Kanske får vi aldrig veta sanningen om Nord Stream-dåden

Efter månader av tystnad kring sprängningen av gasledningen Nord Stream dyker det plötsligt upp utpekanden av de skyldiga.

Nästan alla uppgifter kommer från anonyma källor och är svåra att kontrollera.

Frågan är om vi någonsin får definitiv klarhet om vem som utförde sprängdåden.

Följ ämnen
Ukraina

Historien är som en spännande agentroman där man omöjligen kan gissa sig till upplösningen.

De tyska uppgifterna om att en grupp av sex personer ombord på en hyrd båt ska ha legat bakom detonationerna kommer samtidigt som New York Times gick ut med anonyma uppgifter från den amerikanska underrättelsetjänsten att en grupp med kopplingar till Ukraina kan ha utfört dådet.

Tyska medier hävdar att båten hyrdes av en polsk firma med två ukrainska ägare. Men nationaliteten på de sex ombord är oklar eftersom de enligt tyska medier var utrustade med förfalskade men professionellt tillverkade pass.

Uppgifterna är onekligen spännande men man bör vara mycket försiktig med hur de ska värderas. Även om de delvis bekräftas av Tysklands riksåklagare.

Eftersom mycket kommer från anonyma källor går det inte att utesluta att någon medvetet vill läcka ut kanske falska uppgifter som kastar skulden på någon av parterna.

Det avgörande beviset handlar om att spår av sprängmedel skulle ha upptäckts på ett bord i den hyrda båten. Men det har skett först månader efter att båten återlämnats.

Gasläckan från Nord Stream 2.

Agerade på uppdrag?

Låt oss anta att uppgiften om den hyrda båten med två dykare ombord är korrekta. Då återstår ändå att fastställa om de agerade på egen hand eller på uppdrag av någon.

Att aptera sprängladdningar på pipelines som ligger på havsbotten mitt ute i Östersjön är inget som den genomsnittlige klimataktivisten ägnar sig åt.

Det krävs sannolikt militär träning för att kunna utföra en sådan aktion och stora mängder sprängmedel. Mest sannolikt är att en stat ligger bakom eller en grupp sponsrad av en stat eller en enskild maktgrupp inom en stat.

För några veckor sedan hävdade den flerfaldigt prisbelönade amerikanske undersökande journalisten Seymour Hearsh att det var USA ihop med Norge som sprängde Nord Stream. Även hans utpekande bygger helt på anonyma uppgiftslämnare.

Problemet är att såväl USA, Ryssland som Ukraina hade rimliga motiv till att vilja sätta gasledningen ur spel. Men helst skylla på någon annan.

Ukraina ville få stopp på Europas import av rysk gas eftersom inkomsterna finansierar Rysslands krig. Nord Stream gjorde det dessutom möjligt för Ryssland att exportera direkt till Tyskland istället för via den pipeline som går genom Ukraina och som gett landets stora inkomster.

Inte överförtjust

Men det finns också ett starkt argument mot att Ukraina ligger bakom. Skulle det avslöjas att Ukraina är skyldigt riskerar det att spräcka den enighet som funnits i EU om att hjälpa Ukraina finansiellt och med vapen. Tyskland skulle förmodligen inte vara överförtjust i om Ukraina satt deras energisäkerhet på spel. För att uttrycka det försiktigt.

Även om Ryssland redan stängt av gasen genom Nord Stream 1 och Nord Stream 2 aldrig togs i bruk på grund av Rysslands angreppskrig.

En teori är att det rör sig om en ukrainsk partisangrupp utan direkt koppling till den styrande regeringen men som kanske fått stöd från något annat land.

USA har hela tiden motsatt sig de båda Nord Stream-ledningarna eftersom de gjort Tyskland och delvis övriga Europa beroende av rysk gas. Strax innan kriget bröt ut lovade Biden det "inte skulle finnas någon Nord Stream 2" om Ryssland invaderade Ukraina.

– Vi kommer att sätta stopp för den, sade Biden.
Det har i efterhand tolkats som tecken på att USA kan ha utfört sprängningen.

Rörsystemen till Nord Stream 2 i Lubmin, Tyskland.

Skapa energikaos

Men även där finns ett argument mot. Ett sådant avslöjande skulle slå hårt mot Biden som i så fall skulle ha använt samma gangstermetoder för att skada vital infrastruktur som han anklagat Ryssland för att bruka.

När explosionerna utfördes riktades misstankarna initialt i först hand mot Ryssland. Moskva hade redan vridit av gasen i Nord Stream 1 och insett att USA och Tyskland aldrig skulle tillåta Nord Stream 2 att tas i bruk. Eftersom dessa pipelines då förlorat sitt ekonomiska värde kan Ryssland ha sett en strategisk användning.

Genom att spränga ledningarna hoppades man skapa kaos i Europas energimarknad. Oavsett om Ryssland låg bakom eller inte så var det vad som faktiskt hände. El- och gaspriser tog ytterligare ett skutt uppåt och oron för vintern tilltog vilket fördjupade den ekonomiska krisen för Europas hushåll och företag.

Ingen kunde då veta att Tyskland på rekordtid skulle lyckas importera stora mängde flytande gas, så kallad LNG, från andra länder och att vi skulle få en förhållandevis mild vinter. Därmed fick Putins energikrig mot Europa inte den effekt han önskade.

Vem beställde?

De formella utredningarna om vem som utförde dådet pågår fortsatt i Tyskland, Danmark och Sverige. Så här långt hänvisar utredarna till förundersökningssekretess.

Jag ser paralleller till de många morden i Ryssland på kända politiker och journalister. Ofta hittar man yrkesmördaren som höll i vapnet men så gott som aldrig kommer det fram vem som beställde mordet.

Med tanke på de inblandades intresse av att blanda bort korten om Nord Stream, svårigheterna att få fram bevis och den verkliga identiteten på dem ombord på båten fruktar jag att vi aldrig får veta sanningen om vem som låg bakom sprängningen.