Ett muntert slut på en dyster valrörelse

Efter en valrörelsen av hårda ord och bråkiga debatter var det skönt att få landa i ett alldagligt snack mellan de två statsministerkandidaterna.

Sakpolitiskt var annars kvällens statsministerduell i TV4 lika innehållslös som de senaste dagarnas debatter. En plats för partiledarna att upprepa sina talepunkter i all oändlighet.

Smart, snygg och trevlig ville Ulf Kristersson skämtsamt beskriva sin konkurrent. Magdalena Andersson beskrev Kristersson som trevlig, moderat, idrottare.

I slutet av statsministerduellen i TV4 fick Ulf Kristersson och Magdalena Andersson sätta sig i varsin stol och själva utvärdera sina insatser i den nyss avslutade duellen.

I vanliga fall hade det varit skämskudde direkt, men efter den här valrörelsen var det både uppfriskande och välbehövligt med några framtvingande komplimanger från de båda statsministerkandidaterna. Det var också fint att höra att de uppskattar varandra som motståndare och politiker.

Ständiga upprepningar

Med bara timmar kvar till valdagen var det egentligen bara de här 20 minuterna väljarna behövde. Den övriga delen av debatten var bara en upprepning av allt vi hört den senaste veckan.

Oavsett fråga tar politikerna sig tillbaka till sina talepunkter. Kristersson kan vända vilken fråga som helst till att handla om kärnkraft. Och alla har nu hört att Magdalena Andersson vill vända på varje sten för att bryta segregation och gängkriminalitet.

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson.

För de som ännu inte bestämt sig fanns det ändå lite mänsklighet att hämta i det informella samtalet. Som på frågan om statsministerkandidaterna inte blir trötta på sig själva när de säger samma saker gång på gång. De skrattade bort det, men sa att de inte trodde och hoppades att alla inte titta på alla debatter.

Nu börjar allvaret

Kvällen avslutades i en munter ton, men det är blodigt allvar nu. Opinionen är helt jämn och båda statsministerkandidaterna har uppenbara utmaningar att få ihop ett fungerande regeringsunderlag.

På högersidan är det mycket oklart hur maktbalansen ska se ut om SD blir större än Moderaterna som opinionen visar. På vänstersidan är det fortfarande obegripligt hur Magdalena Andersson ska få ihop ett samarbete med både Vänstern och Centern. Vänstern kräver ministerposter och Centern vägrar samarbeta om V sitter i regering.

Ett ideologiskt skifte

Vi står inför ett skifte i svensk politik. Blir Ulf Kristersson statsminister kommer han att regera tillsammans med eller med stöd av Sverigedemokraterna som är ett nationalistiskt populistparti. Förflyttningen från den mer liberalt inriktade borgerligheten till en borgerlighet med en konservativ tyngdpunkt kommer att vara fulländad.

Med en sån förändring i det politiska landskapet skulle en debatt om ideologi och samhällsvisioner mellan de båda statsministerkandidaterna ha varit intressant.

Duellen i fem punkter

  • Bäst: Alla de väljare som satt i publiken och ställde sina frågor på ett engagerat sätt och ofta känslosamt.
  • Näst bäst: Det efterföljande eftersnacket som påminde mer om en parterapi än en statsministerduell.
  • Känslosammast: Klimataktivistens tårar när hon frågade Andersson och Kristersson om de inte förstår att det är en klimatkris och hur den påverkar de unga.
  • Mest överraskande: Att det kom frågor om surrogatmödraskap, ett ämne som inte ofta debatteras på den här politiska nivån.
  • Tråkigast: Det varit för många debatter de sista dagarna i valrörelsen. Både politiker och väljare måste vara trötta på att höras samma saker upprepas kväll efter kväll.