Arbetslösa Lina fyller i berg av blanketter medan terrorister fick bostadsbidrag

Lina Söderberg står i en galleria i Stockholm och slår in julklappar.

Lina är skådespelare men eftersom hela branschen gått i ide får hon ta vad som ges för att kunna försörja sig.

Slå in julklappar. Vikariat på dagis. Linas man Palle är också skådespelare men arbetar nu som personlig assistent.

Visst är det frustrerande att inte få utöva det yrke hela hennes liv varit inriktat på. Hon blir lite ställd av frågan varför hon är skådespelare. Jag har hållit på med teater hela livet säger hon. Jag älskar det, det är så roligt! Att leva sig in i andras liv. Bli en annan. Berätta historier.

Lina klagar inte. Att slå in paket är helt okej. Det är roligt faktiskt, kunderna är glada och tacksamma, stämningen fin.

Som frilansande skådespelare är hon van vid att byta uppgifter, byta jobb, byta arbetsgivare. Hon var vid Molièreensemblen vars föreställningar lades ner på grund av coronan. Hon fick jobb på en dagverksamhet med inriktning på teater för personer med funktionsvariationer. Linas vikariat drogs in på grund av coronan. Hon hade enorm tur och fick engagemang för Boulevardteatern som turnerade på högstadier och gymnasier tills turnén ställdes in. Coronan.

Hon skulle fått engagemang som dramapedagog i januari men det är också pausat. Coronan.

Det enda som inte är pausat är julhandeln.

Lina står i skärningspunkten mellan två sidor av vårt samhälle, den extrema ordningen kontra den bekymmerslösa låt gå-mentaliteten.

Linas arbetsgivare tillåter inte att Aftonbladet fotograferar henne när hon slår in paket.

Det är den svenska försiktigheten. Oron är nog ett bättre ord.

Även detta är något som Lina accepterar och uttrycker förståelse för. Däremot börjar hon spontant berätta om besvären med Försäkringskassan på grund av hennes många olika arbetsgivare.

Lina och Palle har två döttrar, två och fyra år gamla. Då och då måste Lina vara hemma med sjukt barn, särskilt nu när reglerna för närvaro på dagis är strikta. Coronan. Varje gång Lina vabbar avkrävs hon intyg på heder och samvete om hur mycket hon har arbetat och för vem.

Försäkringskassan är noggrann. Den vill ha redovisning för timmar och dagar och procent av full arbetstid. Försäkringskassans formulär erbjuder bara plats för tre arbetsgivare. Lina har ofta haft fler än så. Då det avviker från formuläret startar Försäkringskassan inkomstutredning och Lina måste kontakta varje arbetsgivare och samla in kontrakt och intyg och sända till utredaren.

När dokumentationen är komplett och utredningen klar och Lina får sin berättigade ersättning är hennes arbetssituation förändrad igen och nästa gång hon vabbar eller är föräldraledig startar intygs- och utredningsapparaten på nytt.

Dagen innan Lina berättar detta har Göteborgs-Tidningen avslöjat hur svenska myndigheter skickat bidrag till 45 IS-terrorister i Syrien eller till deras familjer i Sverige. Studiebidrag och a-kassa. Aktivitetsstöd och bostadsbidrag. Barnbidrag och föräldrapenning till piskningarna i Raqqa. Terroristen Michael Skråmo skröt på sociala medier: Svenska staten betalade min glock och min kallash, syftande på pistol och automatkarbin.

Det är andra sidan av den svenska superordningen.

Osäkerheten tär på Lina Söderberg.

Man försöker få kontroll över något som det inte går att få kontroll över, säger hon. Man blir orolig. Nervös. Vi talar mycket med varandra här hemma. Det är tufft när båda förlorar jobbet samtidigt.

Inom henne växer ett tvivel hon aldrig trodde att hon skulle känna. Valde hon rätt yrke? Hon är 35 år, ansvarar för två barn och längtar efter trygghet. Säkra kontrakt. Samma summa på kontot varje månad.

Lina Söderberg står i en galleria och slår in paket.

Hon sprider glädje.

Hon vet inte hur hon ska försörja sig när julen är över.