De gjorde fel under pandemin

Stefan Löfven och Johan Carlson pekas ut

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson gjorde fel.

Det gjorde Stefan Löfven också.

Finansminister Magdalena Andersson däremot gjorde det mesta rätt.

Domen över bekämpningen av covid-19 är hård.

Kritiken är bitande i coronakommissionens slutrapport. Den tillsattes av regeringen mitt under brinnande coronakris och skulle undersöka vad som gjordes rätt och fel under pandemibekämpningen.

Kommissionen ställer två principer mot varandra. Den första är försiktighetsprincipen. Den går ut på att ta till att man snabbt tar till storsläggan från början och dra ner på, eller förändrar, åtgärderna om det visat sig att man tagit i för mycket.

Det låter inte så försiktigt men kommissionen kallar det i så.

Den andra principen är evidensprincipen. Alltså att man vill ha stöd av tidigare erfarenheter och på basis av dem fattar beslut.

Finansdepartementet under ledning av Magdalena Andersson tillämpade den första principen.

– Hellre snabbt än helt rätt, som hon uttryckte saken redan då.

 

Coronakommissionen tycker att hon gjorde helt rätt. Bättre att skicka ut massor med brandbilar efter ett larm och återkalla dem som inte behövs. I stället för att sända ut en som får ringa efter fler om det skulle behövas, som kommissionens ordförande Mats Melin sade.

Folkhälsomyndigheten och dess dåvarande chef Johan Carlson gjorde däremot fel när de ville ha stöd av erfarenhet och tidigare forskning innan de tog beslut.

Statsminister Stefan Löfven och FHM:s generaldirektör under en pressträff i oktober 2020.

Det kan ju förefalla märkligt. Borde man inte stötta sig på historien?

Nej, säger kommissionen. Inte i det här fallet. Det handlade ju om ett helt nytt virus. Det fanns ingen evidens, inga bevis eller belägg. Vi var alla ute i okänd terräng.

Resultatet av det var at myndighetens beslut tog alldeles för lång tid. Och blev för lite träffsäkra.

 

Statsminister Stefan Löfven gjorde, som regeringschef, också fel. Han lät Folkhälsomyndigheten hålla i taktpinnen. Det borde han inte ha gjort. Regeringen borde ha förhållit sig mer självständig.

Man kan ju tycka att regeringen ska lyssna på sina expertmyndigheter. Ja, men det är inte detsamma som att lyda dem. Det är ingen plikt, inte alls.

Enligt regeringsformen, en av våra grundlagar, är det regeringen som styr riket. Inte Folkhälsomyndigheten eller någon annan myndighet eller organisation.

Coronakommissionen kritiserar också Folkhälsomynighetens så kallade allmänna råd. De var alldeles för luddiga och det är verkligen lätt att hålla med om.

Håll avstånd, sade Tegnell och de andra. Men hur långt är ett avstånd? Två meter sade en del,, 1,5 meter sade andra, en meter var ett tredje bud, en armlängd ett fjärde.

Undvik trängsel, var en annan rekommendation. Men hur trångt är det i en trängsel. Upp till var och en att bedöma.

Om möjligt, undvik att resa i påsk borde ha formulerats ”stanna hemma i påsk” för att vi skulle förstå vad det handlade om.

Resenärer i kollektivtrafiken i Stockholm med munskydd i januari 2021.

Myndighetens vacklande hållning till munskydd får också svidande kritik. Från början ansågs de vara mer eller mindre kontraproduktiva. De invaggade oss i bedräglig säkerhet och de flesta skötte för övrigt skydden så klantigt att de snarare spred smitta än motsatsen.

Men FHM ändrade sig till slut. Munskydd var bra – ibland.

Kommissionen gör tummen ner två gånger om. Eftersom covid-19 är en luftvägssjukdom kan man anta att ett skydd över mun och näsa minska smittspridningen. Myndighetens negativa inställning initialt medförde att få följde rekommendationerna om skydd när de kom så småningom.

Den allmänna strategin, att vädja till människors egna ansvar, får däremot tummen upp. Den så kallade ”svenska linjen” medförde att vi slapp lika hårda nedstängningar som i många andra länder.

Nu ska lärdomarna i coronakommissionens rapport, omsättas i praktiken. Den viktigaste är kanske att regeringen måste ha helt andra muskler i nästa kris. Nya krislagar, alltså.

Fotnot: Stefan Löfven och Johan Carlson namngavs under presskonferensen. Dock inte Magdalena Andersson.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.