Vad är ditt pris?

“Pappa, skulle du sälja x för hundra miljoner dollar?”, frågade en dag elvaåringen om vår nya fyrbenta vän. 

Grabben är snart tonåring, hög tid att leverera en lagom dos av livets realiteter, resonerade undertecknad. 

“Alltså, jag tycker om x, men han är ändå en katt. Man får väldigt många sådana för så mycket pengar”. 

Svaret landade inte jättebra, för att uttrycka sig milt. Och möjligen på goda grunder. Om en familjemedlem för rätt pris kan hamna på Blocket, vem står näst på tur? 

Det brukar ju heta att allt inte kan köpas. Det där stämmer inte riktigt. 

När golfaren Henrik Stenson tidigare i år fick det prestigefyllda uppdraget som kapten för det europeiska laget i Ryder Cup, gläntade han på dörren till sitt inre liv.  

“När jag började som proffs var det bortom mina vildaste drömmar att jag en dag skulle gå i fotspåren av spelets legender och bli kapten”, sade han bland annat.

 

Man ser framför sig en pojke som tränar ensam i solnedgången och fantiserar om att bli som sina idoler. Vad är en sådan dröm värd egentligen? Svar: mindre än 500 miljoner. Så mycket fick Henrik Stenson enligt uppgift för att skriva på för den nya golftouren LIV, finansierad av Saudiarabiens regering. Därmed vinkade han också adjö till den där promenaden i storheternas fotavtryck. Att Stenson skulle bli av med kaptensuppdraget i Ryder Cup var givet på förhand.

Här kanske någon invänder att smutsiga pengar minsann inte är något nytt i sportens värld och att de flesta länder, inklusive Sverige, gör affärer med saudierna. Vi lägger den diskussionen åt sidan så länge. Det mest intressanta med fenomenet LIV Golf är nämligen att det kokar ned tillvaron till ett enkelt val: äran eller pengarna? Alltså galet mycket pengar, i paritet med en miljard för ett kattskrälle. Summorna som saudierna viftat med är så groteska att det kan få vem som helst ur balans. Den 52-årige halvpensionären Phil Mickelson uppges ha fått 2 miljarder kronor på ett bräde. I samma stund som han tog emot checken pulvriserade han det anseende han byggt upp under en 30-årig karriär, om man får tro reaktionerna från fans, andra spelare och sponsorer. Det var uppenbarligen värt det.

Henrik Stenson på LIV-touren.

“Det känns som att vinna på lotto”, sade en annan spelare, den 46-årige Pat Perez som aldrig gjort något större väsen av sig under karriären men som nu fått hundra miljoner i näven bara för att dyka upp. Att döma av bådas mediokra spel under de första LIV-tävlingarna är kontrakten rent sportsligt lika rimliga som att ge Tomas Brolin ett par miljarder för en sista säsong med GIF Sundsvall. 

Totalt tänker saudierna satsa uppåt 30 miljarder kronor på LIV Golf. Det är pengar som de aldrig kommer få tillbaka i någon slags företagsekonomisk mening. I utbyte får de istället något annat: tidigare respekterade idrottare som talar sig varma om alla “positiva förändringar” som sker i kungadömet under ledaren Mohammed bin Salman, hjärnan bakom styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det är förstås ovärderlig pr. Men långtifrån alla har nappat. Superstjärnan Tiger Woods lär har erbjudits bortåt åtta miljarder (!) för att ansluta sig till LIV men tackat nej. 

Det är inte bara idrottsmän som ställs inför denna typ av dilemman. Den svenska valrörelsen har redan utvecklats till en auktion där partiledarna prasslar med tusenlappar för att försöka locka väljare. Och kanske överge en och annan princip för mer pengar. En konsument som håller sig med någon slags moral gör klokast i att ha miniräknaren i beredskap. Ok, du vill vara klimatsmart, snäll mot djur och gillar inte barnarbete. Men vad är du beredd att betala för det? En fråga som alla ständigt bör ställa sig i dessa dagar är: vad är mitt pris?

Katten? Den är inte längre till salu för några pengar i världen. Officiellt. 

Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln