Utan Bolton minskar risken för krig med Iran

Bortsett från att konstatera att president Trump byter rådgivare som andra byter kalsonger finns det en reflektion jag gör efter att höken John Bolton fått sparken.

Nu minskar risken för ett krig med Iran.

När Trump gav jobbet som nationell säkerhetsrådgivare till John Bolton var det många som fick skrämselhicka. Med den dokumenterade strängt konservative höken i Vita huset skulle Donald Trump vara helt utan återhållande tyglar i utrikespolitiken.

Världen skulle bli en ännu farligare plats.

Den amerikanska utrikespolitiken tog också till en början ett rejält steg åt höger. Utrikesminister Mike Pompeo är inte heller precis någon duva.

Trump gjorde allvar av sitt hot att säga upp kärnenergiavtalet med Iran och ökade därmed kraftigt spänningen i en del av världen där flera krig redan rasar.

Men Bolton ogillade också en hel del av den utrikespolitik som Trump redan inlett.

Han var direkt mot Trumps gullande med Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Bolton litade inte på diktatorn och ansåg att han utnyttjade USA utan att på allvar vara villig att göra sig av med sina kärnvapen.

Det blev droppen

När Trump ville få till ett personligt möte med Irans president Hassan Rouhani för att försöka lösa konflikten med Iran så motsatte sig Bolton det kraftigt.

Det som verkar ha blivit droppen var ett bråk om hur USA skulle kunna dra sig ur kriget i Afghanistan med hedern i behåll. Trump skyndade på fredförhandlingarna med talibanerna för att få till en uppgörelse. När valrörelsen drar igång på allvar nästa höst vill han kunna visa att han uppfyllt så många vallöften som möjligt.

För att sockra budet till talibanerna bjöd han in dem till presidentens officiella sommarresidens Camp David. De skulle ha skrivit på fredsavtalet den här veckan. Samma vecka som årsdagen av terrordåden i New York och Washington den 11 september 2001 skulle infalla. Dåd som blev möjliga därför att talibanerna gav al-Qaida en fristad.

En tajming som Bolton blev vansinnig över.

Sparkad via twitter

Han var så upprörd att han uppges ha erbjudit sig att avgå men det var först nästa dag som han via twitter fick veta att Trump gett honom sparken. Detta för att Bolton verkar ha läckt uppgifterna om oenigheten om talibanmötet.

Att vara nationell säkerhetsrådgivare åt presidenten är ett oerhört viktigt jobb. Därför är det ovanligt att Trump på mindre än tre år redan avverkat tre säkerhetsrådgivare och i nästa vecka ska utse sin fjärde. President Obama hade tre säkerhetsrådgivare under alla sina åtta år i Vita huset.

Det är signifikativt för hur Trump sköter Vita huset. Ingen president före honom har haft en så våldsam omsättning av personal, särskilt i den inre kretsen.

Trump säger nu att han ofta hade olika uppfattningar än John Bolton. För några månader sedan gav han bilden av att han gillade att Bolton hade avvikande åsikter men att det var Trump själv som höll honom i schack.

För världspolitiken blir den främsta omedelbara effekten att spänningen med Iran troligen minskar.

Rädda avtalet

Bolton gjorde väldigt aggressiva utfall mot Iran och ett tag såg det ut som det hela mycket väl skulle kunna sluta med ett nytt krig. Det är dock det sista Trump vill. Ett av hans vallöften var att inte kasta in USA i några nya onödiga krig.

Men eftersom han samtidigt kallat avtalet som ska hindra Iran från att skaffa kärnvapen för det sämsta som någonsin träffats ville han försöka tvinga Iran att gå med på ett nytt och ur Trumps synpunkt bättre avtal.

På så sätt skulle Trump kunna utropa ännu en seger trots att det nya avtalet i praktiken förmodligen inte skulle skilja sig särskilt mycket från det gamla.

Men Iran synade Trumps taktik. Istället för att gå med på nya förhandlingar har Iran hotat med att lämna avtalet helt trots att övriga världen, främst Europa, gör allt för att rädda det. Det senaste är att Iran hotar med att skaffa centrifuger som kan tillverka höganrikat uran som går att använda till kärnvapen.

Vem efterträder?

Utvecklingen verkar oroa Trump. Han vill gärna få till ett möte med Irans president för att lösa konflikten mellan fyra ögon. Kanske så snart som under FN:s generalförsamling i New York om några veckor.

Donald Trump tror på det personliga mötet och är övertygad att han genom sin egendokumenterade förhandlingsskicklighet ska få till ett nytt avtal.

Trump var beredd att lyssna på Bolton men bara till en viss gräns. Nu återstår att se vem hans efterträdare blir. Men det blir svårt för Trump att hitta någon som är mer hökaktig.

Kanske finns det till och med en liten chans att Iranavtalet går att rädda.