Mejla

Malin Wollin

Saker jag borstar när jag tänker på tänderna

Publicerad:
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Jag stod vid handfatet och gjorde min kvällstoalett när jag kom på att man kan tvätta bakom örsnibbarna med tummarna samtidigt som man tvättar ansiktet. Därför måste jag skriva ner det innan jag somnar.

Jag tycker att det är skrämmande att man kan komma på nya knep så sent i livet. Tänk att vi alla dör med hundratals, kanske tusentals små idéer som förbättrar livet. När vi dör kanske vi gör det i förtid därför att vårt undermedvetna inte släppte fram lösningarna som skulle förlängt våra liv.

Jag står vid handfatet och borstar tänderna i mycket mindre än två minuter, blir det ens en minut? Ni känner säkert till 2-2-2-regeln. Två centimeter tandkräm i två minuter två gånger om dagen. Jag tror inte på det där. Två centimeter tandkräm, det är sådana ohyggliga mängder tandkräm. Och två minuter, vilket slöseri med tid, borsta effektivt i stället.

Jag läste någonstans att man ska hålla tandborsten mellan tummen och pekfingret så att man inte tar i så hårt. Är det inte det absolut största mysteriet så säg, att emalj som är så hårt kan förstöras med en liten plastborste från TePe? Jag älskar TePe. Inte minst eftersom det lika gärna skulle kunna heta TP. Eller fick de inte ta det eftersom Trivial Pursuit redan fanns? Vilket kom först? Varför spelar vi aldrig TP längre? Jag är i smyg jätteirriterad på människor som inte vill spela spel. Hur kan man dra sig för att ha roligt? Det är konstigt, tycker jag.

Jag tror inte att andras tandborstar är fulla av rester. Bara min. Hur gör alla de andra? Är deras tänder rena när de börjar borsta?

En sak som jag inte riktigt vågar tänka på är hur sällan man diskar tandborstglasen. Våra står dessutom uppe i badrumsskåpet, så vi ser dem aldrig ovanifrån.

I vår familj är vi sju personer men det står alltid arton använda tandborstar i glasen. Det är en typ av matematik som aldrig någonsin går ihop, vi kan alla samlas kring detta. Bor man ensam har man två, och så vidare. Fint är det.

Jag använder en gammal tandborste till att borsta mina ögonbryn. Jag hade fina ögonbryn som barn, sen kom högstadiepincetten och slet upp min skönhet med rötterna.

På något sätt är det så väldigt orimligt att det går trender i ögonbryn. Nu är det inne med långa ögonbrynshår. Men hur?

Jag undrar om flätat näshår någonsin blir en grej.

En gång om dagen tror jag att jag har corona. Det är någonting långt bak i halsen, som flickan sa. Men så här har det varit i flera månader. Å andra sidan kan man ha corona länge, sviterna ännu längre. Sviter är ett väldigt fint ord för piss du aldrig blir av med.

Tänk om jag hade tänkt allt det här när jag inte just ska gå och lägga mig. Nu brinner hjärnan och jag hatar min tandborste med små salladssmulor i.

Det sitter en enorm spindel på gardinen i vardagsrummet. Den kommer inte sitta kvar där imorgon. Det är lika delar trösterikt och fruktansvärt. Jag vill veta var jag har den men jag vill inte se den.

Mitt liv är att släcka små spindelbränder överallt och varje gång tro att jag hade dräpt den sista. Människan är en idiot. Jag är en idiot.

När jag går upp i morgon har spindeln gömt sig och dyker upp någon helt annanstans när jag inte är beredd.

Jag kommer dö innan jag kommer på ett bra sätt att bli av med min rädsla för spindlar som inte ser ut att bo i Sverige.

Här är de – sakerna jag borstar när jag tänker på tänderna.

Av: Malin Wollin

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN