En stillsam succé med vissa plumpar

Joe Bidens första hundra dagar i Vita huset

På många sätt kan Joe Bidens första hundra dagar i Vita huset klassas som en stillsam succé. Även om alla givetvis inte håller med.

Pandemin som fällde Trump har för Biden blivit en välsignelse.

Men det finns plumpar i protokollet.

Traditionen att bedöma en president efter hans första hundra dagar startade med Franklin D Roosevelt som formligen exploderade i samhällsomdanande beslut när han tog över 1933. Få om ens någon har efter det fått lika goda betyg för sina första hundra dagar.

Joe Biden lär inte heller nå Roosevelts framgång men får ändå sägas ha rivstartat i Vita huset på sitt eget lågmälda sätt.

Hans första hundra dagar är framförallt en enorm kontrast till föregångaren Donald Trump vars kaotiska start kom att definiera hela hans presidentskap.

Att ta över mitt under en svår kris är både en risk och en möjlighet för en nytillträdd president. Man kan lugnt påstå att Trumps hantering av coronapandemin förstörde hans chanser till återval.

Biden har tvärtom kunnat utnyttja den för att få igenom politik som i normala fall varit omöjlig att få kongressen att gå med på.

Joe Biden den 20 januari då han signerade sina första beslut som nytillträdd president.

Biden har också haft tur. Hans tillträde sammanföll med att smittotalen i USA och därmed även dödstalen började gå ner kraftigt. Detta samtidigt som vaccineringen av alla amerikaner kom igång på allvar. Han lyckades med råge överträffa sitt vallöfte att hundra miljoner amerikaner skulle vaccineras under hans första hundra dagar i Vita huset.

Rätt lite av detta kan egentligen sägas vara Bidens förtjänst men han har ändå kunnat flyta på den framgångsvågen. Framförallt känner många amerikaner att de fått en ledare som tagit pandemin på allvar och kommandot över utvecklingen. Till och med drygt 30 procent av republikanska väljare tycker att Biden gjort ett bra jobb med pandemin.

För mycket ”socialism”

Han använde den också för att få igenom ett av de största hjälppaketen i USA:s historia. Varje amerikan har fått en check på nästan 14 000 kronor för att få fart på konsumtionen. Att ge folk mer pengar i plånboken brukar vara ett säkert sätt att bygga sin popularitet.

Biden instiftade dessutom ett "barnbidrag", en temporär garanterad inkomst för barnfamiljer.

Biden kallade det inte barnbidrag men det är en historisk reform. Så som bidraget är konstruerat kommer det att bli svårt att avskaffa för hans efterträdare.

Franklin D Roosevelt blev hyllad för sitt sociala reformpaket kallat "The new deal" för att häva den ekonomiska depressionen på 1930-talet. Joe Biden följer väldigt tydligt i hans fotspår genom att förespråka en mycket större roll för staten i det amerikanska samhället.

Han har lagt fram ett gigantiskt paket för att reparera och bygga ut USA:s ålderstigna infrastruktur, broar, vägar, järnvägar, elnät. Han vill också införa gratis förskola och föräldrapenning.

Ett paket som även om det bara delvis går igenom i kongressen skulle skapa tiotusentals nya jobb men också i många republikaners ögon är alltför radikalt och att betrakta som "socialism".

Biden tydligaste signum har varit hans upphävande av många av Trumps beslut.

I ett svep stoppade Biden byggandet av muren mot Mexiko, slopade inreseförbudet från vissa muslimska länder, återförde USA som medlem av Parisavtalet om klimatet och som medlem av världshälsoorganisationen WHO.

USA:s president Joe Biden.

Återupprättad värdighet

Genom att på skriva under 39 dekret under sina första hundra dagar överträffande han även med råge Trump i den grenen. Trump kritiserades för att han försökte styra för mycket med dekret.

Biden första hundra dagar har varit märkligt fria från skandaler och kontroverser, särskilt i jämförelse med Trumps. Biden har hållit en låg profil enligt paraollen "less is more". Bara framträtt när han verkligen måste och undvikit polariserande uttalanden.

