Mejla

Lena Mellin

På gränsen till sinnessvagt

En human katastrof – men Moderaterna tror att det är maskerad

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Varje dag tvingas 44 000 personer lämna sina hem och ge sig ut på flykt.

Vi talar om ohyggliga tragedier, men Ulf Kristersson och Tobias Billström (M) tror att det är roligt och leker maskerad.

Det är inte bara mycket olämpligt, det är på gränsen till sinnessvagt eftersom det skvallrar om en total brist på empati, medkänsla, med andra människor.

 

Fakta i målet är följande. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR befinner sig nära 71 miljoner människor på flykt, det är den högsta siffran sedan andra världskriget och mer än en fördubbling på tjugo år.

Omkring 44 000 människor om dagen tvingas lämna sina hem och ge sig på flykt. Den absolut största gruppen är så kallade internflyktingar, alltså personer som är flyktingar inom sitt eget land. Den näst största, nästan 26 miljoner, är flyktingar medan 3,5 miljoner är asylsökande.

Vi talar alltså om en mänsklig tragedi av enorm omfattning och vars dimensioner ökar för varje dag och minut.

I det läget väljer Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, att lägga ut en bild på sig själv på Twitter med bland annat följande text:

”Regeringen bör nu omedelbart aktivera gränskontrollmekanismer och kalla in extra personal. Snabbt och omgående. Utan dröjsmål”.

Teckningen gjordes i en annan tid, före flyktingkatastrofen 2015, innan Moderaterna och de flesta andra partier bytte fot i flyktingfrågan.

Ett par dagar senare, det vill säga i dag, läggs en bild på hans partiledare Ulf Kristersson ut på Moderaternas sida på Facebook. Klädd för jakt (men utan synliga vapen) brister M-ledaren ut: Stärk gränsen.

 

Det är bisarrt. Låtsas Kristersson att han är med i hemvärnet och i sina jaktläder bevakar gränsen så att inga flyktingar (med rätt att få sin sak prövad) slipper in i Sverige, gud förbjude. Eller vad är det karln vill ha sagt. Andra budskap verkar mindre troliga.

Det är i alla fall inte roligt. Det är bara smaklöst. Det förstod även Moderaterna till slut, som raderade bilden på Kristersson efter ett par timmar.

 

Bilden på Billström kanske man kunde tycka var rolig när den tecknades eftersom Billström gick emot den allmänna strömmen.

Nu är den inte ett dugg rolig särskilt som kommentaren gäller att Turkiet med president Erdogan i spetsen öppnat de gränser som han tagit betalt av EU för att hålla stängda.

Tusentals barn och vuxna trängs vid gränsen till Grekland i kläder som inte alls är anpassade efter väderleken. Förhållandena är helt enkelt inte människovärdiga. En människa har skjutits ihjäl, barn får tårgas i lungorna.

 

Att i det läget, som Ulf Kristersson och Tobias Billström, uppträda principfasta, inte vacklande en millimeter kan varken uppfattas som nördigt eller roligt.

Att visa empati, medkänsla, vanligt mänskligt hyfs är en politikers främsta plikt. Det är därför vi har organiserat samhället på det sätt vi har, för att hålla tillbaka den värsta ondskan och ta hand om dem som behöver hjälp och stöd.

Ulf Kristersson, tidigare socialförsäkringsminister, Tobias Billström, tidigare migrationsminister, verkar inte ha fattat det. De verkar bara tycka att det är kul att själv spela huvudrollen.

 

Jag är ledsen Ulf Kristersson och Tobias Billström, men det här handlar inte om er. Det handlar om människor som inte har tillräckligt med kläder på kroppen, inte har mat i magen och kanske aldrig mer kommer att ha ett eget tak över huvudet.

 

Att inte ge uttryck för det är okänsligt. Att självmant framställa sig som en toppridande regelslav till gränspolis, som Billström och Kristersson gör, hör möjligen hemma i maskerader. Men inte i verkligheten. Att uppföra sig så är på gränsen till sinnessvagt.

 

PODD ”Värsta humanitära krisen sen inbördeskriget startade”

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Nivette Dawod om situationen i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS OCKSÅ

Vad var det som egentligen hände i svensk politik hösten 2018?

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Så dödade Löfven Alliansen

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Reinfeldts stora projekt rasade ihop – inför öppen ridå

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Så dödade Löfven Alliansen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE