Mejla

Wolfgang Hansson

Så missade USA sitt coronautbrott

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Det finns mycket att lära av hur USA missade sitt coronautbrott.

Viruset började sprida sig veckor innan de ansvariga insåg faran.

Något som kan förklara att USA nu står för mer än var fjärde dödsfall i världen.

Jag reste själv till USA den 27 januari för att bevaka demokraternas primärval i Iowa och New Hampshire. Jag funderade mycket över risken att bli smittad inte minst när människor både framför och bakom mig på direktflighten till Chicago hostade och snörvalde konstant. Men jag kände mig lugnad av att USA då bara hade ett rapporterat fall, en man i Seattle som återvänt från Wuhan.

Samma falska trygghet måste ha spridit sig inom den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC.

För när en 57-årig kvinna i norra Kalifornien dog plötsligt i influensaliknande symtom den 6 februari brydde sig ingen om att kontrollera ifall det var covid-19. Hon hade varit sjuk men befann sig på bättringsvägen och jobbade hemifrån när hon avled.

Order hade gått ut från CDC att bara människor som återvänt från Wuhan eller andra infekterade områden fick testas. Detta eftersom det var mycket ont om testkits och de första dessutom visade sig vara felaktiga.

En annan faktor som säkert bidrog till att garden var allmänt nere i USA var att president Donald Trump hela tiden försäkrade att han hade läget helt under kontroll. Att viruset inte utgjorde någon fara.

Lyckligtvis togs i alla fall vävnadsprover vid obduktionen av kvinnan och 69-årig man från samma område som dog den 17 februari i liknande symtom. Kvinnan reste mycket i jobbet men Ingen av dem hade varit utomlands nyligen.

President Donald Trump hävdade länge att myndigheterna hade viruset under kontroll.
Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump hävdade länge att myndigheterna hade viruset under kontroll.

Tester avgörande för miss

Proverna skickades till CDC i mitten av mars när misstankar började gro. Av okänd anledning kom beskedet att de båda avlidiit i covid-19 först tidigare i veckan.

Då kullkastades den amerikanska självbilden av hur USA hanterat coronautbrottet. Istället för att vara på tå framstår det som USA nonchalerade och totalt missbedömde faran och virusets smittsamhet.

Ända fram till för några dagar sedan trodde USA att det första dödsfallet i covid-19 inträffade först den 29 februari. Frågan man måste ställa sig efter det nya avslöjandet är hur många fler tidiga dödsfall som kan ha missats i USA därför att man helt enkelt inte testade människor som avlidit i coviodliknande symtom.

Det finns också skäl att fråga sig om antalet döda och sjuka i covid-19 hade kunnat begränsas om de ansvariga haft bättre koll.

Om guvernörerna i USA känt till att smittspridningen troligen började mycket tidigare kan de ha påverkat besluten om när det var dags att stänga ner verksamheter.

Så här säger Sara Cody, hälsochef i Sankta Clara County i Kalifornien till New York Times.

– Om vi hade testat mer brett tidigare och kunnat få reda hur smittan spreds i vårt område, om vi förstått att människor redan avlidit så hade vi troligen agerat tidigare än vi gjorde.

Smittade utan symtom

En bidragande faktor är att USA är ett stort land med 350 miljoner invånare med många stora städer som har direktflyg till Kina och många andra storstäder i Asien och Europa dit smittan kom tidigt. Även om president Trump förbjöd inresor från Kina redan den 31 januari kan många smittade ha tagit sig in i landet långt före det. Särskilt som det framkommit att många bär på smittan utan att uppvisa några symtom.

I Kalifornien ska man nu granska avlidna ända tillbaka till december förra året för att se om det kan ha funnit ännu tidigare dödsfall i covid-19.

Det är inte säkert att USA är ensamt om att ha missat att massiv smittspridning pågick långt innan de första fallen började komma in till sjukhusen och bårhusen.

I norra Italien spreds smittan mycket snabbt. De talades länge om att det berodde på en 38-årig så kallad superspridare. Men ingen vet vem som smittade honom. Kanske fanns smittan i Italien flera veckor innan människor började dö. Det skulle kunna förklara de mycket höga dödstalen.

USA tillhör också de länder som drabbats mycket hårt. Av världens snart tre miljoner bekräftade fall finns ungefär en tredjedel i USA som också med sina över 50 000 döda står för mer än 25 procent av alla döda.

Själv började jag känna mig hängig i mitten av min drygt två veckor långa USA-vistelse. Jag hade kraftig hosta men ingen feber så jag antog att det rörde sig om en vanlig förkylning.

I dag är jag inte lika säker.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE