Putin bröt ett heligt kärnvapentabu – nu följer andra efter

Vi har nästan vant oss vid att Vladimir Putin viftar hotfullt med sina kärnvapen.

Det verkar som han brutit en barriär, något slags tabu. För nu börjar även Joe Biden och Sydkorea fäkta med kärnvapenkortet för att möta de allt aggressivare signalerna från Nordkorea.

Det bidrar knappast till att skapa en säkrare värld.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un har det senaste halvåret gjort allt han kan för att provocera USA, Sydkorea och Japan. Han har genomfört så många robottester att analytikerna som följer Nordkoreas kärnvapenprogram nästan tappat räkningen.

President Biden har demonstrativt ignorerat Kim Jong-un. Åtminstone utåt. Nu rapporterar New York Times att Biden skickat en rad privata meddelanden till Kim Jong-un som denne bemött med tystnad.

Kanske är det därför USA nu sätter ned foten.

Under ett besök i Vita huset i veckan av Sydkoreas president Yoon Suk Yeol lovade Biden att regelbundet låta amerikanska kärnvapenubåtar avlägga besök i sydkoreanska hamnar. Det har inte skett på över 30 år. Samtidigt ska USA och Sydkorea utöka sitt militära samarbete och bättre koordinera sina militära förmågor. Något som kommer att leda till ramaskri i Nordkorea.

Däremot tänker USA inte stationera några kärnvapen permanent i Sydkorea.

Sydkoreas president Yoon Suk Yeol och USA:s Joe Biden.

Samtidigt uttalade Joe Biden ett direkt hot mot Kim Jong-un.

– En kärnvapenattack från Nordkorea mot USA eller våra allierade är oacceptabel och innebär slutet för den regim som utför den.

President Yoon Suk Yeol fyllde i med att de två länderna enats om att ”snabbt, överväldigande och beslutsamt” svara på en nordkoreansk kärnvapenattack ”med full kraft, inklusive USA:s kärnvapen”.

Sammantaget är det en klar upptrappning från USA:s sida som redan fördömts av Kina som varnar USA för att ”provocera fram en konfrontation” med Nordkorea.

Höjda insatser

Man kan se det som att USA och Sydkorea bara svarar på det ökade hotet från Nordkorea men det innebär samtidig en farlig höjning av insatserna i ett område som riskerar att bli skådeplatsen för en framtida konfrontation mellan USA och Kina.

Istället för att dämpa skramlandet med kärnvapen följer Biden i Vladimir Putins fotspår. Detta efter en lång period när det i stort sett var tabu att hota med att använda kärnvapen. Innan Putin satte igång redan före invasionen av Ukraina var det bortsett från Nordkorea ingen som gjorde det. 

Det verkar som Joe Biden bestämt sig för att enda sättet att bemöta Nordkorea är att hota med samma mynt.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Tiden är förbi då världen kunde försöka förhindra den stalinistiska dyanastin i Pyongyang från att bli en kärnvapennation. Trots årtionden av sanktioner och isolering har regimen lyckats producera tillräckligt med plutonium för att tillverka ett antal kärnvapen. Experterna är oense om hur många men det kan handla om så många som ett 60-tal.

Tidigare i år uppmanade Kim Jong-un militären att masstillverka kärnvapen genom en ”exponentiell ökning” av produktionen. Kommunistregimens utrikesminister slog nyligen fast att landets status ”som en världsmakt med kärnvapen är slutgiltig och oåterkallelig”.

Som för att understryka detta testade Nordkorea nyligen en interkontinental ballisistisk robot som kan utrustas med kärnvapenstridsspetsar. Roboten har tillräckligt lång räckvidd för att nå USA. Det nya är att den enligt Nordkorea går på fast bränsle. Det innebär att den kan göras klar i förväg och skjutas upp med kort varsel.

Hökaktig

En ytterligare tillspetsning av det hot som Nordkorea åtminstone teoretiskt utgör mot USA och andra fiender.

Nordkorea testskjuter vad som tros vara en ballistisk robot i mars 2023.

Amerikanska presidenter har tidigare sagt att det är oacceptabelt att Nordkorea skaffar sig kärnvapen. Nu står de inför fullbordat faktum och kan inte göra något åt saken.

Det är bara några år sedan som USA:s dåvarande president Donald Trump deklarerade att hotet från Nordkorea var avvärjt tack vare hans personliga möten med Kim Jong-un.

Men Nordkoreas diktator höll inte de löften om nedrustning som Trump ansåg sig ha fått. Tvärtom är Pyongyang ett större hot än någon gång tidigare.

Läget blir inte bättre av att Sydkoreas relativt nytillträdde president intar en betydligt mer hökaktig inställning till sin nordliga granne än företrädaren Moon Jae-in.

Förra året lät han till och med förstå att Sydkorea allvarligt övervägde möjligheten att skaffa sig egna kärnvapen för att skydda sig. Något som hade varit ett brott mot icke-spridningsavtalet.

Bidens löfte att regelbundet visa upp amerikanska kärnvapen i Sydkorea kom i utbyte mot att Sydkorea skrinlägger sina planer på att skaffa egna.

Under det kalla kriget på 1970-talet hade USA hundratals kärnvapen stationerade i Sydkorea. De togs bort 1991 efter att nord och syd ingått ett avtal där de båda lovade att inte testa, producera eller utveckla kärnvapen. Ett avtal som Nordkorea bröt definitivt när man genomförde sitt första kärnvapentest 2006.

Smitta

För Biden är återkomsten av kärnvapenbestyckade ubåtar i Sydkorea inte bara en signal till Kim Jong-un utan minst lika mycket till Kina som kraftig utökar sin kärnvapenarsenal. Det amerikanska kärnvapenparaplyet omfattar inte bara Sydkorea och Japan utan även Taiwan. Något USA vill påminna Xi Jinping om eftersom han hotat att invadera Taiwan.

Tyvärr har Putins öppna hot om att använda kärnvapen i Ukraina smittat av sig.

Rysslands president Vladimir Putin.

Kärnvapnens roll är att ha en avskräckande effekt. Man när alltfler länder öppet eller förtäckt hotar med att använda dem så ökar risken att någon till slut gör slag i saken.

I takt med att de fruktansvärda minnen från Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945, den enda gång som kärnvapen använts, bleknar sänks tröskeln.