Mejla

Lena Mellin

En mer skoningslös sågning går inte att tänka sig

Ann-Sofie Hermansson (S) avsattes efter en infekterad konflikt

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Avsättningen av Ann-Sofie Hermansson (S) i Göteborg saknar veterligen motstycke i ett svenskt riksdagsparti.

Skoningslösheten och inkompetensen är så monumental att den blir obegriplig.

På söndagen samlades Socialdemokraterna i Göteborg för att genomföra något som de sent kommer att glömma.

Vid en extra lokal partikongress i Folkets hus skulle de avsätta, eller rädda kvar, kommunalrådet Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson som gruppledare i fullmäktige i Göteborg.

Det exceptionella mötet var kulmen på något som en del påstår pågått sedan ”Soffan” blev kommunalråd och Socialdemokraternas centralgestalt i Göteborg för tre år sedan.

Hermansson röstades som väntat bort vid det makalösa mötet. Hennes nederlag var förkrossande. 197 fick som de ville, Ann-Sofie Hermansson, avsattes. De 49 som ville att hon skulle behålla uppdraget fick se sig rejält slagna på fingrarna.

1 av 3 | Foto: ANDERS DEROS
Ann-Sofie Hermansson röstades bort med 197 röster mot 49.

Vad som ligger bakom den djupa konflikten bland Socialdemokraterna i Göteborg är höljt i dis. Men det som nämns oftast är Hermanssons ledarstil, den uppfattas allmänt som brysk.

Jag skulle säga att det i grunden handlar om något helt annat. Nämligen Socialdemokraternas kraftiga tillbakagång i rikets andra stad.

I valet 2006 lade 36 procent av göteborgarna sin röst på Socialdemokraterna. I det senaste valet hade stödet rasat med nära 16 procentenheter till 20,5 procent. Under samma period har partiet backat mindre än hälften så mycket, knappt sju procentenheter, på nationell nivå.

Krisen för Socialdemokraterna, och andra etablerade partier i Göteborg, illustreras inte bara av väljarraset. Utan också av att de nybildade Demokraterna knep drygt 17 procent av rösterna i kommunalvalet i staden. Sågningen av det politiska etablissemanget måste betraktas som monumental.

När det går dåligt för partiet i val finns alltid en önskan om att utse en syndabock, den som gjorde allting fel och som ska ta på sig det kollektiva misslyckandet. ”Soffan” hade inga planer på att spela den rollen.

Men kanske hade det varit enklare för henne personligen att göra det när signalerna om missnöjet med henne inte avtog utan snarare tilltog i styrka. Nu gjorde hon inte det och avsattes alltså i den brutalaste offentliga sågning man sett på länge.

Göteborg är dock inte den enda kommun där Socialdemokraterna har problem. På riksnivå sjönk partiets röstandel med drygt tre procentenheter till 27,6 procent i kommunalvalet. Det är första gången på evigheter som partiet gjorde ett sämre val kommunalt än nationellt.

Men här finns också en djup personkonflikt med rötter hos Göran Johansson, Göteborgs numera avlidne starke man. Under många år var han den ende man behövde bry sig om i Göteborg.

Ordförande i partidistriktet, som avsatte Hermansson, är Anna Johansson. Hon är Görans dotter och före detta infrastrukturminister som tvingades lämna regeringen sommaren 2017.

”Soffan” Hermansson och Anna Johansson beskrivs som, tidigare är bäst att tillägga, goda vänner. Hermansson var också nära medarbetare till Göran Johansson under en följd av år.

Nu har dessa Göran Johansson-adepter alltså stått på varsin sida i den djupaste lokala konflikten i svensk politik på många år. Och ingen av dem avgår med segern.

Anna vann i och för sig den smutsiga dragkampen om Hermanssons politiska framtid. Men hennes egen ser inte heller särskilt ljus ut. Hon avgår som partidistriktets ordförande senare i vår.

För en utomstående är det obegripligt att en konflikt kan urarta på det sätt som den gjort i Göteborg. Det tyder på en oskicklighet som trotsar all beskrivning.

Före söndagens möte delades det ut en lista med de försyndelser som Ann-Sofie Hermansson anses vara ansvarig för till kongressombuden. Aktionen saknar motstycke i sin brutala skoningslöshet. Vad var det som blev bättre av det? Ingenting, absolut ingenting.

Nu ska Göteborg utse nya S-ledare. Kön av aspiranter blir troligen inte särskilt lång.

Detta har hänt

10 februari: Socialdemokraternas distriktsstyrelse, med bland andra Ann-Sofie Hermansson på plats, har möte om situationen i stadshuset. På kvällen fattar styrelsen beslut om att förtroendet för Hermansson som gruppledare är förbrukat.

11 februari: Anna Johansson, ordförande i styrelsen, informerar Hermansson om beslutet och avgångskravet. Några timmar senare kallar Hermansson till pressträff. Även Johansson håller en snabbinkallad pressträff. Samma dag aviseras en extra distriktskongress den 3 mars.

12 februari: Nästa avgångskrav, den här gången från kommunfullmäktigegruppen, kommer.

13 februari: Fullmäktigegruppen har möte och avsätter Ann-Sofie Hermansson som gruppledare. Marina Johansson väljs som tillfällig gruppledare.

14 februari: Anna Johansson meddelar att hon kommer att avgå vid den ordinarie kongressen i april, ett beslut som enligt henne var fattat redan för ett år sedan.

15 februari: Hermansson överklagar fullmäktigegruppens beslut till partistyrelsen centralt.

27 februari: Partistyrelsen ger fullmäktigegruppen rätt, beslutet att avsätta Hermansson som gruppledare bröt inte mot stadgarna.

3 mars: Extrakongressen röstar för att avsätta Ann-Sofie Hermansson. En ny gruppledare ska väljas så småningom; tills vidare väntas Marina Johansson ta över även i kommunstyrelsen.

Källa: TT

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE