M vill ha fler unga i häkte – regeringen föreslår färre

Moderaterna vill göra det enklare att häkta barn, regeringen tycks vilja att det ska bli svårare.

Den ena hållningen är mer överraskande än den andra.

När justitieminister Morgan Johansson än en gång ska kriminalisera terrorism eller lägger något annat lagförslag som visar vilken tuffing han är, kallas det alltid till en presskonferens som departementet för säkerhets skull dessutom ser till att direktsända på sin hemsida.

Ingen ska sväva i okunnighet om att Sverige har en regering som premierar hårda tag mot brottslighet.

Men i går närmast smög justitiedepartementet ut en lagrådsremiss som regeringen egentligen borde känna politisk stolthet över.

Efter årtionden av internationell kritik mot stundom oacceptabelt långa häktningstider, tortyr är ett ord som har återkommit i beskrivningen av den svenska ordningen, ska nu förbättringar ske.

Justitieminister Morgan Johansson.

Bland annat ska ett bortre datum införas för hur länge en misstänkt får vara häktad. Om nu lagändringen verkligen får effekt återstår att se, jag noterar att det kommer vara möjligt att överskrida tidsgränsen, men det är på tiden att regeringen gör någonting.

I rådande samhällsklimat finns dock inga poänger att vinna på att bete sig anständigt mot misstänkta brottslingar och justitieministerns pressnissar var säkerligen strategiskt sluga då de beslöt hålla låg profil.

 

I förslaget finns också nya bestämmelser om häktning av barn. Barn ska endast få anhållas om det finns synnerliga skäl. Så ser det redan i dag ut, men det är bra att nuvarande ordning tydliggörs.

Dessutom ska isolering av barn upphöra och unga som grips ska få förvaras i polisarrest om det är "absolut nödvändigt".

Resultatet av allt detta blir troligen att det blir svårare att frihetsberöva barn under 18. Det här är inte likt socialdemokraterna anno 2020. Jag misstänker att koalitionspartnern miljöpartiet varit inblandat.

Då ungdomsrån och förnedringsbrottslighet för närvarande utgör en betydande del av det offentliga samtalet finns det ingen anledning att förvånas över att moderaterna i dag presenterade ett "åtgärdspaket mot ungdomskriminaliteten".

Här finns en del vettiga tankar om mer ingripande åtgärder enligt lagen om vård av unga och slopade sekretesshinder för att information om unga ska kunna delas mellan polis och socialtjänst.

Dessutom vill M införa särskilda ungdomshäkten. Anpassade efter ungas behov med möjlighet till studier. Även det låter bra.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Partiledare Ulf Kristersson vill att fler unga ska kunna häktas. Det går säkert hem hos väljare som inte är så nogräknade med att unga människor far mer illa av att vara frihetsberövade och att de riskerar att få en kriminell identitet och bli än mer brottsliga än de redan är.

Ungdomsrabatten för personer mellan 18 och 21 år ska tas bort, föreslår Moderaterna. Redan i 1734 års missgärningsbalk togs hänsyn till unga lagöverträdare vid straffmätning, men nu blåser andra vindar.

Om det är en klok kriminalpolitisk utveckling eller ej torde ligga i betraktarens öga.

Till saken hör att även regeringen har lagt förslag om slopad ungdomsrabatt. Men det är en något urvattnad produkt. Säkerligen har miljöpartiet haft ett finger med i även det spelet.

 

Nåväl. Ungdomsrånen har mellan 2014 och 2019 ökat med 125 procent. En utveckling som politiken måste adressera. Och ett av de få verktyg politiken har till sitt förfogande är lagstiftning.

Det är, om inte annat, bättre att de tar konkreta initiativ än att de pratar rakt ut i luften.

De senaste dagarna har vi sett statsminister Stefan Löfven ge alliansens skattesänkningar skulden för ungdomsrånen. Och KD-ledaren Ebba Bush Thor har fått feeling på twitter och i tweet efter tweet krävt besked av regeringen om vad det är som pågår.

Det tycks inte ha slagit någon av dem att ökningen av rån på exklusiva jackor och dyra mobiler mycket väl kan bero på att butiker inte längre har särskilt mycket kontanter.