Greta sopar banan med Miljöpartiet

MP måste tillbaka till rötterna om de ska ha en chans

​Av någon underlig anledning har Miljöpartiet låtit Greta Thunberg sopa banan med dem i deras viktigaste fråga, klimatet och miljön

Ska partiet hanka sig kvar i riksdagen måste de kraftsamla i sin paradfråga. Annars barkar det åt skogen.​

I augusti månads väljarbarometer från Aftonbladet/Demoskop uppgick stödet för Miljöpartiet till 3,4 procent. Partiet skulle alltså inte komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Krisen är för djup och manifesterades tidigare i veckan av att språkröret och klimatministern Isabella Lövin meddelade att hon lämnar politiken så snart hennes efterträdare har utsetts. Hon ska ägna sig att ta det lite lugnare, skriva och umgås med familjen.

Att separera klimatfrågan och Miljöpartiets kris från varandra är inte möjligt. Partiet är visserligen sprunget inte bara ur miljörörelsen utan också ur freds- och kvinnorörelserna. Men om det är någon fråga som burit fram partiet mer än andra så är det kampen för ett bättre klimat. Det är partiets kärnfråga.

MP skulle inte komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Men det är en fråga som miljöpartisterna misshushållat med, särskilt under åren i regeringsställning.

De har visserligen besatt posten som miljöminister sedan de kom in i regeringen 2014. Men samtidigt har de​ gått med på, eller tvingats acceptera, spektakulära backningar som att tillåta fortsatt flyg på Bromma flygplats och bygga klart den stora, och dyra, kringfartleden väster om Stockholm, Förbifart Stockholm.

Miljöpartiet ligger oftast långt ner på listan över partier som enligt väljarna har den mest slagkraftiga politiken på de viktigaste sakpolitiska områdena. Men det finns ett undantag, miljön. Där anses de oftast ha det bästa programmet.

Klimatfrågan är alltså Miljöpartiets bästa tillgång – men de behandlar den inte så. När Isabella Lövin fått frågor om vad partiet bidragit med på området svarar hon ofta ”det klimat​politiska​ ramverket”. Ursäkta mig, vad innebär det för mig och klimatet?

Miljöpartiet har helt misslyckats med att kanalisera engagemanget, särskilt bland de unga för klimatfrågan. I stället har Greta Thunberg blivit klimataktivisten med stort K, inte bara här hemma i Sverige utan i stora delar av världen.

Greta Thunberg har sopat banan med MP

Hon har helt enkelt skåpat ut Miljöpartiet på deras hemmaplan. Budskapet har inte ens varit särskilt komplicerat utan sannerligen rakt och enkelt: Lyssna på forskarna. Men i stället för att omfamna Greta Thunberg har Miljöpartiet snarast snäst av henne.

– Vi är i regeringen för att göra så mycket vi kan och det är mitt svar till Greta Thunberg, har exempelvis Isabella Lövin sagt som svar på Thunbergs kritik att den svenska regeringen gör för lite.

I stället för för att göra utbildningspolitik till en av partiets viktigaste frågor för att Gustav Fridolin tyckte det var en intressant fråga, eller integrationen för att någon annan tyckte så, borde Miljöpartiet kraftsamla kring sin viktigaste fråga - den enda valvinnare de har. Det är deras chans att ta sig in i riksdagen ytterligare en mandatperiod.

För valet av Isabella Lövins efterträdare innebär det här att partiet måste spåra upp en engagerad, smittande person som vurmar för klimat och miljö. Och som dessutom ser ut som att hon är en vinnare. I politiken är det viktigt att vinna och då kan man inte, likt många av MP:s företrädare, se ut som att man sålt smöret och tappat pengarna.

Den kravprofilen uppfyller ingen av dem som hittills nämnts som Lövins ​ tänkbara efterträdare. De får leta vidare.

Miljöpartiets valresultat

2002. 4,6 procent

2016. 5,2

2010. 7,3

2014. 6,9

2018. 4,4

Stödet för Miljöpartiet det i 2000-talets riksdagsval.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.