Häkteschef dömd efter att Rami dog av törst

I den här tragedin finns inga vinnare

Interiörbild från häktet. Arkivbild.

Rami dog av törst i en cell.

I dag, tre år senare, dömdes häkteschefen för tjänstefel.

Svea hovrätt ändrar därmed tingsrättens friande dom och konstaterar att straffrättsligt ansvar finns att utkräva.

Det går att se domen som någon form av postum upprättelse, en 23-årig människa ska inte dö av uttorkning och törst i ett svenskt häkte i vår tid.

Men det finns inga vinnare i denna tragedi, här finns endast en familj som har förlorat en son och bror och en omplacerad kriminalvårdinspektör som har haft polis och åklagare efter sig sedan i maj 2017.

Det var då Rami hittades död, efter tre veckor i ett häkte norr om Stockholm.

Han var misstänkt för rån och redan brottet han var frihetsberövad för bar vittnesmål om en person som inte mådde bra.

Rami besökte den skola han gick i under högstadiet, slet av sig alla kläder utom kalsongerna, smetade in röd färg i ansiktet, slet ner en gardin, slog sönder en gitarr och tvingade under knivhot till sig en telefon och en klocka från en hantverkare som han sedan låste in på toaletten.

Det var inte särskilt mycket bättre på häktet. Han varken åt eller drack. Smetade in mat och avföring på väggar. Låg naken i fosterställning och yrade.

Personal slog larm, en läkare måste titta till honom, men ingenting hände. Jo, vattnet till cellen stängdes av.

Svea hovrätts dom är en halv framgång för åklagare Fredrik Ingblad. Eller om det är en halv motgång.

Häkteschefen, anser domstolen, har inte gjort sig skyldig till vållande till annans död. Visserligen har det slagits larm till honom. Och ja, det finns det ett orsakssamband mellan försummelse och död.

Häkteschefen (till höger) och hans advokat.

Men det går inte att kräva att denne inspektör borde ha tagit i beräkning att 23-åringen skulle dö av uttorkning och vätskebrist om han inte agerade.

Tjänstefel, anser Svea hovrätt. Chefen borde ha sett till att Rami blev undersökt av sjukhuspersonal. Genom att inte göra det har han varit oaktsam.

Här kunde jag sätta punkt för denna svarta berättelse. Men det här är också en osedvanligt tydlig berättelse om hur synen på brottsoffer och deras anhöriga kan skilja sig mellan länder.

Ramis död är extremt ovanlig. Så ovanlig att en svensk rättsläkare har skrivit en vetenskaplig artikel om den.

Det finns i västvärlden ett enda rapporterat fall som är identiskt. Terril Thomas, 36, hittades avliden i en cell i Milwaukee, USA, den 26 april 2016.

Thomas var i ett mycket dåligt psykiskt skick. Kranvattnet stängdes av i hans cell. Han dog av uttorkning.

Tre anställda dömdes till fängelse, andra fick sparken och mannens familj tilldömdes 6,75 miljoner dollar i kompensation.

Även Ramis anhöriga begärde skadestånd, men fick inte en krona.

Några månader efter den unge mannens död kontaktade en nära familjemedlem Kriminalvården för att få tillbaka hans tillhörigheter. Kläder, värdesaker, ett minne, affektionsvärde.

Vi har slängt allt, löd svaret.

Fotnot: Rami hade i verkligheten ett annat namn.

Interiörbild från häktet. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln