Kritiserad enhet inom polisen läggs troligen ner

Polisens kontroversiella ROG-enhet läggs sannolikt ner.

Officiellt på grund av omorganisering, men källor inom myndigheten är övertygade om att det finns ett samband med all publicitet om våld.

Polisens ordningsgrupp under en omskriven insats i samband med ett Stockholmsderby.

ROG, en förkortning för regional ordningsgrupp, är en enhet inom polisen i Stockholm som sätts in i skarpa lägen.

Styrkan bildades i samband med den stora omorganisationen av polisen 2015, ersatte tunnelbanepolisen och har blivit föremål för åtskilliga negativa rubriker, något som opinionskänsliga höjdare inom myndigheten avskyr mer än jobbrelaterade samtal på julafton.

Mycket tyder på att enheten skrotas inom några månader. Detta efter en analys av dess verksamhet som Marcus Marsten, chef över operativa enheten i region Stockholm, har gjort.

– Något definitivt beslut finns inte än. Men det har gjorts en genomlysning, säger Ola Österling, presstalesperson för polisen.

Skälet som anges till den förmodade nedläggningen är att ledningen har insett att så många poliser som möjligt ska ut i distrikten.

Något som i sin tur hänger ihop med den grundläggande polisiära insikten att såväl uppklaring av brott som förebyggande insatser kräver närvaro på gator och torg och andra miljöer där människor befinner sig.

En del specialister behövs visserligen, rytteri, sjöpolis och dialogpolis för att nämna några exempel, men det är strängt taget en helt annan sak.

Att ROG troligen fimpas går med andra ord att motivera med rationella och logiska argument som inte fläckar vare sig enhetens eller myndighetens anseende.

Det är emellertid svårt att tänka sig att de negativa skriverierna om påstått överdrivet och onödigt våld under exempelvis derbyn i fotboll inte har haft betydelse.

Officiellt finns givetvis inget sådant samband, men det tror inte poliser jag har pratat med på.

Ena gången har det läckt ut en film där det utdelas batongslag mot ryggar och en polis frågar en supporter om han vill ha sitt finger avbrutet.

Andra gången är det en ung kvinna som får sitt huvud dunkat i pendeltågsstationens golv av betong och pepparsprej som sprutas mot en folksamling som ser lugn ut.
Efter den senaste i medier uppmärksammade insatsen anmälde polisen sig själv till JO. Det var nog lika bra.

Sant är att en mobilfilm inte nödvändigtvis berättar allt av betydelse i ett händelseförlopp.

Sant är att en grupp som sätts in i potentiellt hotfulla situationer i folkmassor då och då kommer tvingas använda mer våld än den genomsnittlige konstapeln.

Men även med hänsyn tagen till dessa och andra reservationer ser det inte vackert ut.

Dessutom har poliser vittnat om att de har lämnat gruppen i protest mot dess metoder.

– En handfull poliser försöker provocera fram situationer, har en person som fick nog berättat för Dagens Nyheter.

Och under polisforskaren Stefan Holgerssons arbete med rapporten ”Sätta hårt mot hårt”, en studie i polisens användning av våld och hantering av konflikter, kom ROG spontant upp i intervjuer.

– Ledningen kommer tyvärr inte ta tag i problemet innan någon i enheten slår ihjäl en person, säger en av de intervjuade.

Överdrivet? Kanske. Den stora svagheten med anonyma vittnen är att det går att säga vad som helst utan att behöva möta konsekvenser.

Men i ljuset av det vi känner till om ROG går det inte utan vidare att avfärda vittnesmål som detta.

Enligt uppgifter kommer poliser som ingår i styrkan få söka tjänster i lokalpolisområdena.

Visst, specialutbildade poliser som de som ingår i gruppen behövs.

Men jag tror att myndigheten tjänar mer än den förlorar på att enheten skrotas.

 

Följ ämnen i artikeln