Allvarliga bakslag för Trumps presidentambitioner

Ex-president Donald Trump la in både pengar och sin politiska prestige i kampen.

Ändå lyckades han inte hindra två av sina främsta hatobjekt inom det egna partiet från att vinna i utklassningsstil.

Ett allvarligt bakslag för hans ambitioner i nästa presidentval.

Brian Kemp, guvernör i Georgia och delstatens valgeneral Brad Raffensperger var två republikaner som trots starka påtryckningar från Trump vägrade att fuska med delstatens valresultat i presidentvalet 2020.

Det var Raffensperger som Trump ringde i det numera famösa telefonsamtalet och uppmanade att "hitta" 11 500 Trumpröster. Precis så mycket som krävdes för att Trump skulle ta hem delstaten.

Men både Kemp och Raffensperger vidhöll att valet gått helt korrekt till. För det har de ända sedan dess stått på Trumps hämndlista.

Den gångna veckan avgjordes de republikanska primärvalen i bland annat Georgia. Val där republikanska väljare utser vilka de vill ha som kandidater till poster som guvernör och högsta valansvarig.

Trots att Trump lagt sitt fulla stöd bakom andra kandidater och dödskallemärkt Kemp och Raffensperger så vann båda två enkelt mot de som stöddes av ex-presidenten.

Brad Raffensperger.

Framförallt uppges Trump ha chockats av Raffenspergers seger.

Fram till nu har Trump sedan han tvingades bort från Vita huset likväl fortsatt att stärka sitt grepp om det republikanska partiet. Länge har den allmänna meningen varit att om Trump ställer upp 2024 så kommer ingen annan republikan att våga utmana honom.

Bilden av den allsmäktiga Trump börjar nu krackelera.

Av de republikanska kandidater som Trump uttalat sitt stöd för i år har hälften förlorat mot andra partikamrater. Under de fem föregående åren var det bara ett halvdussin som rönte samma öde.

Starkaste stödet

Utan tvekan är Trump fortfarande den presumtive republikanske kandidaten med det starkaste folkliga stödet men Kemps och Raffenspergers segrar visar att alltfler republikanska väljare börjar tröttna på ex-presidentens tjat om hur fusk bestal honom på segern 2020.

Brian Kemp, guvernör i Georgia.

Tvärtom verkar även många republikanska väljare ha kommit till slutsatsen att det behövs principfasta och ärliga ledare som vågar stå emot grundlösa påtryckningar från fuskare, även om de heter Trump.

I så fall en seger för demokratin.

Många presumtiva konservativa presidentkandidater har legat lågt och väntat på ett klart besked om huruvida Trump tänker ställa upp i presidentvalet 2024 eller inte. Trump har hintat att han tänker försöka sig på en comeback men inte gett något definitivt besked.

Nu börjar otåligheten sprida sig.

Bilden av den allsmäktiga Trump börjar nu krackelera, skriver Wolfgang Hansson.

Plötsligt är det ett antal presumtiva kandidater som kommit ut på banan. Trumps vice-president Mike Pence har besökt flera av delstaterna som ligger tidigt i primärvalscykeln, bland annat Iowa. Pence kampanjade också tillförmån för Brian Kemp, en mycket tydlig signal att han ytterligare distanserar sig från Donald Trump.

Floridas guvernör Ron deSantis, som pekas ut som det största hotet mot Trump, har samlat ihop avsevärda summor för en eventuell presidentvalskampanj.

Fusk ett sänke

Trump har fortfarande den överlägset mest välfyllda kassakistan och är fortfarande den alla måste slå men bidragen till hans kampanj har minskat kraftigt månad för månad det senaste halvåret.

Floridas guvernör Ron deSantis, pekas ut som det största hotet mot Trump.

Amerikanska medier uppger att Trump allvarligt oroar sig för att hans ställning inom partiet är på väg att försvagas. Ett antal av Trumps rådgivare pekar ut fuskanklagelserna mot valet 2020 som ett allt större sänke.

– Det är dags att lägga 2020 bakom sig och istället se fram emot 2022 och 2024 om vi ska ha en chans att återta kongressen, säger Chris Christie, ex-guvernören som tidigare arbetat för Trump men som nu funderar på att ställa upp 2024 även om Trump gör det.

Kanske börjar Trump själv inse att han måste förnya sig.
När han talade till vapenorganisationen NRA efter de tragiska dödsskjutningarna i Uvalde, Texas, försökte han låta mer presidentlik och ägnade bara en liten del i slutet av sitt tal åt att föra fram fuskanklagelserna.

Trumps förslag om att beväpna lärarna för att minska risken för skolattacker är som hämtat från NRA men gillas av många av hans kärnväljare för vilka rätten att bära vapen är okränkbar.

Så märkligt nog kan vapenfrågan bli en fördel för Trump om han ställer upp. Den kan hjälpa honom att elda upp sina kärnväljare.