Fortsatt tjat om valfusk del av Trumps plan att återta makten

Ett år efter presidentvalet borde Donald Trumps anklagelser om valfusk ha tystnat för länge sedan.

Istället driver han sina grundlösa påståenden hårdare än någon gång tidigare.

Häpnadsväckande många republikaner köper fortfarande hans lögner som ingår i en omfattande plan för att ta makten igen.

Min mejlbox bågnar av inkommande meddelanden från ex-president Donald Trump. De är fler än någon gång sedan presidentvalet för ett år sedan. Nästan alla handlar om samma sak.

Hur Donald Trump bestals på valsegern på grund av demokraternas omfattande fusk.

Att den saken fortfarande skulle vara ett hett diskussionsämne efter så lång tid hade åtminstone inte jag trott. Men Trump har uppenbarligen upptäckt att valfuskanklagelserna är viktiga för hans möjligheter att fortsätta ha kontroll över det republikanska partiet och öka chansen till revansch.

Fakta i målet är att alla granskande instanser avvisat anklagelserna om valfusk. Landets domstolar har slagit fast att inget valfusk förekommit i ett 60-tal olika utslag i omtvistade delstater.

Till och med republikanernas egna omräkningar i Arizona visar att resultatet var korrekt.

Donald Trump fortsätter att hävda att han blev bestulen på segern i presidentvalet 2020.

Ändå fortsätter Donald Trump dag ut och dag in hävda att han blev bestulen på segern. Men sin vana att inte underdriva kallar han det till och med för "århundradets brott".

För några veckor sedan höjde han insatserna ytterligare. I ett av sina många meddelanden hotade han med att republikanska väljare skulle avstå från att rösta både i mellanårsvalet 2022 och presidentvalet 2024 om inte fuskanklagelserna utreddes på allvar.

– Den enskilt viktigaste frågan för republikanska partiet, slår Trump fast.

Bojkotta valen

Det tolkades som att Trump tänker uppmana sina anhängare att bojkotta valen om inte republikanerna på alla nivåer fortsätter driva frågan om hur Trump bestals på segern.

Följden blev att ännu ett antal republikaner rättade in sig i ledet.
Den republikan som vill bli vald till kongressman, senator, guvernör eller andra viktiga positioner måste offentligt köpa Trumps bild av valfusket, eller åtminstone inte motsäga den, för att ha en chans att bli vald.

Glenn Youngkin som vann guvernörsvalet i Virginia visade hur man måste gå en svår balansgång för att lyckas.

Alla kandidater som öppet säger emot Trump mobbas av ex-presidenten och dennes anhängare. Antingen lämnar de partiet frivilligt eller så hamnar de i frysboxen. Tydligaste exemplet är Liz Cheney som tidigare hade en hög post men som, numera slåss för sitt politiska liv.

Liz Cheney.

Trumps mål är att besegra demokraterna i nästa års mellanårsval och därigenom lägga grunden till en republikansk valseger i presidentvalet 2024. Antingen med Donald Trump på valsedeln eller någon som denne pekat ut som sin kronprins/prinsessa.

För att ge det republikanska partiet bättre förutsättningar arbetar Trump och hans stab systematiskt med att försöka få in lojala personer som köper valfusksnacket i de delstatsforum vars uppgift det är att bestämma om ett val har gått rätt till eller inte.

Gör det svårare att rösta

Trumplägret försöker exempelvis få bort den högste valansvarige i Georgia, republikanen Brad Raffensberger, som vägrade att ogiltigförklara valresultatet 2020 och ersätta honom med en Trumplojalist.

Ett annat sätt att öka republikanernas chanser är att stifta nya lagar som gör det svårare för vanliga människor att rösta. Det handlar om allt från att förbjuda människor att ge väljare som står i kö för att rösta något att dricka till att minska antalet vallokaler i traditionellt demokratiska områden för att folk inte ska hinna rösta eller välja att låta bli för att väntetiderna blir för långa.

Republikanerna hävdar att de gör detta för att minska riskerna för valfusk. Men eftersom experterna slagit fast att fusk är mycket ovanligt verkar det orimligt att vidta en rad åtgärder som gör det svårare för folk att rösta. Republikanernas verkliga skäl är att gynna den egna sidan genom att förstöra för motståndarna.

18 republikanska delstater har redan skärpt vallagarna sedan presidentvalet 2020.

Republikanerna vet att de missgynnas av befolkningsförändringarna i landet. Andelen vita minskar medan antalet med latinamerikanska och asiatiska rötter ökar. De tenderar att tillhöra den lägre medelklassen som är mer benägen att rösta på demokratiska kandidater.

Republikanerna verkar frukta att deras enda chans på sikt är att manipulera systemet till sin egen fördel.

Förmodligen är det också så man ska tolka det faktum att 78 procent av republikanerna i en opinionsmätning i september gjord av CNN säger att de inte tror att Biden vann valet.

Sannolikt är det inte så många som verkligen tror det men de inser att deras enda chans att vinna framöver är att ropa valfusk när deras egen kandidat förlorar. Genom att skapa sin egen verklighet och elda på sina anhängare ökar de sina chanser i framtida val.