Allt som är grunden för ett välmående parti har KD svårt med

Johan Ingerö är historia och i dag satte Ebba Busch ner foten gällande Sara Skyttedals knark-utspel.

Allt frid och fröjd?

Tvärtom. Flera svåra utmaningar kvarstår för KD.

Johan Ingerö valdes till ny partisekretare för Kristdemokraterna i slutet av oktober förra året. Redan i december säger Ebba Busch att hon fått ”kraftiga dubier” kring hans lämplighet att guida partiet igenom en känslig tid.

I oktober var Busch övertygad om att Ingerö var avgörande för att partiet skulle kunna tala med en stark röst, även under regeringsåren. Tre månader sedan är han sparkad.

Att han fick sparken just nu beror på att KD-politikern Sara Skyttedal anmält Ingerö för sexuellt ofredande vilket gjorde det omöjligt för honom att vara kvar som partisekreterare. Händelsen ska ha utspelat sig på en fest för nio år sedan och ord står mot ord. Ärendet är preskriberat och nedlagt.

Enlig Busch hade partiet velat fasa ut honom och lämna över till en ny partisekreterare i slutet av april. Kanske med förhoppningen att det inte skulle se lika panikartat ut. Men det hade det. Det är svårt för KD just nu.

Enligt Ebba Busch ska flera personer ha hört av sig och tackat för att Ingerö fått avgå.

Slitet inom kristdemokratin

En del handlar om just Sara Skyttedal. Hennes utspel om att legalisera cannabis och den efterföljande debatten har inte landat väl i partiet. Diskussionen kulminerade i en intervju i SVT-programmet 30 minuter där Skyttedal också erkände att hon själva använt cannabis. En intervju som partiledningen och då partisekreteraren Johan Ingerö försökt sätta stopp för.

Skyttedal sitter i europaparlamentet för KD och har under många år varit en av deras mest färgstarka politiker. Utspelet om att legalisera cannabis hamnade däremot rakt i vrångstrupen på partiet.

Kristdemokraterna vill inte ens förknippas med en sån debatt och att ha en KD-politiker som sitter i tv och säger att hon använt narkotika har inte fallit i god jord i partiet.

Under våren börjar processen att ta fram kandidater till EU-parlamentsvalet nästa år. Skyttedal har sagt att hon kandiderar, men ska också ha blivit informerad om att det är en nackdel för henne att hon drivit legaliseringsfrågan mot partiets vilja. Det är en känslig balansgång för partiledningen – det kan inte heller ses som att partiet straffar Skyttedal för att ha polisanmält Ingerö för sexuellt ofredande.

Svårt med allt som är viktigt

Ute i landet finns det också ett missnöje. Enligt Ebba Busch ska flera personer hört av sig och tackat för att Ingerö fått gå. De har varit missnöjda med hans arbetsinsats och nu ska nästa partisekretare istället fokusera mer på partiets organisation, än att synas och höras i debatten.

Det kanske dras en lättnadens suck ute i landet just nu över att få en ny och mer organiserad partisekreterare, men det löser inte problemen.

Svårigheterna för KD ligger i ett dåligt valresultat, problem med att nå ut med sin politik, problem att särskilja sig från de andra två stora borgerliga partierna M och SD och utmaningen i att vårda ett litet parti medan man samtidigt sitter i regering. Allt det som är grunden för ett växande och välmående parti har KD det svårt med helt enkelt.