Tigga, stjäla, råna eller jobba svart

Tusentals afghaner får inte försörja sig lagligt i Sverige

Redan för en månad sedan stoppades planerade utvisningar av flera tusen afghaner.

De får inte längre jobba i Sverige. Men vad är alternativet?

Svartarbete?

Kriminalitet?

Tiggeri?

I mitten av juli bestämde Migrationsverket att utvisningen av upp till 7 000 afghanska medborgare som saknar asylskäl skulle stoppas tills vidare.

Orsaken var det osäkra läget i Afghanistan som inte har blivit mindre osäkert sedan talibanerna tog över makten i söndags.

Personer som fått ett definitivt utvisningsbeslut har ingen laglig rätt att arbeta i Sverige.

 

Vi har alltså för närvarande flera tusen afghanska medborgare som inte har någonting att leva av. De får inte arbeta. De måste skaffa sig inkomster på annat sätt.

Ett sätt kan vara tiggeri. Eller att leva på eventuella vänner eller anhöriga.

Ett annat kan vara svartarbete, ett inte ovanligt sätt ta sig fram för dem som lever i det svenska skuggsamhället. Men det är en otrygg värld. Fylld av faror.

En tredje möjlighet är ren kriminalitet, som stölder eller droghandel. Inte heller det ett särskilt attraktivt alternativ. Varken för dem själva eller för samhället i stort.

Men vad ska de göra? På något sätt måste man skaffa mat för dagen. Det gäller även dem som ska utvisas.

Det svenska samhället är skyldiga dem ett svar på frågan: Hur ska jag försörja mig lagligt tills jag blir utvisad till Afghanistan?

Omkring 2 000 afghaner saknar helt legala möjligheter att försörja sig i Sverige.

Situationen är inte hållbar eftersom man inte har en aning om hur länge Migrationsverket kommer vidhålla sin nuvarande ståndpunkt, att inte utvisa till Afghanistan. Ett par veckor? Ett par månader? Ett par år? Ingen vet.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) liksom Migrationsverkets chef var kallade till riksdagen under torsdagen för att svara på frågor. Men på just den här fanns inget svar. Juristerna kollar.

Sammanlagt finns det omkring 7 000 afghanska medborgare i Sverige som redan fått besked om att de inte kommer att få uppehållstillstånd här.

Omkring 2 000 av dem saknar helt legala möjligheter att försörja sig i Sverige. Åtskilliga av dem satt tidigare inlåsta på Migrationsverkets förvar. Men när beslutet togs om att tills vidare skjuta upp utvisningarna till Afghanistan släpptes de flesta av dem ut – till ett synnerligen ovisst liv under en lika oviss tid.

De övriga 5 000 har någon form av tillfälliga tillstånd att antingen studera eller jobba i Sverige.

 

Som asylsökande har man i vissa fall rätt att arbeta. Man kan också få ersättning för att hålla sig vid liv. Till exempel 71 kronor om dagen för den som inte delar boende eller bor på något av Migrationsverkets förläggningar. Inte mycket, men mer än ingenting.

Det fryser inne i samma sekund som ett utvisningsbeslut vunnit laga kraft. Då är det noll timmes jobb och noll kronor som gäller.

En asylsökande kan alltså få ersättning. Hen kan alltså få både ett blygsamt bidrag och rätt att jobba, Det får inte den som fått avslag på sin asylansökan. Vad återstår för den som fått avslag? Ingenting.

Det finns en teoretisk möjlighet för de här personerna. De kan begära inhibition av utvisningsbeslutet. Skulle beslutet mot förmodan bli positivt kan de söka asyl på nytt och återigen komma in i rullorna. Men den chansen är liten.

Sverige är ännu så länge svaret skyldig om hur de här personerna ska försörja sig lagligt tills det blir dags att återvända till Afghanistan.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.