Det här kriget har Putin redan förlorat

Det finns ett krig som Putin redan förlorat.

Rysslands försök att använda energivapnet för att pressa Europa att ge upp sitt stöd till Ukraina har misslyckats.

I Tyskland blåser man redan faran över.

Men det är på plats att varna för att ta ut segrar i förskott.

När Putin i höstas stängde av gaskranen till Europa blev det panik i Tyskland. Landet importerade över hälften av sin gas från Ryssland och det fanns inget enkelt sätt att ersätta den. Oron var mycket stor även i andra EU-länder som var kraftigt beroende av rysk gas.

Sprängningen av gasledningen Nord Stream på Östersjöns botten höjde insatserna ytterligare, även om det fortfarande är oklart vem som genomförde dådet.

Många européer såg framför sig hur de skulle tillbringa vintern i utkylda lägenheter samtidigt som industri efter industri skulle tvingas slå igen på grund av brist på energi och deras ekonomier skulle gå rätt ner i källaren.

”Går att slå fast”

I dag är tonläget ett helt annat trots att Tyskland inte får en gnutta gas från Ryssland.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uttalar sig mycket optimistiskt om den tyska ekonomin och säger att han är ”helt övertygad att Tyskland inte hamnar i en recession”.

I en artikel på det tyska public service-bolaget Deutsche Welles sajt skriver kommentatorn Andrey Gurov närmast triumfatoriskt att det går att slå fast ”helt säkert” att Putin förlorat gaskriget mot Tyskland.

Tyskland har den största lagringskapaciteten av gas inom hela EU.

Inte längre ett hot

– När lagren i mitten av januari fortfarande är fyllda till mer än 90 procent, då behovet av uppvärmning står på sin höjdpunkt, innebär det att förlusten av rysk gas inte längre är ett hot, skriver Gurov.

Han lägger fram ytterligare övertygande fakta för sin tes.

  • Chefen för den federala myndigheten som ansvarar för gas- och elnätet sade nyligen att ”gasbrist den här vintern blir allt mindre trolig”.

Han tror att gaspriset kommer att stabiliseras på den nuvarande nivån. Den är visserligen klart högre än vad Tyskland betalade för den ryska gasen men betydligt lägre än när gaspriserna sköt i höjden i somras.

  • INES, organisationen för de tyska gas och vätgasproducenterna presenterade nyligen sitt scenario för 2023. Vid normal väderlek räknar man med att Tysklandas gaslager kommer att vara fyllda till 65 procent när vintern är över. Det hävdar Gurov är en ”extremt gynnsam” nivå för att gaslagren ska kunna fyllas till hundra procent redan i september, inför vintern 2024.

En avgörande orsak till att Tyskland och övriga EU lycktas klara sig utan rysk gas är att både Tyskland och Nederländerna kraftigt byggt ut sin förmåga att ta emot flytande naturgas, LNG, som importeras via tankfartyg från Qatar, USA, Algeriet och andra gasproducenter.

I stället för att vackla i sitt stöd skickar Europa nu fler och tyngre vapen till Ukraina.

Tur med vädret

LNG-fartygen har i princip legat i en lång kö till havs för att få lossa sin last i Tyskland, Nederländerna och andra EU-länder med LNG-terminaler. LNG är klart dyrare än den ryska gasen men importen har inneburit att den befarade bristen på gas uteblivit. Till nästa vinter kommer fler terminaler att vara klara.

Därtill har Europa haft tur med vädret. Bortsett en kortare kall period i december har vintern så här långt varit ovanligt mild på kontinenten. Det har inneburit mindre behov av gas för uppvärmning av bostäder och arbetslokaler.

Ett tredje skäl är den kraftiga nedgången i konsumtion som skett. Skrämda av hotet om gas- och elbrist har både hushåll och företag ansträngt sig för att spara på energi. Vissa el- och gasintensiva företag har lagt ner delar av sin produktion därför att de höga gaspriserna helt enkelt gjort det olönsamt att producera som tidigare.

Att Putin så här långt misslyckats med sitt mål att få Europas medborgare och företag att lida av att han stängt av den ryska gasen är givetvis glädjande.

Putin förlorare

I stället är det Ryssland som förlorat på taktiken.
Den gas som den ryska gasgiganten Gazprom tidigare skickade i pipelines till Europa är inte lätt att sälja någon annanstans av det enkla skälet att det inte finns några pipelines från dessa fyndigheter som går exempelvis till Kina. Ryssland har med andra ord gått miste om exportinkomster i miljardklassen.

I stället för att vackla i sitt stöd skickar Europa nu fler och tyngre vapen till Ukraina.

Ändå är det lite för tidigt att ropa hej. Halva januari, februari och mars återstår. Det räcker med en rejäl köldknäpp på kontinenten för att gaslagren ska förbrukas snabbare.

Konkurrensen on LNG väntas dessutom hårdna nu när Kina skippat sina covid-restriktioner. När de ekonomiska hjulen börjar snurra för fullt igen ökar Kinas behov av gas.

Och om tyskar, italienare, fransmän och andra slappnar av och slutar spara på energi kan Europa snabbt vara tillbaka i Putins utpressningsläge.