Mejla

Lena Mellin

Team Kristersson leder över Löfvens lag

I kväll möts partiledarna i en SVT-debatt

KOLUMNISTER

​Team Kristersson leder över team Löfven.

Men det är 500 dagar kvar till målsnöret ska sprängas. Längre tid än så har de som ligger illa till i startfältet inte på sig att hitta formen.

I dag möts partiledarna i debatt i SVT. För första gången är en majoritet av debattörerna kvinnor, fem mot tre. Två av dem är dessutom nybörjare i de här sammanhangen, Nooshi Dadgostar (V) och Märta Stenevi (MP).

I torsdags återstod 500 dagar till kommande riksdagsval i september nästa år. Planeringen i partierna pågår redan för fullt.

Inför den långa slutsträckan har Team Kristersson, de partier som vill ha M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister, ett ganska rejält övertag över Team Löfven. Enligt Aftonbladet/Demoskop skulle ungefär varannan väljare lägga sin röst på dem.

Glad stämning mellan Ulf Kristersson och Ebba Busch.
Glad stämning mellan Ulf Kristersson och Ebba Busch.

Ett av partierna i Löfvens nuvarande team har redan meddelat att de övergår till Kristersson-laget från årsskiftet. Därutöver ingår Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Team Löfven vill att Stefan Löfven omväljs som statsminister efter valet. Han har tappat Liberalerna. Centern hävdar att de fortfarande inte bestämt sig. Men om vi förutsätter att de står fast vid Löfven har hans lag omkring 40 procent av väljarna bakom sig.

Den sista tiondelen uppger att de tänker lägga sin röst på frifräsaren på vänsterkanten, Vänsterpartiet.

Både Team Löfven och Team Kristersson har svaga och starka deltagare. Starka är de som har ett högre stöd nu än i förra valet.

I Kristerssons stall är det M och SD. Hans vaga kort är KD och L.

Stefan Löfven behöver toppa formen inför valet.

För Löfven är hans eget parti, Socialdemokraterna, ett bekymmer. Liksom koalitionspartnern Miljöpartiet. Centern har ett blygsamt högre stöd i dag än i förra valet. Detsamma gäller frifräsaren Vänsterpartiet.

En strategisk fråga för Löfven och Kristersson är alltså hur deras svaga kort ska kunna förbättra – och toppa – formen.

Socialdemokraterna: Skicka fram folk som verkar entusiastiska, att deras jobb är kul och viktigt.

Det gör Lena Hallengren och Mikael Damberg. Medan alltför många av S-företrädarna ser ut som de sålt smöret och tappat pengarna. De tycks ha glömt att en passionerad politiker är smittande.

Miljöpartiet: Satsa allt på klimat och miljö. Partiet har hög trovärdighet på det området och många företrädare har stora kunskaper.

Men lova inte för mycket. Nyss lät det att Bromma flygplats kunde stängas i morgon och nyckeln slängas bort. Nu har det åter skjutits på framtiden.

Liberalerna: Mörkret är närmast ogenomträngligt. Det bästa rådet är att sluta med krångligheter som inte går att förklara för väljarna. Och ta fram en folklig, viktig och lättkommunicerad fråga. Och kör på. Det kan knappast bli värre.

Kristdemokraterna: Se till att få ett snabbt slut på hustvisten med Esbjörn, 81. Och helst också det hotande förtalsmålet av hans advokat. Men den senare frågan råder Ebba Busch inte själv över.

Så ser startfältet ut. Inför kvällens tv-debatt. 500 dagar före valet.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

SVT, Sveriges Television

Debatt

Stefan Löfven

Ulf Kristersson

Märta Stenevi

Nooshi Dadgostar