryckte sitt knä mot nacken på en annan svart man, George Floyd.

När övergreppet upphörde mer än åtta minuter senare andades inte längre 46-åringen. Sedan dess, när detta skrivs, brinner Minneapolis och närliggande St Paul. De rasande protesterna har spritt sig till 25 andra städer – bland dem Los Angeles. Ledare efter ledare fördömer nu det Chauvin och hans tre kollegor gjorde. Men det är för lite, och det är framförallt försent.

Floyds öde exponerar inte bara den rasism som fortfarande plågar det amerikanska samhället. Det blottlägger också det groteska övervåld som amerikanska poliser gång på gång på gång gör sig skyldiga till. Därför handlar protesterna inte bara om Floyds dödsfall. Det handlar också om hur minoriteter behandlas av myndigheterna. Ofta har de svårt att göra sig hörda. Så är det inte nu. Det är bara att titta på bilderna från protesterna runt om i USA som hela världen nu tar del av.

På taket i West Hollywood de där vårnattätterna 1992 såg vi de våldsamma upploppen stoppas i höjd med det enorma shoppingcentrumet Beverly Center. Det är bara att hoppas att det på samma sätt går att sätta punkt för de kravaller som nu ödelägger hela stadsdelar från öst- till västkusten. Annars står USA inför problem av ett slag landet aldrig skådat förut.

Veckans...

Chock: Netflix-dokumentären ”Filthy rich” om pedofilen Jeffrey Epstein visar tydligt hur rika personer särbehandlas i USA.

Prislapp: Kändisar lockar till och med i döden. En begravningsplats mellan Marilyn Monroe och Playboygrundaren Hugh Hefner på kyrkogården Westwood village memorial park är till salu. Pris: 7,3 miljoner kronor.

Charmigaste: Långfilmen ”How to build a girl” med Jonah Hills enastående lillasyrra, Beanie Feldman, som ung rockkritiker påminner till viss del om ”Almost
famous”.

Dummaste: Efter en månad togs den Michael Moore-producerade dokumentären om miljörörelsen, Planet of the humans, ner från youtube på grund av ett
upphovsrättsbråk. Den som är nyfiken kan fortfarande se dokumentären på Vimeo.

Flopp: Quibi, Jeffrey Katzenbergs mångmiljardsatsning på avgiftsbelagd kort-tv, är på väg att gå åt skogen. Appen laddas inte längre ner och nu tvivlar branschen
på att den nedåtgående trenden ska kunna brytas.

Tv-serie: ”Love life” med Anna Kendrick är lite av blandning av ”Sex and city” och ”Girls”. Om det räcker för att göra ytterligare en strömningstjänst, HBO Max,
till en hit är dock tveksamt.

Följ ämnen i artikeln