Jag skulle ändå aldrig gjort något spektakulärt med min frihet

”Vad gör mest ont i själen, att ångra att man inte skaffade barn eller att ångra att man skaffade barn?”

När jag var yngre kunde det hända att jag och min syster betraktade mamma där hon stod vid spisen i sina hemmatights. Vi sa: ”Vilket härligt liv du skulle ha om du inte satt fast i den här misären.”

Mamma skrattade och sa Åh! och Nej!

Vi var inte neurotiska, vi visste att hon inte skulle överge oss. Hade vi varit rädda för svaret så hade vi inte vågat ställa frågan.

Vi tyckte synd om henne, för att hon hade oss. Black om kvinnofoten. Laga mat varje dag och när man pratar om otack så är det mammornas lön som avses.

Kanske säger det mer om oss än om någonting annat, men vi kunde inte förstå varför hon gick runt och var tillfreds. Vi tyckte inte synd om pappa, han kunde gott ha det, kunde gott ha oss. Ha, där fick han!

Mamma, med sitt vackra ansikte och sitt mörka blanka hår, hon kunde ha gjort vad som helst! Och här står hon och kokar sin miljonte King Edward medan vi tjafsar i kökssoffan.

Therese Lindgren.

 

Mamma såg det inte som en uppoffring, hon ville ha oss och lika glad som hon är att hon skaffade oss lika glad är jag att jag skaffade henne! Och nu har jag fem barn, hur blev det så?

Misär är det:

Boka tandläkare, få remiss till öron-näsa-hals, du måste duscha nu, det är punka på min cykel igen, säg till pappa, fuck det är jujutsu idag och pappa är i Göteborg och jag måste youtuba hur man knyter jujutsurepet runt midjan, jag borstar hans tänder i hallen med brösten svängande under morgonrocken sedan blir Joachim arg därför att tandborsten ligger på byrån, jag ska göra pasta och tomatsås men det finns inga krossade tomater och jag vill skrika könsord.

Här är veckans krumelur: man får inte bli så arg att man skriker könsord när man har barn, men om man inte har barn så uppstår aldrig någonsin behovet att skrika könsord och nästa som lägger en smörkniv på köksbänken ska dö.

 

Men det är min misär. Jag skulle ändå aldrig gjort något spektakulärt med min frihet, jag kan lika gärna mamma mig genom livet.

Influencern Therese Lindgren funderar över barn dokumentärt på SVT Edit och gör det från djupet av känslan Tänk om jag dör ensam? och Tänk om jag ångrar mig?

Vad gör mest ont i själen, att ångra att man inte skaffade barn eller att ångra att man skaffade barn?

”Having children isn’t all it’s cracked up to be. Given my chance again I’m not sure I’d have any”, säger Bridget Jones mamma och känner sig som gräshoppan som spelade hela sommaren.

Ska Therese ha ett underbart liv eller leva i underbar misär? Det ger sig. Men som fråga är den gång på gång intressant och viktig att ställa.

 

Det blir vegetarisk bolognese ikväll, jag skvätter rött vin i grytan, för så skulle min frihet sett ut: vin i allt.

Utanför fönstret spelar en illa stämd gräshoppa.

Mina döttrar tjafsar i kökssoffan.

Följ ämnen i artikeln