Mejla

Lena Mellin

Rå partitaktik ligger bakom avhoppen

Kristersson, Busch Thor och Sabuni kvar på kändisfesten – lämnar brottssamtalen

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Kampen mot gängbrottslingarna blir knappast vassare av avhoppen från förhandlingarna.

Alltså är förklaringen rå partitaktik signerad födelsedagsfirarna Kristersson, Busch Thor och Sabuni.

När M-ledaren Ulf Kristersson för tre veckor sedan skulle hålla sitt sommartal kastade han i sista sekund sitt planerade manus.

Sedan två unga kvinnor, i Malmö och Stockholm, skjutits ihjäl valde han bort det tänkta ämnet, Sveriges långsiktiga utmaningar. I stället manade han till nationell mobilisering mot gängbrotten.

Det blev Ulf Kristerssons hittills största seger som partiledare. Inom mindre än en vecka hade regeringen kallat alla partier utom SD till samtal. Kristersson hade slagit huvudet på spiken, nu skulle gängen knäckas. Basta.

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare.

Nu ser det inte ut att bli mycket bevänt med den saken och det beror bland annat på att M, KD och L hoppade av förhandlingarna under lördagseftermiddagen. De ansåg att de inte fått gehör för ftilckligt många av sina punkter och då fick det vara.

Ingen utom stenrika envåldshärskare får precis som de vill. I en riksdag där det största partiet stöds av 28 procent av väljarna är det definitivt så.

Alltså handlar lämnandet om ren och skär partiegoism. Avhopparpartierna M, KD och L tror att de har mer att vinna på att hoppa av än att fortsätta samtalen.

Det går inte annat än beklaga. Precis som rikspolischefen säger i en kommentar hade det varit önskvärt med en bred majoritet bakom åtgärdspaketet mot gängvåldet. Nu blir det inte så – det blir fortsatt tjafs om vilket parti som vill gå hårdast fram. Bevare oss väl, det kommer att blir tröttsamt för väljarna.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) antyder att regeringen kommer att lägga fram det de kommer överens om med C och V i riksdagen.

Dessa fyra partier stöds av 174 mandat. Avhopparpartierna har tillsammans med SD 173 mandat bakom sig. Till det ska läggas två politiska vildar, en från vardera läger.

Frågan kan alltså komma att avgöras vid en mycket jämn votering i riksdagens plenisal.

Det kan vara spännande men knappast ett ansvarsfullt sätt att leda landet i den fråga, lag och ordning som väljarna sätter högst på den politiska dagordningen.

Det kanske är helt ovidkommande i sammanhanget men måste ändå noteras. Ordförandena för de tre partier, som alla säger sig vara mycket bekymrade över det ökande gatu- och gängvåldet, är alla sedan flera dagar på samma kändiskalas.

De bor på lyxigt hotell i Tel Aviv betalt av festföremålet, den 60-årsjubilerande festfixaren Micael Bindefeld.

Har manövern planerats därifrån? Man kan givetvis inte veta. Men ana.

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: