Det är dags att rädda Sverige från Stockholm

Det är dags att rädda Sverige från Stockholm.

Visst är det bra att regering och lokala politiker äntligen har samlat sig till ett svar på den exceptionella befolkningsökningen, trängseln och katastrofala bostads­bristen.

I Stockholm råder ju ett slags ulandstillstånd fast ­inom en rik nations materiella ram:

Människor som drar från tillfällig bostad till tillfällig bostad med lite hopp om att någonsin kunna skaffa eget. Ungdomar som väller in från landsbygden i hopp om att finna försörjning. Svartjobb. Osäkra anställningsförhållanden. Men storstaden – huvudstaden – erbjuder den enda skönj­bara möjligheten att alls hitta en framtid.

Det är dags att rädda Sverige från Stockholm.

Medan bostadspriserna skjuter i höjden till nya ­groteska nivåer töms stora delar av landsbygden. Man river hus. I Stockholm klarar man inte att bygga nya.

Nu lovar man 58 000 nya bostäder. De behövs. De kommer inte att räcka.

De vanliga kommentarerna säger att Stockholm är så attraktivt, staden är en tillväxtmotor för nationen som helhet. Vi ska bejaka dynamiken och att Sverige får en riktig metropol.

Det är sant.

Det är också sant att stadens och regionens tillväxt skapar en obalans, tippar Sverige över ända. Vi kan glömma de barnsliga göteborgarna med deras kroniska mindervärdeskomplex. Många sätter sin lit till Malmö. Där är liv och rörelse, där finns också en framtid.

Men Malmö kommer inte att räcka till när Stockholm likt en parasiterande växt breder ut sig och kväver all undervegetation.

Fenomenet är inte ovanligt. Vi ser det ofta i tredje världen. Storstaden som skenar medan resten av ­nationen bromsar in eller står stilla. Lagos. Kairo. Även i Europa breder städer ut sig och lägger resten skugga. London. Wien.

Men det finns också stater som på ett fantastiskt sätt förmår skapa jämvikt mellan städer och mellan stad och land. Jag tänker främst på Tyskland. Där finns många centra och flera metropoler.

Det är bra att vi får utbyggd tunnelbana och fler bostäder i huvudstaden. Men vi bör samtidigt öka insatserna för resten av landet. Ut med fler myndigheter, bättre vägar, järnvägar, infrastruktur.

Det är dags att rädda Sverige från Stockholm.

Följ ämnen i artikeln