Med sitt uppträdande har han återupprättat ämbetets värdighet som led svårt av Trumps lögner och egofixering.

Även om Biden får pluspoäng på många fronter är invandringspolitiken ett område där han hittills misslyckats.

Inför valet lovade Biden en mer human och generös invandringspolitik. I stället har mycket fortsatt precis som under Trump.

Invandrare som vill söka asyl tvingas fortsätta vänta i Mexiko. Bara barnfamiljer och ensamkommande barn släpps in.

Antalet ensamkommande har ökat kraftigt under Bidens första tre månader i Vita huset. De tvingas tränga ihop sig i de få centra som finns för barn vid gränsen. Det rapporteras att unga tvingas sova direkt på cementgolv.

Biden flip-floppar

Presidenten har fått hård kritik för att han inte lyckats lösa situationen. Motståndarna hävdar att han själv bär skulden till den ökade invandringen genom att han indirekt uppmuntrar folk att ta sig till USA för att få ett bättre liv.

Biden lovade att höja gränsen för hur många flyktingar USA ska ta emot varje år men behöll inledningsvis Trumps löjligt låga gräns på 15 000. Sedan dess har han flip-floppat på ett sätt som inte inger förtroende.

Biden lovade också att ena landet. Något han definitivt inte lyckats med. Polariseringen är lika stor nu som när han tillträdde. Opinionsmätningar visar att medan 90 procent av demokraterna tycker Biden gör ett bra jobb delas den uppfattningen bara av 13 procent av republikanerna.

Den siffran har mindre att göra med Bidens prestation än med republikanernas fortsatta övertygelse att Trump bestals på valsegern.

Joe Biden har inlett det svåra arbetet med att återupprätta USA:s anseende och förtroende i världen. Europa har gett honom ett varmt välkomnande men är ändå lite avvaktande med vetskapen om att läget åter kan vara ett helt annat om fyra år.

Biden har åter stärkt Natos roll samtidigt som tonläget hårdnat kraftig gentemot Ryssland och president Putin som Biden kallat "mördare".

Han försöker blåsa nytt liv i kärnavtalet med Iran som Trump så osmart lämnade för snart tre år sedan. Om Biden lyckas är en annan sak.

Viktigaste förändringen

Han har behållit den tuffa linje mot Kina som Donald Trump inledde. Men då handlar det mer om att kritisera Kinas brott mot mänskliga rättigheter än om handelskrig.

Biden är också på väg att fullfölja Trumps linje när det gäller kriget i Afghanistan. Biden har flyttat fram deadline men lovat att alla amerikanska trupper ska ha lämnat landet senast den 11 september i år. På dagen 20 år sedan de terrorattacker mot USA som ledde till kriget.

Med Biden har världen åter blivit en mer förutsägbar plats. Men USA:s ställning som världens enda supermakt är inte längre lika stark. USA utmanas på ett helt nytt sätt av Kina och också av en rad regionala stormakter som inte längre utan vidare är beredda att dansa efter USA:s pipa.

Samtidigt är Biden beredd att samarbeta även med sina fiender för att lösa mänsklighetens stora utmaning, klimatförändringarna. Den för världen kanske viktigaste skillnaden jämfört med Trump.

Med sina 78 år är Joe Bidens USA:s äldste president. Många tyckte när han blev vald att han var för gammal inte minst eftersom han ibland kan verka trött och snubblar på orden.

Som en älgvandring

Det har lett till sänkta förväntningar. Vilket är en bidragande orsak till att hans facit för de första hundra dagarna framstår i en mer positiv dager än det kanske annars hade gjort.

Joe Biden är definitivt mindre underhållande som president än Donald Trump. Istället för ständigt drama är det mer av den stora älgvandringen över hans ledarskap.

Men presidentmakten är ingen dokusåpa och ska heller inte vara det.

Trots tråkigheten får Biden så här långt klart godkänt.