Det finns en dödligare smitta än corona – som ingen bryr sig om

FOTNOT: Den här texten publicerades den 27 februari 2020 men har återigen fått spridning på sociala medier.

Utan att på något sätt försöka bagatellisera faran med coronaviruset så kan det ändå finnas skäl att sansa sig en smula.

Varje år dör cirka 200 personer i Sverige av vanlig influensa. I världen minst 300 000.

Detta utan att det plockas fram några ansiktsmasker eller sätts på några skyddsdräkter. Inga svarta rubriker går heller att hitta på världens nyhetssajter. Ingen ställer in fotbollsmatcher eller olympiska spel. Inga skolor stängs.

Smittspridningen pågår ohejdad.

Att den vanliga influensan varje år plågar tiotusentals svenskar och dödar flera hundra och långt många fler i världen har vi på något sätt accepterat som ett faktum. Något det inte går att göra så mycket åt.

Visserligen kommer det ett vaccin varje år men dess träffsäkerhet varierar så mycket att man inte ens rekommenderar andra än äldre och särskilda riskgrupper att vaccinera sig. Detta trots att vaccinet kostar mindre än en Big Mac.

Coronaviruset har spridit sig i norra Italien. Människor i munskydd vid Piazza del Duomo i Milano. 

Medan siffrorna på antalet döda i sjukdomen covid-19 verkar väldigt exakta är döden i vanlig influensa mer diffus. Särskilt i länder där sjukvården är mindre utvecklad.

WHO gjorde tillsammans med den amerikanska hälsovårdsmyndigheten CDC för några år sedan en internationell beräkning som slog fast att någonstans mellan 290 000 och 650 000 människor dör varje år till följd av vanlig influensa. 80 000 bara i USA.

Inte bra på sanning

Mitt i all hysteri om coronaviruset kan det vara värt att sätta utbrottet i lite perspektiv.

Hittills har färre än tre tusen människor avlidit i sviterna av covid-19. Den absoluta majoriteten i Kina. Detta under två månader. Varje dödsfall är givetvis tragiskt och ett för mycket men jämfört med en vanlig influensa är det ännu så länge klart färre sett till hela världen.

Ännu vet vi rätt lite om coronavirusets ursprung och potens. Ett problem är att vi inte fullt ut kan lita på statistiken som kommer från länder som Kina och Iran.

Diktaturer är sällan bra på att berätta sanningen. Särskilt i krislägen.

Men baserat på uppgifter från Kina drar experterna slutsatsen att cirka 80 procent av de som insjuknar får väldigt milda symtom. Ungefär som en vanlig förkylning.

Vilket i mina öron låter mindre allvarligt än en vanlig influensa som ofta leder till flera veckor i sjuksängen.

Dödligheten i coronaviruset ser så här långt ut att vara större. Baserat på Kina runt två procent. Men en del experter menar att den siffran sannolikt är för hög därför att man hittills underskattat antalet smittade. De tror att dödligheten ligger på 0,5-1 procent. Att jämföra med 0,1 procent för vanlig influensa.

Mer dödlig

I båda fallen är de flesta som dör över 75 år och redan sjuka med nedsatt immunförsvar.

Får coronaviruset fäste i världen och blir lika vanligt som normal influensa blir den mer dödlig även i absoluta tal.

Med andra ord är det fullt motiverat att göra så mycket man kan för att stoppa smittan.

Tyvärr verkar det som myndigheterna i världen för en ojämn kamp mot viruset. Detta trots att en rad extrema åtgärder vidtagits som har nackdelen att de ökar paniken kring sjukdomen. I Japan ska alla skolor stängas i en månad.

Vi ser hur alltfler länder går från att försäkra sina medborgare att det inte är någon fara för att smittan ska sprida sig till att förbereda folk inför det faktum att många förmodligen kommer att insjukna och i stället poängtera att man har resurser att klara av en viss anstormning.

– Allting tyder på att världen är på väg in i en fas där coronaviruset blir en pandemi, säger Australiens premiärminister Scott Morrison.

Finland statsminister går ut med att man räknar med att en halv miljon finländare kan insjukna.

Att världshälsoorganisationen WHO ännu inte deklarerat att coronaviruset är en världsomspännande pandemi beror förmodligen på att man vill att världens länder ska göra vad de kan för att stoppa spridningen av smittan.

Vaccin dröjer

I samma ögonblick man kallar det en pandemi skiftar fokus till att istället förbereda sig på att hur man ska vårda ett stort antal sjuka. Kampen mot smittan blir sekundär.

Så länge det rör sig om ett fåtal människor kan man isolera patienterna på sjukhus. Blir smittan mer sprid räcker isoleringsplatserna helt enkelt inte till. Det är inte många länder som likt Kina kan bygga ett nytt sjukhus på tio dagar.

Försöken att få fram ett vaccin pågår för fullt. Men många experter hävdar att det kan ta 18 månader innan ett sådant finns allmänt tillgängligt.

Erfarenheterna från svininfluensan visar risken med att snabbt ta fram ett vaccin utan tillräckliga tester. Den gången fick en mindre grupp narkolepsi som en synnerligen allvarlig biverkan av vaccinet och i slutänden var det inte så många som dog i svininfluensa.

Men frågan är varför vi inte gör mer för att stoppa den vanliga och globalt sett mycket dödliga influensan när vi blir så panikslagna av coronaviruset.

 

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen