Vems liv är mest värt i coronans tidevarv?

Det var nödvändigt att de svåra frågorna började ställas.

Hur mycket är ett liv värt i coronans tidevarv?

Kerstin Hessius är inte en person som normalt trendar på Twitter.

Denna nationalekonom är förvisso en tungviktare, 16 år som vd på Tredje AP-fonden, tidigare högste chef på Stockholmsbörsen, några år som vice riksbankchef. Meriter som talar för sig själv, men utanför finansvärlden vet inte många vem hon är.

I går kväll ställde Hessius upp i ett samtal i ”Aktuellt” om coronan och ekonomin och skällde ut politiker och epidemiologer och journalister och i princip alla andra som kan tänkas bära något slags ansvar för det undantagsliknande tillstånd som Sverige och världen befinner sig i just nu.

Kerstin Hessius. Arkivbild.

Hon gjorde avtryck i sociala medier, för att utrycka det milt. Att även programledaren Anders Holmberg och Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt näringsliv, befann sig i studion märktes knappt. Hon tog allt syre.

Hessius budskap är att vi inte kan fortsätta på det här viset.

Ett nedstängt Sverige kostar oerhörda summor, arbetslösheten ökar för varje sekund som går, varslen avlöser varandra, bransch efter bransch kraschar, livsverk slås i spillror.

Snart kan Sverige ha en arbetslöshet på 20 procent, kanske rent av 40, nationen kan slungas in i en depression som påminner om den i Tyskland på 1920-talet eller USA på 1930-talet.

Politikerna, menar Hessius, behöver hjälp. Det är absolut nödvändigt att experter av olika slag sätter sig ner och diskuterar fram en plan. Samhället måste börja fungera igen.

Vilka åtgärder hjälper å ena sidan vården bäst och får å andra sidan minst allvarliga konsekvenser för världsekonomin?

Hessius ställde etiskt komplicerade frågor. Hon var för upprörd för att vara pedagogisk, men det går inte att ta ifrån henne hennes mod. Det är inte en bekväm ställning hon har tagit.

Hon var egentligen bättre i ett tv-sänt panelsamtal som Dagens Industri anordnade tidigare i går. Hon pratade om alla självmord som kommer att begås om ingenting görs. Om en hel generation utan framtid.

I förbigående berättade den arga nationalekonomen att hon var frustrerad över att ingen egentlig diskussion om ekonomin förs. Hon sa att hon var beredd att själv få upp frågan på dagordningen.

 

Jag tror att det är i det ljuset hennes framträdande i ”Aktuellt” ska ses. Som vd för en stor pensionsfond har hon givetvis ett egenintresse i att debatten förskjuts, men jag upplevde hennes engagemang som äkta.

New York har stängt barerna. Frankrike har bestämt att den som vistas utomhus kan dömas till fängelse. i Sverige är det annorlunda: Nedstängningen vi bevittnar är i stor utsträckning frivillig.

I varje fall hittills. De politiska kraven på stängda gränser och skolor växer sig allt starkare och ledarskribenter tappar fattningen.

Kerstin Hessius perspektiv behövs. Journalistiken har hittills låtit epidemiologerna hålla hov och bekriga varandra, nu måste även ekonomerna få komma till tals.

Italien har publicerat intressant statistik. Sjukdomshistoriken för 355 personer som har avlidit till följd av det nya coronaviruset har kartlagts. Det visade sig att snittåldern på de avlidna var 79,5 år och över 99 procent av dem hade underliggande sjukdomar. Diabetes, hjärtproblem, kol.

Ett mått på ett samhälles grad av civilisation är dess inställning till gamla och svaga.

Ett annat mått är synen på befolkningen i sin helhet.

Är sjukdomsbekämpning den moraliskt rätta vägen att gå även om den leder till större mänskligt lidande i form av kraschad ekonomi, fattigdom och krossade livsdrömmar än sjukdomen i sig?

Jag tror att det även behövs filosofer i debatten.


PODD Corona – därför har Iran drabbat så hårt av virusutbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur det kommer sig att Iran drabbats så hårt av coronaviruset. Gäst är Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen