Den osynlige mannens kamp mot klockan

Fram till nu har det varit en framgångsrik taktik. Men hur länge håller det för Joe Biden att spela den osynliga mannen?

Han för en omvänd kamp mot klockan där han vill försöka bevara dagens tillstånd fram till valdagen.

Vore det val i dag skulle Joe Biden förmodligen vinna. Men det kan se helt annorlunda ut om två månader. Av ett antal skäl är det inte säkert att han kan bevara sitt nästan tvåsiffriga försprång i opinionsmätningarna.

Coronaläget kan förändras - i dag anser en majoritet av det amerikanska folket att president Trump misskött hanteringen av coronapandemin. Men om USA lyckas få bukt med smittan samtidigt som Trump kan göra det troligt att ett fungerande vaccin väntar bakom hörnet så kan människors uppfattning ändras.

Hittills har corona utgjort det tveklöst dödligaste hotet mot Trumps omval men om Biden fortfarande har den fördelen på valdagen beror på hur pandemin utvecklas.
Ekonomin kan vända upp - precis som i resten av världen har pandemin slagit otroligt hårt mot ländernas ekonomier. I USA saknar anställda dessutom så gott som helt socialt skyddsnät. Vägen från medelklass till fattigdom kan vara kort.

”Fram till nu har det varit en framgångsrik taktik. Men hur länge håller det för Joe Biden att spela den osynliga mannen”, skriver Wolfgang Hansson.

Men både i Europa och USA finns tecken på att botten kan vara nådd så länge det inte kommer en kraftig andravåg av smitta som tvingar fram nya "lock-downs". Om optimismen i den amerikanska ekonomin återvänder före valdagen så gynnar det definitivt Trump.

Påtvingad taktik

Rasupploppen - Black lives matter-protesterna runtom i USA har på många sätt också varit protester mot snart fyra år av Trumps styre. Ilskan var så stor i delar av samhället att det inte krävdes mycket för att tända gnistan. Ifall frågan om rasism inom polisen och i samhället som helhet ligger högt upp på agendan gynnar det Biden. Men om det blir mer och mer av våld och upplopp så kan fördelen gå över till Trump som gjort lag och ordning till en av sina stora valfrågor. Även här kan tiden arbeta mot Biden.

Wolfgang Hansson: ”Black lives matter-protesterna runtom i USA har på många sätt också varit protester mot snart fyra år av Trumps styre. Ilskan var så stor i delar av samhället att det inte krävdes mycket för att tända gnistan.”

Under våren och sommaren har Bidens taktik, delvis påtvingad av corona, varit att hålla sig isolerad i källaren till sitt hus i Delaware. Det har fungerat fantastiskt bra i en tid då president Trump gång på gång gått ner sig i corona-träsket.

Biden har kunnat öka sin popularitet på presidentens misstag.

Men det är inte särskilt troligt att den taktiken kommer att fungera på upploppet.
Biden vågar sig ut mer men kontrasten mot Trump är stor.

Presidenten agerar mer och mer som om pandemin var över. Han reser runt och håller valmöten över hela USA inför viss publik. Efter fiaskot i Oklahoma i juni har han avstått från att hålla sina stora kampanjmöten i arenor som tar mellan 10 000 och 20 000 åhörare. Men om smittspridningen går ner kan det inte uteslutas att Trump åter samlar större folkmassor och därmed få mer mediautrymme.

President Donald Trump talar under ett valmöte i Pennsylvania.

Biden kommer att bli tvungen att visa sig mer. Den 29 september hålls den första av tre debattdueller mot Trump.

Synlig Biden riskfaktor

Den tidigare senatorn från Delaware gjorde inte precis någon succé i de demokratiska debatterna under primärvalen. Bitvis verkade han förvirrad och oengagerad.

En mer synlig Biden innebär också en risk. Risken att fokus åter hamnar på hans ålder och hälsa. Biden är visserligen bara fyra år äldre än Trump men medan Trump gör ett hyfsat vitalt intryck framstår Biden mer som den han är, en man på väg in i ålderdomen.

Trump-lägret är inte sena att underblåsa rykten om Bidens begynnande demens. Trumps öknamn "Sleepy-Joe" har fått fäste för att det finns åtminstone ett uns av sanning i det.

Intrycket mildras inte direkt av de fåtal framträdanden som Biden gör där han kan verka långsamt och inte utstrålar någon energi.

Trump ligger risigt till just nu men har en förbättringspotential.

Joe Biden vill helst att klockan ska gå så snabbt som möjligt.

Väljarna kommer inte att rösta på Obamas vice-president i första hand för att de tror han är rätt man att leda landet utan för att de vill bli av med Donald Trump. Det är inte Bidens förtjänster som kan få honom vald utan antipatin mot den sittande presidenten.

Ett klart svaghetstecken.