Mejla

Oisín Cantwell

Terrorutspelen från S och M är slag i luften

Publicerad:
Uppdaterad:

Aldrig pratar så många politiker så högt om så lite som när det kommer till terrorlagar.

Det senaste exemplet är ett utspel i dag från Moderaterna som vid närmare granskning visar sig mest bestå av luft.

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Att det sedan länge är förbjudet att begå, planera eller finansiera terrorbrott hindrar inte våra politiker att ivrigt leta efter nya sätt att kriminalisera det som redan i allt väsentligt är brottsligt.

Den som slår upp Dagens Nyheter i dag har således ingen anledning att förvånas över att på debattsidan hitta en text med rubriken ”Riksdagen måste köra över regeringen om terrorlagstiftning”.

Det är Moderaterna, i form av partisekreterare Gunnar Strömmer och den rättspolitiske talespersonen Johan Forsell, som visar sitt missnöje med nuvarande ordning.

De vill att en kommitté ska lägga fram ett förslag till grundlagsändring så att det ska gå att förbjuda deltagande i ”en våldsbejakande organisations verksamhet”.

De vill dessutom kriminalisera deltagande i militärliknande terrorgrupper, vilket de hävdar inte står i strid med grundlagen, något som eventuellt skulle göra det möjligt att bura in folk som ansluter till exempelvis IS.

Utspelet plockades snabbt upp av Ekot som basunerade ut att ”M vill köra över regeringen om terroristlagar” och som visste att berätta att det ledande oppositionspartiet ska försöka få majoritet i riksdagen för sin linje.

Det krävs inga högskolepoäng i mediedramaturgi för att förstå att justitieminister Morgan Johansson inom några timmar i en uppföljande intervju kommer att förklara att regeringen minsann har gjort allt möjligt på området och ligger i startgroparna för att göra ännu mer.

Den som bemödar sig med att läsa det finstilta i dagrens debattartikel kommer dock upptäcka att DN har hittat på citatrubriken. De moderata debattörerna kräver inte alls att riksdagen ska köra över regeringen.

Vad Strömmer och Forsell har att anföra är att riksdagen får ”överväga i fall ytterligare lagstiftningsåtgärder kan och bör vidtas på området utan regeringens direkta medverkan”.

Med andra ord är det inte säkert att det går att göra någonting. Och om det visar sig vara görbart att pilla i paragraferna är det inte säkert att det bör göras. Och om båda dessa kriterier går att uppfylla så ska saker och ting övervägas, vad nu det kan tänkas betyda.

Det borde inte vara möjligt för några andra än de mest förhärdade moderata partisterna att hitta någon substans i utspelet.

Moderaterna är emellertid inte ensamma om att rapa luft. Justitieminister Morgan Johanson behärskar även han hantverket.

I februari i år kallade han till presskonferens och meddelade dramatiskt att ”den största förändringen på 20 år” skulle ske med terrorlagarna.

Även Johansson ville göra det förbjudet att delta i terrororganisationer. Men så röt Lagrådet, den myndighet som ska granska lagförslag innan de träder i kraft, till. Förslaget bröt mot grundlagen.

En snopen justitieminister drog tillbaka sin produkt och lade i förra veckan fram en urvattnad version om samröre med terrorister som på goda grunder har kritiserats.

De situationer som den nya lagen träffar är nämligen i stor utsträckning redan straffbara.

Moderaterna är för övrigt inte ensamma om att kräva ändring i grundlagen. I en intervju i Sydsvenskan för några månader sedan sa Morgan Johansson att han bett tjänstemän på justitiedepartementet att ta fram ”direktiv till en utredning”.
Sedan dess har inte ett ord hört om saken.

Så där håller de på, de två statsbärande partierna. Utspel hit och utspel dit. Förslag kommer och går och glöms bort.

Socialdemokrater och moderater är mycket duktiga på att undvika att prata om det egentliga problemet.

För problemet är inte att lagar saknas. Problemet är att det är svårt att bevisa brott som har begåtts i krigshärdar långt ifrån Sverige.

Av: Oisín Cantwell

Publicerad: