Kristerssons kappvändning är rekordradikal – men nödvändig

I vad som möjligen är historiens största kappvändning öppnar Ulf Kristersson för ett kraftigt ökat flyktingmottagande.

Sannolikt har dock moderatledaren bättre än statsminister Magdalena Andersson förstått hur den svenska opinionen ser ut efter invasionen i Ukraina.

 

Kristersson är som bekant en av många svenska politiker som de senaste åren har ägnat aktningsvärd energi åt att kräva ett flyktingmottagande på lägsta tänkbara nivå.

I SVT:s 30 minuter ikväll gör dock högerledaren en positionsförflyttning som är så radikal att den skulle platsa i Guinness rekordbok.

– Alla EU-länder kan komma att behöva ta emot väldigt många ukrainare, säger Kristersson bland annat.

Vad det konkret kan tänkas betyda är denne politiker för rutinerad för att spekulera i, han ”tänker inte göra egna beräkningar just nu”, men den stränga invandringspolitiken tycks i varje fall tillfälligt vara kastad i papperskorgen.

– När vi har krig i Europa då är det väldigt många saker som inte längre gäller.

Det går att ha alla möjliga åsikter om detta utspel.

Som exempelvis att det är bra att dramatiska förändringar i vår omvärld kan få ledande politiker att tänka om.

 

En annan tänkbar reflektion är att Kristersson och hans medarbetare har insett att man inte måste vara meteorolog för att uppfatta åt vilket håll det blåser.

Åtta av tio svenskar vill att Sverige ska ta emot flyktingar från Ukraina och över 30 procent anser att det ska ske ”i mycket stor utsträckning”, enligt en Sifo-undersökning i förra veckan.

När till och med en figur som Chang Frick, en profil i ytterlighetshögerns medieträsk och fram tills i förra veckan anhängare av Putin, åker ner genom Europa med förnödenheter till Ukraina framstår det plötsligt som riskfritt att vara generös mot människor som flyr för sina liv.

Det kommer förr eller senare att gå upp även för Magdalena Andersson, som på presskonferenser och i intervjuer de senaste veckorna gång på gång har sagt att Sverige inte kommer att vara ett stort mottagarland av människor från Ukraina och att flyktinghösten 2015 inte ska upprepas.

Hoho, statsministern, plötsligt tycks det gå att öppna sitt hjärta utan att riskera att ännu fler väljare väljer Åkesson.

 

Vilka slutsatser finns då att dra av det kommande lappkastet i migrationspolitiken?

Den är nödvändig. FN bedömer att fyra miljoner människor kan komma att behöva fly från Ukraina och Sverige skulle gå i moralisk konkurs om inte den i dag nästan helt stängda dörren för människor i nöd öppnas för en del av dem som flyr Putins blodbad.

Att handla moraliskt rätt är dock inte någonting som primärt utmärker en genomsnittlig politiker i vår tid.

De kommer dessbättre att få draghjälp av att vi människor är som vi är. Ju längre bort lidandet pågår, desto svalare är vårt engagemang.

Bilder på gråtande barn ett par flygtimmar från Sverige gör ett helt annat intryck på många väljare än 30-åriga män från mellanöstern.

Låt oss bara slippa höra partiledare börja svamla om att de inte gör skillnad på människor och människor.