Bara gnäll gnäll gnäll, utan seriösa alternativ

”Björn, skriv en svinbra roman som utspelar sig på en falukorvaltan i Vänersborg”.

Sveriges gnälligaste man Björn Söder vars främsta uppgift är att twittra gjorde just det förra veckan.

Antagligen med Wagner på högsta volym ur högtalarna på sin pc skrev han och förklarade krig: ”Kulturkriget har börjat. Och nu ska konservatismen vinna. Den dekadenta vänsterns kulturpolitik ska snart vara ett minne blott. Allt för länge har den varit förhärskande som ett resultat av ohämmat socialistiskt inflytande och en kastrerad borgerlighet. Men nu är det slut.”

 

Jag är kulturarbetare och jag såg flera förfärade kulturarbetare dela tweeten. Jag håller med, det är helt fucked up. Av fyra anledningar.

Först är det fucked up för att Björn twittrar som han är i ett andra världskriget-rollspel. ”Den dekadenta vänstern”? Detta är inte WEIMARREPUBLIKEN. Alla kvinnliga feminister under trettio är gifta och alla manliga kulturjournalister har konverterat till katolicismen.

Det andra som är fucked up är hur många som förvånades över tweeten. Sverigedemokraterna är liksom ett parti med nazistiska rötter. Jag vet att vi kulturarbetare är lite i vår egen värld men jag hoppas ingen har missat det.

Tredje fucked up grejen är att ett parti med nazistiska rötter är med och styr vårt land och att Björn Söder är extremhögerns främsta influencer. Han är också en arbetande politiker, I guess, men jag är inte lika säker på det eftersom jag aldrig hör om något han gör? Förutom att gnälla online.

 

Att extremhögern tycker såhär må så vara. Det är den kastrerade borgerligheten som sett till att Björn har ett jobb.

Då tänker jag inte bara på Tidöavtalet utan hur högern flirtat med ett politiskt inskränkande på kulturen ett bra tag. Förra sommaren lyssnade jag på Ebba Busch i Almedalen.
”Jag vet att när jag så här öppet talar om Svenssonlivet som något önskat och önskvärt så kryper hånflinet fram hos den kulturradikala vänstern”, sa hon.

”Ebba, bjud in till sagostund där barnen får lyssna till när svenska mjölkbönder läser sagor.”

Jag satte korvbrödet i halsen. Kulturradikala vänstern? Hon pratar om mig! Que?

”Dom älskar att håna medelklassen... Ack så småborgerligt! Hembygdsföreningen istället för radikal litteratur.”

Ebba, är ditt ego så skört att du inte kan ta att jag, som ägnar mig åt det mycket marginella intresset ”radikal litteratur”, hånflinar måste du titta inåt. Jag är skuldsatt. Du bygger altan.
You will be FINE.

 

För, den fjärde och sista grejen som är fucked up är GNÄLLET. Både Ebbas gnäll (som i Almedalen också sa: ”Ingen avantgardistisk musik är jämförbar med den skönhet som finns i att höra sina barn sjunga Den blomstertid nu kommer när läsåret är slut.”) och Björns gnäll.

Gnäll gnäll gnäll utan seriösa alternativ. Ni BESTÄMMER i det här landet. Ni kan göra något åt det!

Så fängsla oss. Ta våra ynkliga bidrag ifrån oss och bränn Stadsteatern. Lägg ner public service! Men då måste ni komma med egna förslag på vad folk ska se och göra. Är ni beredda på det?

 

Nej, för ni kan ju inget. Varken spela instrument eller läsa. Så här får ni två gratis idéer av mig:

Björn, skriv en svinbra roman som utspelar sig på en falukorvaltan i Vänersborg utan några som helst incestuösa undertoner. Ebba, bjud in till sagostund där barnen får lyssna till när svenska mjölkbönder läser sagor.

Så, sätt igång. Nu kan ni sluta gnälla.