Det här var inte vad MP behövde

Efter mordet i Visby igår, inledde Miljöpartiet sitt tal med en tyst minut för den mördade kvinnan.

Mordet har lagt ett flor av sorg över staden och Miljöpartiets dag i Almedalen.

Miljöpartiet fick den otacksamma uppgiften att avsluta årets Almedalen. Partiet som kämpar i motvind, ligger under riksdagsspärren och har två partiledare i botten av förtroendelistan hade behövt en annan dag.

Efter mordet i Visby igår fick centerledare Annie Lööf skriva om sitt tal och det gjorde också Per Bolund, Miljöpartiets språkrör. Talet inleddes istället med att båda språkrören höll ett kort anförande tillsammans och en tyst minut för den mördade Ing-Marie Wieselgren.

Precis som Annie Lööf i sitt tal igår, bedömde Miljöpartiet det som olämpligt att söka politisk konflikt i sitt tal. Bolund fokuserade på klimatfrågan och de delar som tydligt attackerade andra partier ströks.

Hård motvind för MP

I flera val har Miljöpartiet kommit fram till att det varit dåligt för partiet att försöka sig på att bredda sig politiskt. Partiets hjärta och trovärdighet ligger i klimat- och miljöfrågan. Tyvärr lyssnar inte partiet på sig självt och har även i detta valet kommit fram till att partiet ska profilera sig i en rad andra sakfrågor.

Miljöpartiet har haft det kämpigt i opinionen ett tag och ligger under riksdagsspärren i de flesta mätningar. Precis som inför förra valet har partiet varit tydliga med att de hoppas på stödröster för att hålla sig kvar i riksdagen. Det var stödrösterna som räddade dem i valet 2018 och det mesta pekar på att det blir samma sak i höstens val.

Det pekar på att miljöpartiet kommer behöva stödröster för att hålla sig ovanför riksdagsspärren.

S vill hellre ha centern

Efter valet i höst hoppas MP på att få sitta i en socialdemokratiskt ledd regering, men relationen till sossarna har blivit allt mer komplicerad. Inte minst sedan MP med buller och bång valde att lämna regeringen i höstas. Det ledde till att den nyvalda statsminister Magdalena Andersson avgick efter några timmar på posten som Sveriges första kvinnliga statsminister och det blev ännu en regeringsbildning.

Socialdemokraterna har fått en skjuts av att slippa sin mindre populära regeringspartner och är betydligt mer intresserade av att bygga vidare på sin relation till Centerpartiet.

Så var lämnar det då Miljöpartiet, såhär två månader före valet?

Jo, de har fått backa från sina tidigare krav på att endast rösta för en regering de sitter i. I Per Bolunds tal i Almedalen var kravet nu istället att MP aldrig kommer att stödja en regering som ökar utsläppen. Det återstår att se om även det ultimatumet håller i sig över valdagen i september. Förmodligen inte.