Bedrövligt av regeringen att säga ja till chat control

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Snart kan staten få rätt att övervaka alla dina sms.

Att regeringen och socialdemokraterna stödjer EU-förslaget om "chat control" är bottenlöst uselt.

EU-kommissionen har föreslagit nya verktyg i bekämpningen av sexualbrott i vår tids digitala mötesplatser och kommunikationsformer.

Inte en dag för tidigt, då storleken på denna avskyvärda kriminalitet är hisnande.

2021 rapporterades nästan 30 miljoner fall av övergrepp mot barn i Europa, en ökning med över 30 procent jämfört med året innan.

Det nu föreslagna paketet från EU-kommissionär Ylva Johansson är till stor det rimligt, för att inte säga riktigt bra.

Appbutiker ska tvingas vidta åtgärder för att minska risken för att barn laddar ner appar som gör att de utsätts för hög risk att närmas av äckel.

Och Facebook med sitt Messenger och andra leverantörer av chattjänster föreslås bli skyldiga att göra en bedömning för risken att deras tjänst används för sexuella övergrepp innan den erbjuds allmänheten.

Men det stannar inte med detta.

Kommissionen har, i ett anfall av kreativitet som skulle göra kinesiska toppolitiker imponerade, även föreslaget att giganterna inom den nya kommunikationsbranschen ska bugga dem som kan misstänkas sprida texter eller bilder som innehåller sexuella övergrepp.

Instagram, Whatsapp och allt vad bolagen heter ska således tvingas inleda en massövervakning i gigantisk skala. Kryptering som vi känner den kommer inte längre att fungera.

Utöver de 30 miljoner konstaterade fallen av övergrepp finns ju rimligen ett stort mörkertal samt mängder av chattar som vid en första anblick kan te sig suspekt, men som vid en närmare granskning visar sig vara harmlöst.

Gummiparagrafer till lagar som inskränker vår frihet saknas sannerligen inte, men det här är någonting utöver det vanliga.

En despot kan ju få för sig att snoka i oppositionens kommunikation och skylla på att det fanns en misstanke om sexbrott mot unga om det uppdagas.

Å ena sidan ett verktyg som är skrämmande. Å andra sidan ett verktyg som det på goda grunder går att ifrågasätta nyttan av.

Fråga vem som helst som kan de här frågorna, pedofiler föredrar av lätt insedda skäl nätets undervegetation och Darknet framför Facebook för sin brottslighet.

Nu finns dessbättre en motståndsrörelse. Exempelvis har den europeiska dataskydds­tillsynsmannen påpekat att ”Chat control” begränsar användarnas möjlighet att utöva sina grundläggande rättigheter.

Regeringen i Tyskland har skrikit ett högt nej. Möjligen beroende på mörka historiska erfarenheter av vad politiker kan ställa till med. Även Österrike, Nederländerna och Irland har morrat.

I dag har så den svenska regeringen uttalat sig. Eller rättare sagt, justitieminister Gunnar Strömmers pressekreterare har skickat ett sms till Ekot och bekräftat att förslaget stöds.

Även den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Heléne Fritzon gör tumme upp.

– Förslaget är balanserat och proportionerligt, säger hon till Ekot.

En lag som öppnar för möjligheten att övervaka alla sms och bilder som unionens 450 miljoner skickar varandra beskrivs som balanserat och proportionerligt?

Hejdå, mina öron, jag tackar för lång och hyfsat trogen tjänst.

När de två statsbärande partierna gaddar ihop sig är det i regel kört, men Centerpartiet och Sverigedemokraterna ska ha en eloge för att de gör tumme ner.

V och MP velar och har ännu inte sagt ett knyst, vilket sannolikt beror på rädsla över att bli anklagade för att gäspa åt övergrepp mot barn.

För det är ju så här det alltid ser ut. När den personliga integriteten naggas i kanten motiveras det alltid med kampen mot barnpornografi, terrorism eller organiserad brottslighet.

Knepet är mycket effektivt, då det blir obekvämt att göra motstånd. Vem vill framstå som pedofilers eller islamistiska mördarförbands apologet?

Med tanke på hur kriminaliteten och tekniken utvecklas är det inte orimligt att balansen mellan å ena sidan brottsbekämpning och å andra sidan vår rätt att bli lämnad i fred i någon mån förskjuts.

Samhällsutvecklingen medför att vi helt enkelt får tugga i oss att staten här och där utökar sitt territorium.

Problemet är att friheten inskränks lite här och lite där och att förändringarna sammantaget är lika stora som svåröverblickbara.

Någonstans måste det finnas en gräns.

Det är ingen tillfällighet att den Europakonventionen om de mänskliga rättigheternas första avdelning innehåller ett stark skydd för individens privatliv.