Trump kan fortfarande ställa till stor skada

Efter att elektorskollegiet i dag röstat fram Joe Biden som USA:s näste president har Donald Trump uttömt sina juridiska möjligheter att ändra valresultatet.

Men han fortsätter ändå ställa till stor skada.

Donald Trump har flera skäl att fortsätta sina kamp för att hävda valfusk och att han i själva verket borde ha fått fortsätta som USA:s president.

Ett som man inte ska underskatta är att han vill hämnas på Joe Biden och det politiska etablissemanget.

Trump tycker själv att han aldrig fick någon verklig chans som president på grund av anklagelserna att hans kampanj skulle ha samarbetat med Ryssland för att manipulera valet 2016. FBI-utredningen om saken gjorde att Trump redan från början kämpade i politisk motvind.

Trots att det fanns starka skäl att starta utredningen kände sig Trump orättvist behandlad.

Nu vill han sabotera för Joe Biden redan innan denne klivit över tröskeln till Vita huset. Genom att en stor del av Trumps väljare uppenbarligen tror på Trumps fuskanklagelser kommer de att se Joe Biden som en illegitim president.

Opinionsmätningar visar att fyra av fem Trumpväljare fortfarande tror att Joe Biden vann tack vare omfattande valfusk. Detta trots att domstolar i de sex omtvistade vågmästarstaterna avvisat så gott som samtliga stämningar från Trumpkampanjen.

I fredags avvisade den konservativa majoriteten i Högsta domstolen att ta upp ett fall som hävdade att valet inte gått korrekt till. Till och med Trumps egen justitieminister säger att inga bevis finns för omfattande valfusk.

Känsligt läge

Inget av detta verkar nå fram till Trumpväljarna. Kanske därför att de helt enkelt inte vill acceptera att Joe Biden vann.
Om de framhärdar i samma uppfattning när han väl svurit presidenteden kommer Biden att ha en rejäl uppförsbacke i sin uttalade ambition att försöka ena det amerikanska folket och minska den starka polariseringen i samhället.

I ett sånt läge blir det också känsligare för republikaner i kongressen att samarbeta med Biden. Då löper de risken att de egna väljarna straffar dem vid nästa val.

Om väljarna i en av världens mest väletablerade demokratier inte tror på valresultatet trots att både domstolar och valmyndigheter avvisar fuskanklagelserna så sätter det hela det demokratiska systemet i gungning.

Om människor inte litar till domare och oberoende myndigheter vad finns det då kvar för stabilitet i samhällsystemet?

Den gångna helgens våldsamma demonstrationer för Trump i Washington DC med fyra knivskurna som resultat kan vara en fingervisning om vad som väntar.

Demonstrationer för Trump i Washington DC.

Risken är också att de amerikanska väljarnas misstänksamhet sprider sig till andra demokratier i västvärlden.

Bortsett från att Trump gärna vill ta med sig hela etablissemanget i sitt fall och göra livet surt för sin efterträdare så finns det även andra skäl att hålla grytan kokande.

Tack vare sin fuskkampanj har han lyckats samla in över 200 miljoner dollar till sina ”Försvarsfond”. Det är pengar som bara till liten del gått till den juridiska striden. De används för att betala kampanjens skulder men kan också användas för att anställa familj och vänner ifall han vill det.

Upprätthålla myten

Sammantaget kan pengarna och fuskkampanjen användas som en grundplåt för ett nytt försök att bli president 2024.

Ingenting tyder på att Trump ännu bestämt sig för att ställa upp igen men genom att hålla sig kvar i rampljuset håller han alla handlingsvägar öppna.

En sådan kan vara att hjälpa något av barnen att ställa upp om fyra år. Både dottern Ivanka och äldste sonen Don Jr ses som möjliga arvtagare till en framtida presidentdynasti.

Att veta exakt vad Trump vill uppnå med sin fortsatta vägran att erkänna sig besegrad är svårt att veta eftersom han drivs mer av sitt personliga ego än av politisk ideologi.

Kanske är det så enkelt att han helt enkelt inte vill lämna Vita huset som en förlorare.

Så länge en stor del av hans anhängare stöttar honom kan han fortsätta upprätthålla myten om att han vann valet som han i själva verket förlorade.