Biden inte ett dugg bättre än Trump

Den som trodde att "America first" gått i graven stirrar nu besvikelsen i vitögat.

När det gäller vaccin är Joe Biden inte ett dugg bättre än företrädaren Donald Trump.

EU exporterar vaccin till USA men Biden vägrar lämna ifrån sig så mycket som en dos trots att Astra Zenecas vaccin inte ens är godkänt i USA.

När Joe Biden för snart två månader sedan installerades som USA:s nye president jublade Europa. Äntligen kunde de gamla goda relationerna med Washington byggas upp igen. Äntligen var det slut på America first-politiken som gällt under Trumps fyra år i Vita huset. USA och EU skulle tillsammans hjälpas åt för att ihop med resten av världen bekämpa coronapandemin.

Så var det tänkt. Men verkligheten har delvis blivit en annan.

Just nu ligger det mellan 10 och 30 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin inlåsta i kylar i USA. Men vaccinet används inte eftersom USA ännu inte har godkänt det. Det finns inte ens ett datum för när ett godkännande skulle kunna ske.

USA är inte ens i behov av Astra Zenecas vaccin eftersom man har egen tillverkning av både Modernas och Pfizers vaccin. Dessutom har ännu ett egenproducerat vaccin, från Johnson & Johnson, godkänts de senaste veckorna.

Trotalt har USA redan vaccinerat 20 procent av sin befolkning och försäkrat sig om så mycket vaccin att det räcker för att vaccinera landets vuxna två gånger om. Vaccinationsgraden i EU ligger i snitt runt 7 procent.

Men när EU bad USA att få deras oanvända doser av Astra Zeneca vaccin blev det nobben.

Bidens pressekreterare Jen Psaki meddelade att presidentens uppfattning är att hans första skyldighet är att förse det amerikanska folket med vaccin. Först därefter är det aktuellt att hjälpa resten av världen.

USA:s president Joe Biden

Ohållbart läge

Hon meddelade också att Bidens strategi är att USA ska ha ett överflöd av vaccin så att landet har "maximal flexibilitet".

Följden är därför att EU i nuläget exporterar miljontals doser vaccin till bland andra USA, Mexiko, Kanada och Storbritannien. Medan såväl Washington som London vägrar släppa ifrån sig något vaccin till EU.

Detta är inte en hållbar ordning.

Antingen hjälps man åt för att alla ska få så en rimlig andel av det vaccin som produceras eller så intensifieras det allas krig mot alla som vi redan ser tendenser till.

Det är samma krig som rådde i våras om skyddsutrustning och respiratorer då USA under Donald Trumps ledarskap konfiskerade utrustning som mellanlandade i USA på väg till andra länder.

Samma sak riskerar att hända nu om vaccin skickas från EU för att tappas på flaskor i USA innan det ska skeppas tillbaka till EU.

Bidens inställning måste både vara en stor besvikelse och en tillnyktring för Europas ledare.

Vaccinnationalismen är också ett hot mot den regelbaserade internationella världsordningen som Trump försökte men inte helt lyckades riva.

Ex-presidenten Donald Trump

Räddande ängel

Om länder vid varje kris reagerar rent egoistiskt utan hänsyn till ingångna avtal eller praxis hamnar alla internationella uppgörelser till slut i limbo. Gäller exempelvis Natos försvarsgaranti för ett land som blir angripet? Jag tror inte någon skulle våga svara tveklöst ja i dagens läge.

Det är lätt att förstå att valda ledare känner ett behov av att vaccinera sin egen befolkning först. De vill ju bli omvalda.

Samtidigt vore det bra om de förklarade för sina befolkningar att någon flockimmunitet mot covid-19 inte inträder förrän stora delar av världens vuxna är vaccinerade. Så vill man inte leva med stängda gränser är massvaccinering av hela världens befolkning det enda som hjälper.

USA handlade står i bjärt kontrast till hur stormakter som Kina och Ryssland agerat. Där utnyttjar man istället de egentillverkade vaccinerna som ett sätt att öka sitt inflytande och goodwill i många länder. Som diplomatisk hävstång.

När EU inte försåg Serbien med vaccin kom Kina istället som en räddande ängel trots att man inte är i närheten av att ha vaccinerat sin egen befolkning. Ryssland har försett bland andra Slovakien, Tjeckien och Ungern med Sputnik V-vaccinet trots att många ryssar återstår att vaccinera.

Så behöver varken Putin eller Xi Jinping bekymra sig för omval.

Tänk så mycket goodwill och anseende Biden kunnat vinna om han släppt de oanvända Astra Zeneca-doserna till EU eller andra länder. Det hade varit ett sätt att verkligen bryta med Trumpandans "America first".

I slutänden förlorar hela världen ifall vaccinkriget trappas upp och nya hinder uppstår istället för att man satsar alla resurser på att tillverka mer vaccin.

Det är bristen som tar fram de sämsta sidorna hos ledare som Biden.